Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lidia

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 19 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43648
    Lidia
    Participant

    £oso¶ z owocami tropikalnymi

    Sk³adniki:
    4 kawa³ki ³ososia po 175 g ka¿dy
    1 ³y¿ka oliwy z oliwek
    1 ma³e mango
    1 ma³a papaja
    2 1/2 cm ¶wie¿ego korzenia imbiru
    kilkana¶cie listków miêty
    1 limonka
    sól
    pieprz

    Sposób wykonania:
    Nagrzaæ ¶rednio grill i przykryæ kratkê foli± aluminiow±. Mango przekroiæ, wyci±æ mi±¿sz, pokroiæ w kostkê i wrzuciæ do salaterki. Papajê przekroiæ na pó³, usun±æ nasiona. Mi±¿sz pokroiæ w drobn± kostkê i dodaæ do mango. Imbir obraæ, zetrzeæ na tarce i dodaæ do owoców. Miêtê op³ukaæ, osuszyæ , drobno posiekaæ i dodaæ do pozosta³ych produktów.
    Limonki umyæ. Odkroiæ kilka cienkich paseczków do przybrania. Resztê skórki otrzeæ. Wycisn±æ sok. Po³owê dodaæ do owoców, resztê zachowaæ.Wszystko doprawiæ sol± oraz du¿± ilo¶ci± pieprzu i dobrze wymieszaæ.
    Kawa³ki ³ososia po³o¿yæ na kratce skór± w dó³. Posmarowaæ je oliw± , doprawiæ i skropiæ reszt± soku z limonki. Piec bez odwracania 6-8 minut. Ryba jest gotwa wtedy, kiedy miêso jest miêkkie. Upieczonego ³ososia przybraæ skórk± limonki i owocami.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43647
    Lidia
    Participant

    Pstr±g w sosie orzechowym

    Sk³adniki:
    2 ³y¿eczki oleju ro¶linnego
    4 filety z pstr±ga ( po ok. 175 g ka¿dy)
    1/4 ³y¿eczki mielonej papryki
    10 po³ówek orzechów w³oskich
    125 g ró¿nych listków sa³aty lub rukwi wodnej,
    Sos: 1 szalotka lub 2 cebulki dymki
    kilka ga³±zek ¶wie¿ego koperku
    lub listków selera naciowego
    2 ³y¿ki octu ry¿owego
    lub octu z sherry
    6 ³y¿ek oleju z orzechów w³oskich
    só³
    pieprz

    Sposób wykonania:
    Mocno rozgrzaæ grill. Przygotowaæ sos: szalotkê obraæ i drobno posiekaæ (lub dymkê) i w³o¿yæ do miseczki. Koperek albo li¶cie selera umyæ , osuszyæ i posiekaæ. Dodaæ do reszty . Wlaæ ocet i olej z orzechów w³oskich. Doprawiæ sol± i pieprzem. Dobrze wymieszaæ i odstawiæ. Blachê wysmarowaæ po³ow± oleju ro¶linnego. Po³o¿yæ na niej pstr±ga skór± do do³u. Doprawiæ sol± i papryk± . Piec 5-8 minut po jednej stronie a¿ miêso ¶ciemnieje w ¶rodku, a na brzegach bêdzie jasnobr±zowe.
    Podczas pieczenia filetów podgrzaæ na ma³ej patelni resztê oleju ro¶linnego. Osto¿nie podsma¿yæ na nim orzechy w³oskie, ca³y czas potrz±saj±c i mieszaj±c, aby siê nie przypali³y. Os±czyæ na papierowym rêczniku i grubo posiekaæ. Li¶cie sa³aty op³ukaæ i osuszyæ. U³o¿yæ na czterech talerzach. Po³o¿yæ na nich pstr±gi. Zamieszaæ sos, polaæ nim ryby i posypaæ orzechami.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43646
    Lidia
    Participant

    Sardynki w pieprzowej skórce

    Sk³adniki:
    8 dy¿ych ¶wie¿ych sardynek ( ok.500g)
    1 ³y¿eczka ziaren ró¿nych gatunków pieprzu
    1 ma³y pêczek koperku
    1 z±bek czosnku
    2 cytryny
    3 ³y¿ki oliwy z oliwek
    8 ma³ych ga³±zek ¶wie¿ego rozmarynu
    4 li¶cie sa³aty
    8 ga³±zek rukwi wodnej
    sól

