Składniki:
• 0,5 kg mąki
• 15 dag Kasi
• 25 dag cukru
• 4 jajka
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• osłodzona woda lub rum do smarowania
Sposób przyrządzenia:
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać masło/margarynę i posiekać nożem. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do mąki. Zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać radełkiem lub szklanką herbatniki, ponakłuwać każde ciastko widelcem i posmarować wodą lub rumem.
Piec na złoto (10-15 minut) w temp. 180 stopni.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql
1 comment for “Alberty”