Składniki:
• 2 1/2 szklanki mleka,
• 15 dkg mąki tortowej,
• 10 dkg cukru pudru,
• kopiasta łyżka masła,
• 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
• sól,
• 1 łyżka masła do wysmarowania blachy;
Do przybrania:
• 1 pomarańcza,
• 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej;
Mus:
• 1 tabliczka czekolady deserowej (10 dkg),
• 2 jajka,
• 1 łyżeczka żelatyny,
• 1 łyżka rumu,
• 1 łyżka soku z pomarńczy,
• skórka otarta z 1/2 pomarańczy
• sól
Wykonanie:
Przygotować wafle: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać mleko, mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Blachę wysmarować masłem. Ciasto nakładać na blachę łyżką i rozsmarowywać w kształcie kół średnicy ok. 10 cm. Piec 10 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Po upieczeniu zdjąć wafle z blachy i ostudzić.
Przygotować mus: żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Żółtka oddzielić od białek. Na małym ogniu rozpuścić w garnuszku czekoladę z dodatkiem soku pomarańczowego. Ostudzić i wymieszać ze skórką pomarańczową, żółtkami, żelatyną i rumem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Wafle przełożyć musem i przybrać cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Cinek