    Sposób wykonania:
    Bardzo mocno rozpaliæ grill. Sprawiæ sardynki. Starannie op³ukaæ je z zewn±trz i w ¶rodku. Ostro¿nie usun±æ ³uski. Osuszyæ papierowym rêcznikiem. Ziarna pieprzu ut³uc w mo¼dzierzu albo zmia¿d¿yæ wa³kiem do ciasta. Wsypaæ do ma³ej miseczki.
    Koperek op³ukaæ i osuszyæ. Czosnek obraæ i zmia¿d¿yæ. Koperek i czosnek dodaæ do pieprzu. Starannie umyæ cytryny. Z jednej zetrzeæ skórkê. Dodaæ szczyptê soli i oliwê z oliwek. Wymieszaæ. Rozmaryn op³ukaæ. Wsun±æ ga³±zkê do brzucha ryby. Na wierzch na³o¿yæ ³y¿k± masê pieprzow±. Odwróciæ i rozsmarowaæ masê po drugiej stronie. Resztê od³o¿yæ. Zostawiæ sardynki w marynacie na 5-10 minut.
    Li¶cie sa³aty i rukiew wodn± op³ukaæ, osuszyæ i podzieliæ na kawa³ki. U³o¿yæ na talerzach. Cytryny pokroiæ na æwiartki, usun±æ pestki i u³o¿yæ po jednej na talerzach.
    Spi±æ brzuch ryby metalowym szpikulcem.Opiekaæ na grillu 2-3 minuty z ka¿dej strony. Wyci±gn±æ szpikulce. U³o¿yæ ryby na li¶ciach sa³aty. Posmarowaæ reszt± masy pieprzowej i podawaæ.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia 7 #43333
    Lidia
    Participant

    Kurczak po polsku

    Sk³adniki:
    4 kurczaki po 80 dag
    sól
    Nadzienie: 20 dag mas³a
    4 czerstwe kajzerki
    4 w±tróbki kurczakowe
    4 jajka
    2 szklanki mleka
    6 ³y¿ek natki pietruszki
    2-4 ³y¿eczki cukru
    sól
    pieprz
    Sposób wykonania:
    Kurczaki umyæ , os±czyæ, lekko posoliæ w ¶rodku i na wierzchu i odstawiæ do lodówki.
    Przygotowaæ nadzienie: w±tróbki op³ukaæ. Bu³kê namoczyæ w mleku, odcisn±æ i zemleæ w maszynce razem z w±tróbkami. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. ¯ó³tka utrzeæ z po³ow± mas³a na puszyst± masê. Dodaæ bu³kê, w±tróbkê, natkê i pianê z bia³ek. Doprawiæ cukrem, sol± oraz pieprzem i dobrze wymieszaæ. Kurczaki wype³niæ nadzieniem i spi±æ szpilkami, nastêpnie w³o¿yæ do brytfanny, polaæ reszt± stopionego mas³a i piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200*C. Gdy siê zrumieni± , skropiæ je wod± a pó¼niej kilkakrotnie polewaæ wytworzonym sosem. Upieczone kurczaki przekroiæ wzd³u¿ i podawaæ po³ówki razem z nadzieniem , polane sosem od pieczenia, z dodatkiem ziemniaków i mizerii.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia 7 #43332
    Lidia
    Participant

    Skrzyde³ka kurze z sosem morelowym

    Sk³adniki:
    1 kg skrzyde³ek kurzych
    2 ³y¿ki oliwy
    sól
    Sos: 20 dag suszonych moreli
    4 ³y¿ki cukru
    po 1/2 ³y¿eczki cynamonu i pieprzu
    2 ³y¿ki wódki czystej
    Sposób wykonania:
    Sos: morele umyæ, zalaæ 1 szklank± wody i moczyæ 2-3 godz., nastêpnie gotowaæ 30 min. Przestudziæ, zmiksowaæ, dodaæ cukier, pieprz i cynamon. Gotowaæ 5 min. na ma³ym ogniu, po czym dodaæ wódkê i wymieszaæ. Skrzyde³ka umyæ, os±czyæ, posoliæ i odstawiæ na 1 godzinê. Nastêpnie u³o¿yæ je w p³askim naczyniu ¿aroodpornym, cienko posmarowaæ oliw± i wstawiæ na 20 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 190 *C . Gdy skrzyde³ka zaczn± siê rumieniæ, posmarowaæ je sosem morelowym i piec jeszcze 20 min. Podawaæ z pieczywem lub ry¿em ugotowanym na sypko. Resztê sosu podaæ osobno.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43246
    Lidia
    Participant

    Surówka z kapusty w³oskiej i papryki
    Sk³adniki:
    2 g³ówki kapusty w³oskiej ( 2 kg)
    2 papryki: ¿ó³ta i czerwona (30 dag)
    2 cebule (15 dag)
    2 ³y¿eczki soli
    Sposób wykonania:
    Kapustê oczy¶ciæ z uszkodzonych li¶ci, umyæ i cieniutko poszatkowaæ. Papryki umyæ, os±czyæ, oczy¶ciæ z gniazd nasiennych i drobno posiekaæ. W glinianym wyparzonym garnku uk³adaæ warstwami kapustê, paprykê, cebulê. Warstwy przesypywaæ sol± i lekko ugniataæ. Na wierzchu po³o¿yæ talerzyk i obci±¿yæ go wyparzonym kamieniem lub s³oikiem nape³nionym wod±. Kapustê odstawiæ na 3-4 dni do ukiszenia. Surówkê mo¿na pasteryzowaæ.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43245
    Lidia
    Participant

