Składniki:
• 1 kg polędwicy wołowej
• 40 dag borowików
• 1 cebula
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki smalcu
• 0.25 szklanki białego wytrawnego wina
• 0.33 szklanki śmietany
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, natrzeć pieprzem i obsmażyć na głębokiej patelni, na mocno rozgrzanym smalcu. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić mięso około 20 minut. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle razem z grzybami. Wlać wino, posolić, popieprzyć i dusić około 15 minut. Dodać śmietanę i dusić jeszcze 3 minuty. Polędwicę posolić i zostawić pod przykrycie na 5 minut, potem pokroić w plastry i obłożyć grzybami.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier