Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Anna Muchowska

Forum Replies Created

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Pierwsza partia konkursu #44505
    Anna Muchowska
    Participant

    Kociołek z ogniska

    Składniki:
    marchew
    ziemniaki
    boczek
    kiełbasa, nie za tłusta
    Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem KAMIS
    majeranek KAMIS
    pieprz kolorowy ziarnisty Kamis
    Sól
    2 duźe liście kapusty

    Sposób wykonania:
    Marchewke obieramy i kroimy w plasterki, to samo robimy z ziemniakami. Boczek kroimy w plastry. Kiełbaske również kroimy w plasterki.
    Przygotowujemy garnek żeliwny nad ognisko, na spód kładziemy 1/3 boczku, na to 1/3 ziemniaków, które delikatnie solimy i przyprawiamy pomidorami suszonymi i pieprzem. Nasepnie w tej samej proporcji marchewkę, którą posypujemy majerankiem i kiełbasę. Wszystko powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy liście kapusty nakładamy talerz i przyciskamy wszystko kamieniem i wieszamy nad ogniskiem. Pieczemy około 1,5-2 godzin. W między czasie można przygotować sałatkę z pomidorów i ogórków doprawiona przypprawą do sałatek KAmis.

    W wersji domowej: zamiast garnka używamy naczynia żaroodpornego, a zamiast ogniska – piekarnika nastawionego na 200 stopni.

    „Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez muchowa”

    in reply to: Partia nr 1 #44403
    Anna Muchowska
    Participant

    [b]KLOPSIKI Z MIELONEGO W SOSIE POMIDOROWYM[/b]

    SKŁADNIKI:
    60 DAG MIESZANEGO MIELONEGO MIĘSA
    4 JAJKA
    4 ŁYŻKI TARTEJ BUŁKI
    4 ŁYŻECZKI MUSZTARDY
    SÓL, PIEPRZ
    8 ŁYŻEK OLEJU
    1 KG PORÓW
    80 DAG POMIDORÓW W ZALEWIE
    4 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
    200 ML ROSOŁU WARZYWNEGO
    OREGANO, BAZYLIA, TYMIANEK
    NATKA PIETRUSZKI LUB ŚWIEŻE ZIOŁA
    2 MARCHEWKI

    WYKONANIE:
    Mielone zagnieść z jajkiem, tartą bułką i musztardą. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i ziołami, uformować małe kulki. Rozgrzać olej, smażyć klopsiki przez 10 minut. Pory pokroić w krążki, marchewkę w zapałki – usmażyć na tłuszczu po klopsikach, dusić mieszając. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Podlać rosołem, gotować 5 minut. Następnie polać rosołem, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Do sosu dodać klopsiki.
    Podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

    [b]NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z WIŚNIAMI[/b]

    SKŁADNIKI:
    KILKA NALEŚNIKÓW
    NADZIENIE: WISNIE DRYLOWANE, TWAROŻEK
    2 JAJKA
    200 ML MLEKA
    2 ŁYŻKI CUKRU
    PACZKA HERBATNIKÓW
    ¼ KOSTKI MASŁA

    WYKONANIE:
    Naleśniki nadziewać i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym cukrem. Mleko, cukier i jajka wymieszać i polać na naleśniki. Całość posypać pokruszonymi herbatnikami i polać roztopionym masłem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

    [b]PARÓWKI W CIEŚCIE[/b]

    SKŁADNIKI:
    CIASTO:
    2 SZKLANKI MĄKI
    1 ŻÓŁTKO
    3/4 SZKLANKI MLEKA
    3 DKG DROŻDŻY
    ŁYŻKA OLEJU
    SÓL

    WYKONANIE:
    Ciasto ugnieść , rozwałkować . Pokroić w paseczki, owijać parówki. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w 220 st.

