Składniki:
- ¾ szkl. mleka
- 1 laska wanilii
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 2/3 szkl. zimnego espresso
- ¾ szkl. śmietany
Sposób wykonania:
Do mleka dodać laskę wanilii po czym go podgrzać, wówczas odstawić na 5 minut.
Po tym czasie wyjąć laskę wanilii, wyskrobać nożem nasiona i dodać do mleka.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem i stopniowo wlewać mleko cały czas ubijając.
Przelać całość ponownie do rondelka i na małym ogniu podgrzewać cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. ( nie doprowadzić do wrzenia!).
Gdy masa będzie gęsta wlać espresso , wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać jeszcze śmietanę, wymieszać i przelać do miseczek, wstawić do zamrażalnika aby zamarzło.