Składniki:
• 0.75-1 kg ryby (pstrąg, szczupak, sandacz)
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki
• 10 dag tartej bułki
• 5 dag smalcu
• sól
• 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Rybę oskrobać z łusek, wypatroszyć, umyć i podzielić na porcje. Można usunąć ości. Oprószyć solą i obtaczać w przesianej mące, następnie maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w tartej bułce. Po obtoczeniu każdej porcji przycisnąć ręką, aby panierka nie odstawała – powinna dokładnie przylegać do mięsa ryby. Przygotowane w ten sposób kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obrumienione po obu stronach porcje ryby skropić masłem i wstawić na kilka minut do piekarnika, żeby doszły.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
1 comment for “Ryba smażona panierowana”