    [b]ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH[/b]

    SKŁADNIKI:
    3 SERKI TOPIONE (KOSTKI)
    2 LITRY WYWARU
    0,25 KG MIELONEGO
    2-3 ZIEMNIAKI
    ½ ŁYŻECZKI ZIÓL PROWANSALSKICH
    WARZYWA MROZONE LUB SWIEŻE
    PAPRYKA MIELONA
    SOS TABASCO
    NATKA PIETRUSZKI
    1 STARTA CEBULA
    2 ZĄBKI CZOSNKU

    WYKONANIE:
    Do wywaru dodać serki. Mielone podsmażyć, ziemniaki pokroić. Do gotującego się wywaru dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz mielone. Podgotować i dodać warzywa, ziemniaki oraz paprykę i sos tabasco. Gotować aż warzywa będą miękkie, na koniec dodać cebulę, czosnek natkę.

    [b]WŁOSKA ZUPA CEBULOWA[/b]

    SKŁADNIKI:
    PÓŁ KURCZAKA
    2 SZKLANKI MLEKA
    2 ŻÓŁTKA
    ŁYŻKA MARGARYNY
    2 MARCHEWKI
    2 PIETRUSZKI
    PÓŁ SELERA
    40 DAG CEBULI
    4 ŁYŻKI RYŻU
    PĘCZEK NATKI ,PRZYPRAWY

    WYKONANIE:
    Przygotowanie wywaru : dwie ćwiartki kurczaka gotować pod przykryciem co najmniej pół godziny . Warzywa dodać do drobiowego wywary i gotować do miękkości. Odcedzić .
    Przygotowanie zupy : cebule drobno posiekać , podsmażyć na margarynie , zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie . Zmiksować . Ryż zalać wywarem z drobiu , ugotować i połączyć z cebulą .gotować przez chwilę razem , wymieszać z żółtkami i posiekaną natką. Doprawić do smaku

    [b]ZUPA POMIDOROWO – PIECZARKOWA Z PULPETAMI[/b]

    SKŁADNIKI:
    250 G MIELONEJ WIEPRZOWINY
    250 G PIECZAREK
    MAŁY SELER
    JAJKO
    CEBULA
    0,5 PUSZKI GROSZKU
    2 ŁYŻKI OLEJU
    MAŁA PUSZKA KONCENTRATU
    3 ŁYŻKI POSIEKANEJ NATKI
    KOSTKA ROSOŁOWA
    SŁODKA PAPRYKA
    ZIELONY PIEPRZ
    CUKIER, SÓL

    WYKONANIE:
    Seler zetrzeć na drobnej tarce. pieczarki poszatkować .na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć seler i pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać litr wody, zagotować wrzucić kostkę rosołową, gotować 10 minut.
    Cebulę obrać posiekać i razem z jajkiem dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    Z masy mięsnej formować kulki. Wkładać je do wrzącej zupy i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę posypać natką

    [b]ZAPIEKANKA Z MAKARANU Z WIŚNIAMI NA SŁODKO[/b]

    SKŁADNIKI:
    20 DAG MAKARONU MUSZELKI
    700 ML MLEKA
    2 CYTRYNY
    2 OPAKOWANIA CUKRU WANILIOWEGO
    12 DAG MASŁA
    10 DAG CUKRU
    4 JAJKA
    50 DAG TWAROGU
    1 BUDYŃ WANILIOWY
    1 SŁOIK WIŚNI DRYLOWANYCH
    SÓL

    WYKONANIE:
    Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mleko zagotować z połową porcji skórki, cukrem waniliowym i solą. Makaron wsypać do gorącego mleka, gotować około 10 minut. Makaron odcedzić i wymieszać z 2 dag masła. Pozostałą skórkę z cytryny i 8 dag masła utrzeć na puszystą masę z cukrem i jajkami. Dodać pokruszony twaróg i budyń, całość utrzeć. Wiśnie osączyć. Makaron wymieszać z masą twarogową i wiśniami. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 175 st.

    [b]MAKARON PO PROWANSALSKU[/b]

    SKŁADNIKI:
    400 G MAKARONU WSTĄŻKI
    PO JEDNEJ CZERWONEJ, ZIELONEJ I ŻÓŁTEJ PAPRYCE
    2 CEBULE
    400 G MIĘSA MIELONEGO
    ZĄBEK CZOSNKU
    PUSZKA POMIDORÓW
    200 G PIECZAREK
    ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH
    SÓL, PIEPRZ
    100 G ŻÓŁTEGO SERA
    150 G ŚMIETANY
    KILKA GAŁĄZEK SZCZYPIORKU

    WYKONANIE:
    Makaron ugotować na półtwardo, przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Papryki pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, smażyć 5 minut. Dodać pomidory wraz z zalewą, paprykę i czosnek, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oprószyć ziołami. Dusić 8-10 minut, wyłożyć na makaron.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną, polać wierzch potrawy. Zapiekać około 20 minut wtemp.200°C.

