Składniki:
- 125 g mąki
- 60 g masła
- 1 łyżka śmietany
- 1 żółtko
- 3 białka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka cukru pudru
- cukier waniliowy
- ananas z puszki
- 2 łyżki ananasowego dżemu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- sól
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do foremek
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, żółtka, masła, cukru pudru, połowy cukru waniliowego, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczone foremki. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Białka ubić z cukrem kryształem, pozostałym cukrem waniliowym i szczyptą soli na pianę. Babeczki wyjąć z foremek. Wnętrza wysmarować dżemem ananasowym. Napełnić pianą i przybrać ananasem. Posypać płatkami migdałowymi.
Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 °C przy lekko uchylonych drzwiczkach. Babeczki wyjąć. Posypać cukrem pudrem.