Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lidia

Forum Replies Created

Viewing 4 posts - 16 through 19 (of 19 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 6 #43225
    Lidia
    Participant

    Ch³odnik szczawiowy
    Sk³adniki:
    20 dag ¶wie¿ych warzyw mieszanych (marchewka, seler, pietruszka, por)
    15- 20 dag szczawiu
    3 szklanki zsiad³ego mleka
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 ³y¿ka m±ki
    sól
    cukier
    Sposób wykonania:
    Warzywa mieszane umyæ, oczy¶ciæ, op³ukaæ, w³o¿yæ do wrz±cej osolonej wody, ugotowaæ wywar. Ugotowane warzywa przetrzeæ przez sito, przelewaj±c wywarem. M±kê przesiaæ, wymieszaæ z kilkoma ³y¿kami wywaru, wlaæ na wrz±cy wywar, mieszaj±c doprowadziæ do zawrzenia, odstawiæ, ostudziæ, oziêbiæ. Sch³odziæ mleko. Szczaw przebraæ, odrzucaj±c ogonki li¶ciowe, umyæ, drobno posiekaæ lub zmiksowaæ, w³o¿yæ do ostudzonego wywaru, wymieszaæ, zmiksowaæ lub wymieszaæ trzepaczk± z zsiad³ym mlekiem. Przyprawiæ do smaku sol± i odrobin± cukru. Zupê warto wzbogaciæ dodatkiem posiekanego koperku. Do ka¿dej porcji wk³adaæ pokrojone jajka ugotowane na twardo.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43224
    Lidia
    Participant

    Ch³odnik pomidorowy (czysty)
    Sk³adniki:
    3 szklanki wywaru z warzyw
    1 szklanka soku pomidorowego
    1/2 cytryny lub
    15 dag ¶wie¿ych pomidorów
    2 ga³±zki selera naciowego
    4 ³y¿ki posiekanej zielonej pietruszki
    2 ³y¿ki posiekanego koperku
    sól
    pieprz
    cukier
    Sposób wykonania:
    Cytrynê i pomidory umyæ. Pomidory sparzyæ wrz±c± wod±, obraæ ze skórki. Seler umyæ, posiekaæ. Oziêbiony wywar z warzyw wymieszaæ z sokiem pomidorowym, dodaæ posiekan± zieleninê, przyprawiæ do smaku sol±, odrobin± cukru i pieprzu. Do ka¿dej porcji przygotowanej zupy w³o¿yæ po kilka plasterków pomidora lub cienko pokrojonej, obranej cytryny.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43223
    Lidia
    Participant

    Ch³odnik zielony
    Sk³adniki:
    4 szklanki zsiad³ego mleka
    10 dag porów
    1 g³ówka sa³aty
    5 ³y¿ek posiekanego szczypiorku
    4 ³y¿ki zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem
    15 dag ¶wie¿ego ogórka
    sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
    sól
    pieprz
    Sposób wykonania:
    Zsiad³e mleko oziêbiæ w lodówce. Pory oczy¶ciæ, dok³adnie umyæ, sprawdzaj±c czy pomiêdzy okalaj±cymi listkami nie pozosta³y resztki ziemi. Oczyszczone pory drobniutko pokroiæ wraz z zielonymi listkami. Zagotowaæ szklankê wody, osoliæ. Do wrz±tku wsypaæ pory, ugotowaæ do miêkko¶ci. Sa³atê podzieliæ na listki, umyæ, os±czyæ, pokroiæ w drobniutkie makaroniki. Oziêbione zsiad³e mleko rozstrzepane, po³±czyæ z ostudzonymi warzywami, dodaæ szczypiorek, pietruszkê z koperkiem, ogórki. Przyprawiæ do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, sol± i pieprzem.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Lidl

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43222
    Lidia
    Participant

    Zupa przecierana z salsefii lub skorzonery
    Sk³adniki:
    50 dag salsefii lub skorzonery
    25 dag ziemniaków
    15 dag cebuli
    1 szklanka mleka
    1- 2 ¿ó³tka
    1/2 szklanki ¶mietany
    6 ³y¿ek koperku posiekanego z zielon± pietruszk±
    sól
    ocet
    Sposób wykonania:
    Korzonki salsefii lub skorzonery i ziemniaki umyæ, dok³adnie oczy¶ciæ i op³ukaæ. Oczyszczone korzonki wk³adaæ do wody z dodatkiem octu. Pokroiæ na kawa³ki. Cebulê pokroiæ i wraz z skorzoner± i ziemniakami w³o¿yæ do wrz±cej osolonej wody.
    Ugotowaæ do miêkko¶ci, przetrzeæ przez sito lub zmiksowaæ z gor±cym, przegotowanym mlekiem. ¦mietanê rozm±ciæ z ¿ó³tkiem, dodaæ do zupy wraz z posiekan± zielenin±. Przyprawiæ do smaku sol±. Podawaæ w fili¿ankach z groszkiem ptysiowym.
    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Lidl

Viewing 4 posts - 16 through 19 (of 19 total)