    [b]MAKARON W SOSIE TUNCZYKOWO-PIECZARKOWYM [/b]

    SKŁADNIKI:
    200 GRAMÓW PIECZAREK
    1 CEBULA
    1 PUSZKA TUNCZYKA W SOSIE WLASNYM
    NATKA PIETRUSZKI POCIETA
    1 LYZKA SOSU SOJOWEGO
    ZĄBEK CZOSNKU
    POL OPAKOWANIA JOGURTU NATURALNEGO LUB SLODKIEJ SMIETANKI
    SOL PIEPRZ
    MAKARON

    WYKONANIE:
    Cebule i czosnek pociąć drobno i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki dodać do zeszklonej cebuli i smażyć aż puszcza sok, dopiero wtedy posolić, popieprzyć, dodać sos sojowy, dodać odsączony tuńczyk. Dodać jogurt oraz natkę, trochę poddusić. Dodać ugotowany makaron al dente , wymieszać dobrze.

    [b]POTRAWKA Z KIEŁBASKAMI[/b]

    SKŁADNIKI:
    3 ŚREDNIE CEBULE
    4 KIEŁBASKI
    3 CZERWONE PAPRYKI
    1 PUSZKA KUKURYDZY
    1 PUSZKA CZERWONEJ FASOLI
    3 ŁYZKI OLEJU
    200 ML ROSOŁU WARZYWNEGO
    8 ŁYŻEK KECZUPU
    4 ŁUZKI OCTU WINNEGO
    KILKA GAŁĄZEK NATKI PIETRUSZKI
    SÓL, PIEPRZ

    WYKONANIE:
    Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paseczki. Kiełbasę pokroić w grube, ukośne plastry. Cebulę podsmażyć z kiełbaskami, na tym samym tłuszczu usmażyć paprykę, dołożyć cebulkę z kiełbaskami, kukurydzę, fasolę – krótko wszystko podsmażyć. Potrawkę podlać rosołem i octem. Na koniec dodać keczup. Wszystkie składniki gotować na małym ogniu około 4 minut. Pietruszkę posiekać i wrzucić do potrawki.

    „Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez muchowa

    in reply to: Partia nr 1 #44402
    Anna Muchowska
    Participant

    [b]Muchowa napisał:[/b]
    [quote][b]CASATTE[/b]
    SKŁADNIKI:
    1 BIAŁY BUDYŃ NA 0,5 LITRA
    0,5 LITRA MLEKA
    1 KOSTKA PALMY
    6 ŁYŻECZEK ŻELATYNY
    SZKLANKA CUKRU PUDRU
    CUKIER WANILIOWY
    RÓŻNE GALARETKI
    1 ŁYŻKA CZUBATA KAKAO
    4 JAJA
    BAKALIE
    SPOSÓB WYKONANIA

    Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Budyń ugotować i wystudzić. Palmę z cukrem i żółtkami i wanilią utrzeć. Do masy dodawać po trochę budyniu , rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę dodać do masy. 0,5 masy wyłożyć na formę . Do reszty dodać kakao i wyłożyć na białą masę. 1 galaretkę zalać szklanką wody gorącej. Gęstniejącą galaretkę połączyć z ubitą pianą białek , dołożyć bakalie . Wylać na masę i włożyć do lodówki. Po zgęstnieniu ułożyć owoce i zalać drugą galaretką . Całość może być na cienkim biszkopcie

    [b]SZARLOTKA JAPOŃSKA[/b]

    SKŁADNIKI:
    CIASTO:
    8 JAJ
    25 DAG MARGARYNY
    40 DAG CUKRU PUDRU
    30 DAG MAKU
    60 DAG JABŁEK
    10 ŁYŻEK KASZKI MANNEJ
    PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    BAKALIE

    POLEWA:
    1/2 KOSTKI MARGARYNY
    1/2 SZKLANKI CUKRU
    2 CZUBATE ŁYŻKI KAKAO
    2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY

    WYKONAIE:
    Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.

    [b]CIASTO MAKOWO-SEROWE[/b]

    SKŁADNIKI:
    WARSTWA MAKOWA
    20 DAG MAKU
    4 JAJA
    1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
    1,5 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
    ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    2 DAG RODZYNEK
    ŁYŻKA POSIEKANYCH ORZECHÓW
    20 DAG CUKRU
    1-2 ŁYŻKI MIODU
    WARSTWA SEROWA
    50 DAG PÓŁTŁUSTEGO SERA
    4 JAJA
    12 DAG MASŁA
    ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    20 DAG CUKRU PUDRU
    3 DAG RODZYNEK
    WARSTWA ORZECHOWA
    15 DAG ZMIELONYCH ORZECHÓW
    4 JAJA
    2 ŁYŻKI MĄKI
    2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
    5 ŁYŻEK MIAŁKIEGO CUKRU
    1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

    WYKONANIE:
    Warstwa makowa
    Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać sparzony trzykrotnie zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pianę ubitą z białek i resztę składników. Wymieszać i przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.

    Warstwa serowa
    Żółtka utrzeć z cukrem. Mieszając, dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, roztopione, ale chłodne masło, rodzynki i pianę ubitą z białek. Wyłożyć na warstwę makową.

    Warstwa orzechowa
    Z białek ubić pianę, starannie wymieszać ją z cukrem, żółtkami, orzechami i proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Wyłożyć na warstwę serową.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 40 minut. Upieczony placek posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

    [b]CIASTO MARCHEWKOWE[/b]

    SKŁADNIKI:
    2 szklanki drobno utartej marchewki
    2 szklanki pszennej mąki
    2 szklanki cukru
    kostka masła – 20 dag
    4 jajka
    czubata łyżeczka cynamonu
    ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    czubata łyżeczka sody
    szczypta soli
    pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
    pół szklanki rodzynek
    masło i tarta bułka do formy
    cukier puder do posypania
    blacha 30x30x8 cm

    WYKONANIE:
    Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok .Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3
    razy i zmienić kolor na prawie biały. Do masy jajeczne dodajemy mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki i orzechy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

    [b]AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA [/b]

    SKŁADNIKI:
    4 JAJKA, ZOLTKA I BIALKA OSOBNO
    1 2/3 SZKLANKI CUKRU
    1 KOSTKA MASLA
    1 SZKLANKA MOCNEJ WYSTUDZONEJ HERBATY
    2 SZKLANKI MAKI
    1 1/2 LYZKI STOLOWEJ PROSZKU DO PIECZENIA
    1/3 SZKLANKI BULKI TARTEJ
    1/3 SZKLANKI GORZKIEGO KAKAO
    1 SZKLANKA ORZECHOW LAASKOWYCH LUB WLOSKICH (NIEKONIECZNIE)

    WYKONANIE:
    Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) masłem i wysypać mąką. Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając. Stopniowo dodawać zimna herbatę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać orzechy i bułkę tarta, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momenty połączenia się obu mas. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z masa i wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 40 minutach – jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na druciana siateczkę do kompletnego wystygnięcia.

    [b]SERNIK Z WIŚNIAMI[/b]

    SKŁADNIKI:
    SPÓD
    30 DAG MĄKI
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    20 DAG MARGARYNY
    20 DAG CUKRU
    CUKIER WANILIOWY
    2 DAG KAKAO
    3 JAJA

    MASA SEROWA
    1 kg twarogu
    15 dag cukru
    10 dag margaryny
    budyń śmietankowy
    4 jaja

    WYKONANIE:
    Spód:
    Mąkę, proszek, kakao – wymieszać. Cukier, margaryna – utrzeć i stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę i ubite białka. Odstawić na 30 minut.
    Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka i twaróg . Dodać proszek budyniowy i ubite białka.
    3/4 ciasta na spód – na blaszkę wysmarowana tłuszczem. Wyłożyć masę twarogową, ułożyć wiśnie. resztę ciasta ze spodu rozkładać wilgotnymi rękami na ciasto.
    Piec 50 minut 175 stopni.
    Dekoracja: śmietana i wiśnie.

    [b]PACZKI Z TWAROŻKU[/b]

    SKŁADNIKI:
    1,5 SZKLANKI MAKI
    3 JAJKA
    1 TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

    WYKONANIE:
    Jaja trochę ubić , dodać na przemian mąkę z twarożkiem . Łyżką kłaść jak pączki do oleju. Oprószyć cukrem pudrem.

    [b]CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM, POWIDŁAMI[/b]

    SKŁADNIKI:
    ½ KOSTKI DROŻDŻY (50 GRAM)
    ¾ SZKLANKI CUKRU
    2 i ½ LETNIEGO MLEKA
    ½ ŁYŻECZKI SOLI
    7 SZKLANEK MĄKI
    2/3 KOSTKI ROZPUSZCZONEJ MARGARYNY
    NA FARSZ
    CYNAMON,
    CUKIER,
    ROZPUSZCZONA MARGARYNA

    WYKONANIE:
    Drożdże, mleko, cukier wymieszać i poczekać aż zacznie bąbelkować. Połączyć składniki i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i posmarować margaryną. Posypać cynamonem i cukrem lub posmarować powidłami. Zawinąć w rulon o odkrawać 1 cm odcinki. Lekko spłaszczać i układać na wysmarowanej blasze.
    Można posmarować białkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8 minut.

    [b]POTRAWKA KALAFIOROWA Z JAJKIEM[/b]

    SKŁADNIKI:
    80 DAG ZIEMNIAKÓW
    1/2 KG KALAFIORA
    SÓL
    5 DAG MASŁA LUB MARGARYNY
    5 DAG MĄKI
    1/4 LITRA MLEKA
    4 JAJKA
    1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI
    BIAŁY PIEPRZ
    PĘCZEK SZCZYPIORKU
    2 ŁYŻECZKI ROSOŁU (W PROSZKU)
    SZCZYPTA STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

    WYKONANIE:
    Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do 3/4 litra osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić, odmierzyć 1/2 litra wywaru. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z gotowania kalafiora oraz mlekiem, gotować 5 minut. Jajka ugotować na półmiękko. Dodać po-siekaną natkę i szczypiorek, przyprawić sos do smaku rosołem w proszku, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Włożyć do sosu różyczki kalafiora, podgrzać. Odcedzić ziemniaki. Jajka obrać, podzielić na połówki. Potrawkę kalafiorową przełożyć z jajkami do miski. Podawać razem z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.

    [b]
    MIELONY Z KAPUSTA[/b]

    SKŁADNIKI:
    GŁÓWKA KAPUSTY
    ½ KG MIELONEGO
    1 SZKLANKA KASZKI MANNEJ
    2 JAJA
    2 CEBULE
    ½ LITRA ROSOŁKU
    3 ŁYŻKI KONCENTRATU

    WYKONANIE:
    Kapustę drobno poszatkować , wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować paluszki i obtoczyć w bułce tartej . Podsmażyć na patelni, następnie ułożyć w półmisku żaroodpornym zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem . Zapiekać w temp. 200 stop. Przez l godz.

    [b]KURCZAK KFC[/b]

    SKŁADNIKI:
    PIERŚ Z KURCZAKA
    SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA
    150G MĄKI
    PÓŁ SZKLANKI MLEKA
    2 JAJKA
    OKOŁO 2 SZKLANEK BUŁKI TARTEJ
    OKOŁO 2 SZKLANEK ROZGNIECIONYCH PŁATKÓW OWSIANYCH

    WYKONANIE:
    Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy. Z mąki, mleka i jajek przygotowujemy ciasto naleśnikowe (musi być dość gęste). Ciasto przyprawiamy tak jak kurczaka. Bułkę i płatki wymieszać. Kawałki kurczaka maczać w cieście i następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.

    „Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Annę Muchowską[/quote]

    Już się zalogowałam 🙂

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)