    Surówka z kapusty pekiñskiej i marchwi
    Sk³adniki:
    1 kapusta pekiñska (40 dag)
    2 marchewki (20 dag)
    8 ³y¿ek oleju
    2 ³y¿ki octu winnego lub soku z cytryny
    2 ³y¿ki grubo posiekanych orzechów w³oskich
    cukier
    sól
    pieprz
    sos: 2 ³y¿ki soku z cytryny
    1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
    2 ³y¿ki cukru
    sól
    pieprz
    Sposób wykonania:
    Kapustê podzieliæ na æwiartki, a nastêpnie drobno poszatkowaæ. Marchewki obraæ, umyæ i pokroiæ w cienkie paski. Warzywa wymieszaæ, potem zalaæ octem po³±czonym z 4 ³y¿kami oleju, doprawiæ sol± i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaæ i posypaæ orzechami. Sos: kefir wymieszaæ z sokiem z cytryny i pozosta³ym olejem. Doprawiæ cukrem, sol± i pieprzem. Surówkê sch³odziæ w lodówce. Podawaæ w szklanej misie, sos w sosjerce.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43244
    Lidia
    Participant

    Surówka z kapusty pekiñskiej i pomidorów
    Sk³adniki:
    1/2 kapusty pekiñskiej (30 dag)
    3-4 pomidory (40 dag)
    2 jajka
    cukier
    só³
    pieprz
    sos: 3 ³y¿ki ¶mietany 18%
    1 ³y¿ka musztardy
    2 ³y¿ki oleju sojowego lub s³onecznikowego
    cukier
    sól
    Sposób wykonania:
    Li¶cie kapusty rozdzieliæ, dok³adnie wymyæ i drobno poszatkowaæ. Pomidory umyæ, sparzyæ, obraæ, pokroiæ w kostkê.Jajka ugotowaæ na twardo, ostudziæ, obraæ i posiekaæ. Wszystkie sk³adniki starannie wymieszaæ, doprawiæ sol±, cukrem i pieprzem. Sos: ¶mietanê zmieszaæ z musztard± i olejem, dorawiæ sol± i cukrem. Surówkê polaæ sosem, wymieszaæ i odstawiæ na 30 min. do lodówki.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43243
    Lidia
    Participant

    Surówka z kapusty pekiñskiej i truskawek
    Sk³adniki:
    1/2 kapusty pekiñskiej (35 dag)
    30 dag truskawek
    3 ³y¿ki ³uskanych orzechów w³oskich lub ziemnych ( nie solonych) upra¿onych na patelni
    sos: 1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 ³y¿eczka miodu
    1 ³y¿eczka ³agodnej przyprawy curry
    sól
    Sposób wykonania:
    Kapustê oczy¶ciæ z uszkodzonych li¶ci, poszatkowaæ, posoliæ, odstawiæ na 20 min.
    Truskawki umyæ, os±czyæ, oczy¶ciæ z szypu³ek, pokroiæ na plasterki, dodaæ do kapusty i lekko wymieszaæ. Sos: wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Surówkê polaæ sosem i posypaæ orzechami.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43233
    Lidia
    Participant

    Surówka z cykorii i pora
    Sk³adniki:
    2 cykorie
    10 dag bia³ej czê¶ci pora
    1 marchewka
    5 ³y¿ek majonezu
    1/2 cytryny
    1 ³y¿ka natki pietruszki
    1 ³y¿eczka cukru
    sól
    pieprz
    Sposób wykonania:
    Cykorie i por op³ukaæ ( z cykorii wyci±æ g³±by), bardzo drobno pokroiæ, w³o¿yæ do salaterki i skropiæ sokiem z cytryny.Obran± marchewkê zetrzeæ na tarce, do³o¿yæ do cykorii, wymieszaæ. Nastêpnie dodaæ cukier, majonez, doprawiæ sol±, pieprzem, wymieszaæ. Surówkê podawaæ posypan± natk± pietruszki.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43231
    Lidia
    Participant

    Surówka z jab³kiem, kalarepk± i marchewk±
    Sk³adniki:
    3 kalarepki(40 dag)
    1 jab³ko (15 dag)
    1 marchewka (10 dag)
    2 ³y¿ki posiekanych orzechów
    1 jogurt naturalny (15 dag)
    1 ³y¿ka soku z cytryny
    1 ³y¿eczka cukru pudru
    sól
    pieprz
    Sposób wykonania:
    Kalarepkê, jab³ko, marchewkê obraæ, umyæ, os±czyæ. Jab³ko oczy¶ciæ z gniazda nasiennego i wraz z kalarepk± i marchewk± zetrzeæ na tarce. Jogurt wymieszaæ z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem, doprawiæ pieprzem i sol±. Surówkê polaæ jogurtem, posypaæ orzechami i wymieszaæ.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43229
    Lidia
    Participant

    Surówka z arbuza i szynki
    Sk³adniki:
    1/2 arbuza (1 kg)
    1 puszka ananasa w plastrach (34 dag)
    20 dag szynki
    1 papryka czerwona lub zielona (15 dag)
    10 dag bia³ej czê¶ci pora
    2 ³y¿eczki suszonych p³atków nagietka
    Sos: 4 z±bki czosnku
    1 szklanka ¶mietany 18%
    sól
    pieprz
    Sposób wykonania:
    Arbuz oczy¶ciæ z pestek. Z mi±¿szu wyci±æ ³y¿eczk± kulki. Ananas os±czyæ z zalewy i pokroiæ w ma³e kawa³ki. Por umyæ, os±czyæ i pokroiæ w talarki. Paprykê umyæ, os±czyæ, oczy¶ciæ z gniazda nasiennego i pokroiæ w paski. Szynkê pokroiæ w kostkê. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ. Sos: czosnek obraæ, zmia¿d¿yæ, po³±czyæ ze ¶mietan±, p³atkami, doprawiæ sol± i pieprzem.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43228
    Lidia
    Participant

    Surówka z fenku³u i pomarañczy
    Sk³adniki:
    1 fenku³ (40 dag)
    1 pomarañcza (20 dag)
    3 ³y¿ki posiekanych orzechów w³oskich
    sos: 1 s³oik majonezu (20 dag)
    sok z 1 pomarañczy
    1 ³y¿ka miodu
    sól
    pieprz
    Sposób wykonania:
    Fenku³ umyæ, os±czyæ i drobno pokroiæ. Pomarañcze umyæ, osuszyæ, obraæ, podzieliæ na cz±stki, a cz±stki przekroiæ na pó³. Fenku³ wymieszaæ z pomarañcz±, dodaæ orzechy. Przygotowaæ sos: majonez wymieszaæ z miodem i sokiem z pomarañczy, doprawiæ sol± i pieprzem. Surówkê polaæ sosem i odstawiæ na 1 godz. do lodówki.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43227
    Lidia
    Participant

    Piwna polewka po staropolsku
    Sk³adniki:
    4 szklanki jasnego piwa
    3 ¿ó³tka
    3 ³y¿ki ¶mietany
    10 dag cukru
    kawa³ek cynamonu
    kilka go¼dzików
    15-20 dag bia³ego sera
    Sposób wykonania:
    Go¼dziki i cynamon ut³uc w mo¼dzierzu, ale nie na proszek. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem do bia³o¶ci. Piwo wlaæ do emaliowanego lub kamionkowego rondla, dodaæ przygotowane przyprawy, zagrzaæ. Powinno byæ bardzo gor±ce, ale nie wolno go doprowadziæ do zawrzenia. Podgrzaæ w przykrytym rondlu. Ubite ¿ó³tka wymieszaæ ze ¶mietan±. Do przygotowanej mieszaniny wlewaæ gor±ce piwo w trakcie ustawicznego mieszania, nastêpnie podgrzaæ kilka minut, stale mieszaj±c i uwa¿aj±c , ¿eby zupa nie zawrza³a. Lekko obsuszony (doskonale wyci¶niêty bia³y ser) pokroiæ w drobn± kostkê, wyporcjowaæ na g³êbokie talerze lub do fili¿anek do zupy, natychmiast zalaæ gor±c± zup± i od razu podawaæ.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43226
    Lidia
    Participant

    Gramatka z piwa
    Sk³adniki:
    3 szklanki jasnego piwa
    10- 15 dag pytlowego chleba
    1 ³y¿ka mas³a
    2-3 ³y¿ki cukru
    1 ma³a cytryna
    5 dag rodzynków
    Sposób wykonania:
    Rodzynki przebraæ, umyæ. Chleb (bez skórki) rozdrobniæ, dodaæ mas³o i tyle piwa, ¿eby przykry³o chleb. Rozgotowaæ, rozetrzeæ na miazgê, dodaæ resztê piwa i rodzynki, podgrzaæ. Przyprawiæ do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Pozosta³± czê¶æ cytryny obraæ , pokroiæ w plasterki, w³o¿yæ do zupy. Podawaæ na talerzach z dodatkiem grzanek z chleba pytlowego.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 19 total)