Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
LidiaParticipant
Ch³odnik szczawiowy
Sk³adniki:
20 dag ¶wie¿ych warzyw mieszanych (marchewka, seler, pietruszka, por)
15- 20 dag szczawiu
3 szklanki zsiad³ego mleka
3 jajka ugotowane na twardo
1 ³y¿ka m±ki
sól
cukier
Sposób wykonania:
Warzywa mieszane umyæ, oczy¶ciæ, op³ukaæ, w³o¿yæ do wrz±cej osolonej wody, ugotowaæ wywar. Ugotowane warzywa przetrzeæ przez sito, przelewaj±c wywarem. M±kê przesiaæ, wymieszaæ z kilkoma ³y¿kami wywaru, wlaæ na wrz±cy wywar, mieszaj±c doprowadziæ do zawrzenia, odstawiæ, ostudziæ, oziêbiæ. Sch³odziæ mleko. Szczaw przebraæ, odrzucaj±c ogonki li¶ciowe, umyæ, drobno posiekaæ lub zmiksowaæ, w³o¿yæ do ostudzonego wywaru, wymieszaæ, zmiksowaæ lub wymieszaæ trzepaczk± z zsiad³ym mlekiem. Przyprawiæ do smaku sol± i odrobin± cukru. Zupê warto wzbogaciæ dodatkiem posiekanego koperku. Do ka¿dej porcji wk³adaæ pokrojone jajka ugotowane na twardo.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantCh³odnik pomidorowy (czysty)
Sk³adniki:
3 szklanki wywaru z warzyw
1 szklanka soku pomidorowego
1/2 cytryny lub
15 dag ¶wie¿ych pomidorów
2 ga³±zki selera naciowego
4 ³y¿ki posiekanej zielonej pietruszki
2 ³y¿ki posiekanego koperku
sól
pieprz
cukier
Sposób wykonania:
Cytrynê i pomidory umyæ. Pomidory sparzyæ wrz±c± wod±, obraæ ze skórki. Seler umyæ, posiekaæ. Oziêbiony wywar z warzyw wymieszaæ z sokiem pomidorowym, dodaæ posiekan± zieleninê, przyprawiæ do smaku sol±, odrobin± cukru i pieprzu. Do ka¿dej porcji przygotowanej zupy w³o¿yæ po kilka plasterków pomidora lub cienko pokrojonej, obranej cytryny.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidlLidiaParticipantCh³odnik zielony
Sk³adniki:
4 szklanki zsiad³ego mleka
10 dag porów
1 g³ówka sa³aty
5 ³y¿ek posiekanego szczypiorku
4 ³y¿ki zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem
15 dag ¶wie¿ego ogórka
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Zsiad³e mleko oziêbiæ w lodówce. Pory oczy¶ciæ, dok³adnie umyæ, sprawdzaj±c czy pomiêdzy okalaj±cymi listkami nie pozosta³y resztki ziemi. Oczyszczone pory drobniutko pokroiæ wraz z zielonymi listkami. Zagotowaæ szklankê wody, osoliæ. Do wrz±tku wsypaæ pory, ugotowaæ do miêkko¶ci. Sa³atê podzieliæ na listki, umyæ, os±czyæ, pokroiæ w drobniutkie makaroniki. Oziêbione zsiad³e mleko rozstrzepane, po³±czyæ z ostudzonymi warzywami, dodaæ szczypiorek, pietruszkê z koperkiem, ogórki. Przyprawiæ do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, sol± i pieprzem.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez LidlLidiaParticipantZupa przecierana z salsefii lub skorzonery
Sk³adniki:
50 dag salsefii lub skorzonery
25 dag ziemniaków
15 dag cebuli
1 szklanka mleka
1- 2 ¿ó³tka
1/2 szklanki ¶mietany
6 ³y¿ek koperku posiekanego z zielon± pietruszk±
sól
ocet
Sposób wykonania:
Korzonki salsefii lub skorzonery i ziemniaki umyæ, dok³adnie oczy¶ciæ i op³ukaæ. Oczyszczone korzonki wk³adaæ do wody z dodatkiem octu. Pokroiæ na kawa³ki. Cebulê pokroiæ i wraz z skorzoner± i ziemniakami w³o¿yæ do wrz±cej osolonej wody.
Ugotowaæ do miêkko¶ci, przetrzeæ przez sito lub zmiksowaæ z gor±cym, przegotowanym mlekiem. ¦mietanê rozm±ciæ z ¿ó³tkiem, dodaæ do zupy wraz z posiekan± zielenin±. Przyprawiæ do smaku sol±. Podawaæ w fili¿ankach z groszkiem ptysiowym.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Lidl -
AuthorPosts