Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: faworki

Faworki Maćka

Składniki: – 3 żółtka – 3 łyżki śmietany – łyżka cukru pudru – łyżka spirytusu – 20 dkg mąki – 50 dkg smalcu do smażenia Wykonanie: Zagnieść z podanych składników ciasto, zwiększając ewentualnie ilość mąki. Ciasto rozwałkować na 3 mm. Wykroić pasy o długości 10 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek. Przez…

Chrust, faworki – polska tradycja

Skład: 300 g mąki 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 2 łyżki masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli ok. 1 kg smalcu do smażenia; cukier puder do posypania faworków Sposób przyrządzenia: Mąkę wsypać do miski, dodać śmietanę, masło, żółtka, szczyptę soli, cukier puder i spirytus. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wybić…