Skład:
- 1 kostka margaryny lub masła (miękkiego)
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka (małe)
- 4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
- 1/2 szklanki mleka (lub do właściwej konsystencji)
- 1 i 1/2 szklanki dżemu rabarbarowego lub śliwkowego
Sposób przyrządzenia:
Rozetrzeć masło z cukrem. Dodawać jajka po jednym ubijając. Dodać mąkę, proszek, kardamon. Wlewać mleko i mieszać. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i lekko kleiste. Uformować kule z ciasta, włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. Nagrzać piekarnik do 190°C. Ciasto podzelić na 6 części i rozwałkować je do średnicy ok. 20 cm, rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec przez 12 min lub do momentu aż brzegi będą brązowieć. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto posmarować dżemem, ostudzić, zawinąć w folię i trzymać tak przez przynajmniej parę dni. Kiedy zostawimy ciasto w chłodnym miejscu, może ono leżeć nawet parę tygodni i z "wiekiem" nabiera coraz lepszego smaku!