Składniki:
• 5 łyżek mąki
• 10 dag cukru pudru
• 12,5 dag miękkiego masła
• 1 jajko
• 1 żółtko
• parę łyżeczek konfitury z róży
Sposób przyrządzenia:
Masło zmiksować na pulchną masę, dodać całe jajko, żółtko, cukier puder i mąkę, dalej miksować aż powstanie jednolite ciasto, dość luźne.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Za pomocą łyżeczki formować długie, płaskie paluszki, układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Zachować spore odstępy.
Piec do lekkiego zrumienienia brzegów, ok. 5-7 minut. Paluszki rozleją się w piecu na szersze znacznie placki. Czas pieczenia zależy od grubości nałożonego ciasta. Jeśli się zbytnio je wysuszy (i zbrązowi) nie dadzą się zwinąć.
Wyjmować po jednym, podważając je łopatką i póki gorące, zwijać w rożek. Kiedy rożki ostygną włożyć w środek konfiturę z róży.
Cała trudność tego przepisu to konieczność zwijania placuszków na gorąco; troszkę mogą nasze palce to odczuć.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.