Sos:
Sposób wykonania:
- Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.Ciasto:
- 100g ml ciepłego mleka
- 200 g mąki
- ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.Autorką przepisu na sos i ciasto jest Vjesja
Filing:
- 10 przepiórczych jaj
- 50 dkg szpinaku
- 2 pokrojone cebule
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki roztopionego masła
- 15 dkg tartego żółtego sera
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać rozmrożony lub jeśli Świerzy pokrojony w paski szpinak, smażyć mieszając aż płyn odparuje, schłodzić. Do zawartości patelni dodać 6 jajek, wymieszać. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać tartymi serami, na środek wybić 2 jajka. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.