Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z porzeczkami Borysa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 ¼ szkl. cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 10 dag wiórków koksowych
  • ½ kg porzeczek

Sposób wykonania:
Jajko, 3 żółtka, wodę oraz 1,5 szkl. cukru zmiksować  po czym nie przerywając miksowania dodać roztopioną i ostygniętą margarynę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Powstałe ciasto przełożyć na blachę.
Na cieście rozłożyć porzeczki i zalać całość piana ubita z 3 białek i ¾ szkl. cukru.
Posypać całość jeszcze wiórkami kokosowymi.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około  40 minut.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *