Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
LidiaParticipant
£oso¶ z owocami tropikalnymi
Sk³adniki:
4 kawa³ki ³ososia po 175 g ka¿dy
1 ³y¿ka oliwy z oliwek
1 ma³e mango
1 ma³a papaja
2 1/2 cm ¶wie¿ego korzenia imbiru
kilkana¶cie listków miêty
1 limonka
sól
pieprzSposób wykonania:
Nagrzaæ ¶rednio grill i przykryæ kratkê foli± aluminiow±. Mango przekroiæ, wyci±æ mi±¿sz, pokroiæ w kostkê i wrzuciæ do salaterki. Papajê przekroiæ na pó³, usun±æ nasiona. Mi±¿sz pokroiæ w drobn± kostkê i dodaæ do mango. Imbir obraæ, zetrzeæ na tarce i dodaæ do owoców. Miêtê op³ukaæ, osuszyæ , drobno posiekaæ i dodaæ do pozosta³ych produktów.
Limonki umyæ. Odkroiæ kilka cienkich paseczków do przybrania. Resztê skórki otrzeæ. Wycisn±æ sok. Po³owê dodaæ do owoców, resztê zachowaæ.Wszystko doprawiæ sol± oraz du¿± ilo¶ci± pieprzu i dobrze wymieszaæ.
Kawa³ki ³ososia po³o¿yæ na kratce skór± w dó³. Posmarowaæ je oliw± , doprawiæ i skropiæ reszt± soku z limonki. Piec bez odwracania 6-8 minut. Ryba jest gotwa wtedy, kiedy miêso jest miêkkie. Upieczonego ³ososia przybraæ skórk± limonki i owocami.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantPstr±g w sosie orzechowym
Sk³adniki:
2 ³y¿eczki oleju ro¶linnego
4 filety z pstr±ga ( po ok. 175 g ka¿dy)
1/4 ³y¿eczki mielonej papryki
10 po³ówek orzechów w³oskich
125 g ró¿nych listków sa³aty lub rukwi wodnej,
Sos: 1 szalotka lub 2 cebulki dymki
kilka ga³±zek ¶wie¿ego koperku
lub listków selera naciowego
2 ³y¿ki octu ry¿owego
lub octu z sherry
6 ³y¿ek oleju z orzechów w³oskich
só³
pieprzSposób wykonania:
Mocno rozgrzaæ grill. Przygotowaæ sos: szalotkê obraæ i drobno posiekaæ (lub dymkê) i w³o¿yæ do miseczki. Koperek albo li¶cie selera umyæ , osuszyæ i posiekaæ. Dodaæ do reszty . Wlaæ ocet i olej z orzechów w³oskich. Doprawiæ sol± i pieprzem. Dobrze wymieszaæ i odstawiæ. Blachê wysmarowaæ po³ow± oleju ro¶linnego. Po³o¿yæ na niej pstr±ga skór± do do³u. Doprawiæ sol± i papryk± . Piec 5-8 minut po jednej stronie a¿ miêso ¶ciemnieje w ¶rodku, a na brzegach bêdzie jasnobr±zowe.
Podczas pieczenia filetów podgrzaæ na ma³ej patelni resztê oleju ro¶linnego. Osto¿nie podsma¿yæ na nim orzechy w³oskie, ca³y czas potrz±saj±c i mieszaj±c, aby siê nie przypali³y. Os±czyæ na papierowym rêczniku i grubo posiekaæ. Li¶cie sa³aty op³ukaæ i osuszyæ. U³o¿yæ na czterech talerzach. Po³o¿yæ na nich pstr±gi. Zamieszaæ sos, polaæ nim ryby i posypaæ orzechami.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantSardynki w pieprzowej skórce
Sk³adniki:
8 dy¿ych ¶wie¿ych sardynek ( ok.500g)
1 ³y¿eczka ziaren ró¿nych gatunków pieprzu
1 ma³y pêczek koperku
1 z±bek czosnku
2 cytryny
3 ³y¿ki oliwy z oliwek
8 ma³ych ga³±zek ¶wie¿ego rozmarynu
4 li¶cie sa³aty
8 ga³±zek rukwi wodnej
sólSposób wykonania:
Bardzo mocno rozpaliæ grill. Sprawiæ sardynki. Starannie op³ukaæ je z zewn±trz i w ¶rodku. Ostro¿nie usun±æ ³uski. Osuszyæ papierowym rêcznikiem. Ziarna pieprzu ut³uc w mo¼dzierzu albo zmia¿d¿yæ wa³kiem do ciasta. Wsypaæ do ma³ej miseczki.
Koperek op³ukaæ i osuszyæ. Czosnek obraæ i zmia¿d¿yæ. Koperek i czosnek dodaæ do pieprzu. Starannie umyæ cytryny. Z jednej zetrzeæ skórkê. Dodaæ szczyptê soli i oliwê z oliwek. Wymieszaæ. Rozmaryn op³ukaæ. Wsun±æ ga³±zkê do brzucha ryby. Na wierzch na³o¿yæ ³y¿k± masê pieprzow±. Odwróciæ i rozsmarowaæ masê po drugiej stronie. Resztê od³o¿yæ. Zostawiæ sardynki w marynacie na 5-10 minut.
Li¶cie sa³aty i rukiew wodn± op³ukaæ, osuszyæ i podzieliæ na kawa³ki. U³o¿yæ na talerzach. Cytryny pokroiæ na æwiartki, usun±æ pestki i u³o¿yæ po jednej na talerzach.
Spi±æ brzuch ryby metalowym szpikulcem.Opiekaæ na grillu 2-3 minuty z ka¿dej strony. Wyci±gn±æ szpikulce. U³o¿yæ ryby na li¶ciach sa³aty. Posmarowaæ reszt± masy pieprzowej i podawaæ.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantKurczak po polsku
Sk³adniki:
4 kurczaki po 80 dag
sól
Nadzienie: 20 dag mas³a
4 czerstwe kajzerki
4 w±tróbki kurczakowe
4 jajka
2 szklanki mleka
6 ³y¿ek natki pietruszki
2-4 ³y¿eczki cukru
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Kurczaki umyæ , os±czyæ, lekko posoliæ w ¶rodku i na wierzchu i odstawiæ do lodówki.
Przygotowaæ nadzienie: w±tróbki op³ukaæ. Bu³kê namoczyæ w mleku, odcisn±æ i zemleæ w maszynce razem z w±tróbkami. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. ¯ó³tka utrzeæ z po³ow± mas³a na puszyst± masê. Dodaæ bu³kê, w±tróbkê, natkê i pianê z bia³ek. Doprawiæ cukrem, sol± oraz pieprzem i dobrze wymieszaæ. Kurczaki wype³niæ nadzieniem i spi±æ szpilkami, nastêpnie w³o¿yæ do brytfanny, polaæ reszt± stopionego mas³a i piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200*C. Gdy siê zrumieni± , skropiæ je wod± a pó¼niej kilkakrotnie polewaæ wytworzonym sosem. Upieczone kurczaki przekroiæ wzd³u¿ i podawaæ po³ówki razem z nadzieniem , polane sosem od pieczenia, z dodatkiem ziemniaków i mizerii.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantSkrzyde³ka kurze z sosem morelowym
Sk³adniki:
1 kg skrzyde³ek kurzych
2 ³y¿ki oliwy
sól
Sos: 20 dag suszonych moreli
4 ³y¿ki cukru
po 1/2 ³y¿eczki cynamonu i pieprzu
2 ³y¿ki wódki czystej
Sposób wykonania:
Sos: morele umyæ, zalaæ 1 szklank± wody i moczyæ 2-3 godz., nastêpnie gotowaæ 30 min. Przestudziæ, zmiksowaæ, dodaæ cukier, pieprz i cynamon. Gotowaæ 5 min. na ma³ym ogniu, po czym dodaæ wódkê i wymieszaæ. Skrzyde³ka umyæ, os±czyæ, posoliæ i odstawiæ na 1 godzinê. Nastêpnie u³o¿yæ je w p³askim naczyniu ¿aroodpornym, cienko posmarowaæ oliw± i wstawiæ na 20 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 190 *C . Gdy skrzyde³ka zaczn± siê rumieniæ, posmarowaæ je sosem morelowym i piec jeszcze 20 min. Podawaæ z pieczywem lub ry¿em ugotowanym na sypko. Resztê sosu podaæ osobno.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantSurówka z kapusty w³oskiej i papryki
Sk³adniki:
2 g³ówki kapusty w³oskiej ( 2 kg)
2 papryki: ¿ó³ta i czerwona (30 dag)
2 cebule (15 dag)
2 ³y¿eczki soli
Sposób wykonania:
Kapustê oczy¶ciæ z uszkodzonych li¶ci, umyæ i cieniutko poszatkowaæ. Papryki umyæ, os±czyæ, oczy¶ciæ z gniazd nasiennych i drobno posiekaæ. W glinianym wyparzonym garnku uk³adaæ warstwami kapustê, paprykê, cebulê. Warstwy przesypywaæ sol± i lekko ugniataæ. Na wierzchu po³o¿yæ talerzyk i obci±¿yæ go wyparzonym kamieniem lub s³oikiem nape³nionym wod±. Kapustê odstawiæ na 3-4 dni do ukiszenia. Surówkê mo¿na pasteryzowaæ.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantSurówka z kapusty pekiñskiej i marchwi
Sk³adniki:
1 kapusta pekiñska (40 dag)
2 marchewki (20 dag)
8 ³y¿ek oleju
2 ³y¿ki octu winnego lub soku z cytryny
2 ³y¿ki grubo posiekanych orzechów w³oskich
cukier
sól
pieprz
sos: 2 ³y¿ki soku z cytryny
1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
2 ³y¿ki cukru
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Kapustê podzieliæ na æwiartki, a nastêpnie drobno poszatkowaæ. Marchewki obraæ, umyæ i pokroiæ w cienkie paski. Warzywa wymieszaæ, potem zalaæ octem po³±czonym z 4 ³y¿kami oleju, doprawiæ sol± i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaæ i posypaæ orzechami. Sos: kefir wymieszaæ z sokiem z cytryny i pozosta³ym olejem. Doprawiæ cukrem, sol± i pieprzem. Surówkê sch³odziæ w lodówce. Podawaæ w szklanej misie, sos w sosjerce.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantSurówka z kapusty pekiñskiej i pomidorów
Sk³adniki:
1/2 kapusty pekiñskiej (30 dag)
3-4 pomidory (40 dag)
2 jajka
cukier
só³
pieprz
sos: 3 ³y¿ki ¶mietany 18%
1 ³y¿ka musztardy
2 ³y¿ki oleju sojowego lub s³onecznikowego
cukier
sól
Sposób wykonania:
Li¶cie kapusty rozdzieliæ, dok³adnie wymyæ i drobno poszatkowaæ. Pomidory umyæ, sparzyæ, obraæ, pokroiæ w kostkê.Jajka ugotowaæ na twardo, ostudziæ, obraæ i posiekaæ. Wszystkie sk³adniki starannie wymieszaæ, doprawiæ sol±, cukrem i pieprzem. Sos: ¶mietanê zmieszaæ z musztard± i olejem, dorawiæ sol± i cukrem. Surówkê polaæ sosem, wymieszaæ i odstawiæ na 30 min. do lodówki.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantSurówka z kapusty pekiñskiej i truskawek
Sk³adniki:
1/2 kapusty pekiñskiej (35 dag)
30 dag truskawek
3 ³y¿ki ³uskanych orzechów w³oskich lub ziemnych ( nie solonych) upra¿onych na patelni
sos: 1 szklanka jogurtu naturalnego
1 ³y¿eczka miodu
1 ³y¿eczka ³agodnej przyprawy curry
sól
Sposób wykonania:
Kapustê oczy¶ciæ z uszkodzonych li¶ci, poszatkowaæ, posoliæ, odstawiæ na 20 min.
Truskawki umyæ, os±czyæ, oczy¶ciæ z szypu³ek, pokroiæ na plasterki, dodaæ do kapusty i lekko wymieszaæ. Sos: wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Surówkê polaæ sosem i posypaæ orzechami.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantSurówka z cykorii i pora
Sk³adniki:
2 cykorie
10 dag bia³ej czê¶ci pora
1 marchewka
5 ³y¿ek majonezu
1/2 cytryny
1 ³y¿ka natki pietruszki
1 ³y¿eczka cukru
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Cykorie i por op³ukaæ ( z cykorii wyci±æ g³±by), bardzo drobno pokroiæ, w³o¿yæ do salaterki i skropiæ sokiem z cytryny.Obran± marchewkê zetrzeæ na tarce, do³o¿yæ do cykorii, wymieszaæ. Nastêpnie dodaæ cukier, majonez, doprawiæ sol±, pieprzem, wymieszaæ. Surówkê podawaæ posypan± natk± pietruszki.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantSurówka z jab³kiem, kalarepk± i marchewk±
Sk³adniki:
3 kalarepki(40 dag)
1 jab³ko (15 dag)
1 marchewka (10 dag)
2 ³y¿ki posiekanych orzechów
1 jogurt naturalny (15 dag)
1 ³y¿ka soku z cytryny
1 ³y¿eczka cukru pudru
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Kalarepkê, jab³ko, marchewkê obraæ, umyæ, os±czyæ. Jab³ko oczy¶ciæ z gniazda nasiennego i wraz z kalarepk± i marchewk± zetrzeæ na tarce. Jogurt wymieszaæ z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem, doprawiæ pieprzem i sol±. Surówkê polaæ jogurtem, posypaæ orzechami i wymieszaæ.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantSurówka z arbuza i szynki
Sk³adniki:
1/2 arbuza (1 kg)
1 puszka ananasa w plastrach (34 dag)
20 dag szynki
1 papryka czerwona lub zielona (15 dag)
10 dag bia³ej czê¶ci pora
2 ³y¿eczki suszonych p³atków nagietka
Sos: 4 z±bki czosnku
1 szklanka ¶mietany 18%
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Arbuz oczy¶ciæ z pestek. Z mi±¿szu wyci±æ ³y¿eczk± kulki. Ananas os±czyæ z zalewy i pokroiæ w ma³e kawa³ki. Por umyæ, os±czyæ i pokroiæ w talarki. Paprykê umyæ, os±czyæ, oczy¶ciæ z gniazda nasiennego i pokroiæ w paski. Szynkê pokroiæ w kostkê. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Sos: czosnek obraæ, zmia¿d¿yæ, po³±czyæ ze ¶mietan±, p³atkami, doprawiæ sol± i pieprzem.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantSurówka z fenku³u i pomarañczy
Sk³adniki:
1 fenku³ (40 dag)
1 pomarañcza (20 dag)
3 ³y¿ki posiekanych orzechów w³oskich
sos: 1 s³oik majonezu (20 dag)
sok z 1 pomarañczy
1 ³y¿ka miodu
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Fenku³ umyæ, os±czyæ i drobno pokroiæ. Pomarañcze umyæ, osuszyæ, obraæ, podzieliæ na cz±stki, a cz±stki przekroiæ na pó³. Fenku³ wymieszaæ z pomarañcz±, dodaæ orzechy. Przygotowaæ sos: majonez wymieszaæ z miodem i sokiem z pomarañczy, doprawiæ sol± i pieprzem. Surówkê polaæ sosem i odstawiæ na 1 godz. do lodówki.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantPiwna polewka po staropolsku
Sk³adniki:
4 szklanki jasnego piwa
3 ¿ó³tka
3 ³y¿ki ¶mietany
10 dag cukru
kawa³ek cynamonu
kilka go¼dzików
15-20 dag bia³ego sera
Sposób wykonania:
Go¼dziki i cynamon ut³uc w mo¼dzierzu, ale nie na proszek. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem do bia³o¶ci. Piwo wlaæ do emaliowanego lub kamionkowego rondla, dodaæ przygotowane przyprawy, zagrzaæ. Powinno byæ bardzo gor±ce, ale nie wolno go doprowadziæ do zawrzenia. Podgrzaæ w przykrytym rondlu. Ubite ¿ó³tka wymieszaæ ze ¶mietan±. Do przygotowanej mieszaniny wlewaæ gor±ce piwo w trakcie ustawicznego mieszania, nastêpnie podgrzaæ kilka minut, stale mieszaj±c i uwa¿aj±c , ¿eby zupa nie zawrza³a. Lekko obsuszony (doskonale wyci¶niêty bia³y ser) pokroiæ w drobn± kostkê, wyporcjowaæ na g³êbokie talerze lub do fili¿anek do zupy, natychmiast zalaæ gor±c± zup± i od razu podawaæ.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantGramatka z piwa
Sk³adniki:
3 szklanki jasnego piwa
10- 15 dag pytlowego chleba
1 ³y¿ka mas³a
2-3 ³y¿ki cukru
1 ma³a cytryna
5 dag rodzynków
Sposób wykonania:
Rodzynki przebraæ, umyæ. Chleb (bez skórki) rozdrobniæ, dodaæ mas³o i tyle piwa, ¿eby przykry³o chleb. Rozgotowaæ, rozetrzeæ na miazgê, dodaæ resztê piwa i rodzynki, podgrzaæ. Przyprawiæ do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Pozosta³± czê¶æ cytryny obraæ , pokroiæ w plasterki, w³o¿yæ do zupy. Podawaæ na talerzach z dodatkiem grzanek z chleba pytlowego.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl -
AuthorPosts