Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie z dziczyzny

Ogólne uwagi o zwierzynie

Świeża zwierzyna jest niesmaczna i twarda, musi zawsze jakiś czas wisieć, żeby skruszała; dla prędszego skruszenia dobrze włożyć na kilka godzin do zimnej wody. Przy kupnie zwierzyny należy zwrócić uwagę, czy nie jest zanadto postrzelona, i czy nie czuć w miejscu strzału, gdyż tam najwięcej ulega zepsuciu. Zbyt świeża jest niesmaczna i bez prawdziwego smaku…

Zając

Wyżyłowawszy starannie zająca, porąbać go w kawałki, tak aby został w całości, mięso nie było naruszone tylko kości poprzetrącane, poczem go posolić i naszpikować świeżą słoniną. Zasmażyć masła w brytfannie, a gdy się zacznie rumienić, wlać kilka łyżek śmietany, włożyć zająca i piec, polewając go ciągle, bo na częstym polewaniu zależy dobre jego upieczenie. Jeżeli…

Kwiczoły w galarecie

Składniki: • 10 kwiczołów • sól • 15 dag słoniny • 2 kostki bulionowe • 2 dag żelatyny • białko Sposób przyrządzenia: Kwiczoły oczyszczone bez wyjmowania wnętrzności (tylko żółć się odrzuca, bo karmią się jałowcem i dlatego właśnie są wielkim przysmakiem), pozostawiając nóżki wyciągnięte wzdłuż, obłożyć młodą słoniną cienko pokrajaną, owinąć bawełną i upiec pod…

Potrawka z gołębi

Składniki: • 4 gołębie • 6 dag masła • 3 cebule • 2 jabłka • 3 – 4 pieczarki • 1/2 cytryny • kieliszek madery • 2 dag mąki • śmietana Sposób przyrządzenia: Oczyszczone tłuste gołębie pokrajać na ćwiartki i udusić soczysto w maśle na wolnym ogniu. Wyjąć z masła, a w tym maśle usmażyć…

Pieczone kuropatwy

Składniki: • 4 kuropatwy • 10 ziaren jałowca • 5 ziaren pieprzu • szczypta tymianku i rozmarynu • 4 małe plasterki słoniny • 4 małe cebulki • 5 słoniny Sposób przyrządzenia: Po sprawieniu kuropatwy opalić ostrożnie, ale dokładnie nad ogniem i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Usunąć łebki, z podrobów zostawić serce, żołądki i…