Makaron z zielonym pesto, cukinią i suszonymi pomidorami, oliwkami i łyżeczką parmezanu, podany z rukolą i koktajlowymi pomidorami, cola
Składniki na 1 porcję:
• makaron – penne lub tagliatelle -100g (przed ugotowaniem)
• cukinia – ¼ średniej sztuki
• oliwa
• suszone pomidory- 3 sztuki
• oliwki – 2-3
• zielone pesto- 1 łyżka
• parmezan- 1 łyżeczka tartego
• rukola- 50g
• pomidorki koktajlowe- 2-3 sztuki
• ocet balsamiczny- do skropienia
• Coca-Cola do popicia – 1 szklanka
Opis przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Cukinię umyć i pokroić (ze skórką) w półplasterki, udusić na oliwie, tak aby się nie rozpadła. Ugotowany makaron wymieszać z pesto i cukinią. Obłożyć danie rukolą, skropić ją octem balsamicznym. Na wierzch makaronu ułożyć przepołowione pomidorki koktajlowe, paseczki pomidorów suszonych, oliwki i starty parmezan.
Komentarz:
To danie kuchni śródziemnomorskiej jest świetnym przykładem jak smacznie i bez wyrzeczeń można zadbać o zdrowie serca oraz całego układu krwionośnego.
Połączenie makaronu z warzywnymi dodatkami to przede wszystkim duża ilość błonnika pokarmowego zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Dzięki temu uzyskujemy działanie ograniczające wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, a także regulujemy pracę jelita grubego poprzez pobudzenie motoryki.
Energia
(kcal)
|
Białko
(g)
|
Chol.
(mg)
|
Tłuszcze
(g)
|
Węglowodany
ogółem (g)
|
Błonnik
pok. (g)
|
Wapń
(mg)
|
Żelazo
(mg)
|
Sód
(mg)
|
Potas
(mg)
|
Wit.C
(mg)
|
Wit.A
(µg)
|
706
|
14,6
|
41
|
24
|
111
|
5
|
72
|
2,5
|
397
|
521
|
23,1
|
208
|
kcal
|
Białko
(%)
|
Cukry
(%)
|
błonnik
pokarmowy
(%)
|
Tłuszcz
(%)
|
Nasycone
(%)
|
35
|
29
|
30
|
20
|
34
|
17
|
Bazylia zaś – główny składnik pesto – ma działanie kojące nerwy, obniżające napięcie i niwelujące stres. Danie zawiera niewielką ilość cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych – składników sprzyjających chorobom serca. Makaron w takiej wersji pomoże rozwiązać niejeden „problem sercowy”. {hidetags}