Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Salami wędlina dojrzewająca

Salami jest najszlachetniejszą z wędlin. O jej charakterystycznym smaku i aromacie decyduje zastosowanie wyselekcjonowanych kultur bakterii, naturalnych przypraw, wysoka jakość surowca oraz długotrwała technologia wyrobu.
Wędliny surowo dojrzewające należą do najdroższych, ale także najtrwalszych i najpożywniejszych wśród wędlin. Jak sama nazwa wskazuje (salare- solić) oprócz soli, ziół i naturalnych przypraw nie powinny zawierać innych składników konserwujących ani dodatków podnoszących wydajność produkcji. Ich trwałość kształtuje się w długim biologicznym procesie dojrzewania mięsa – pod wpływem bakterii oraz suszenia.
Właśnie do sprzedaży wchodzą trzy rodzaje salami Salami z Zielonym Pieprzem oraz z Sezamem Jest to dojrzewające salami o specyficznym, unikalnym smaku i zapachu. Najwyższą jakość uzyskano poprzez dobór wysokogatunkowego mięsa wieprzowego oraz kilkutygodniowego procesu dojrzewania. Salami nie od razu trafia na sklepowe półki – najpierw wiele tygodni leżakuje w chłodnym pomieszczeniu – powoli paruje z niego woda, a smak dojrzewa. Dopiero gdy straci 1/3 wody, staje się pełnowartościowym produktem. Ponieważ nie jest poddawane obróbce cieplnej zachowuje wszelkie wartościowe kultury bakterii. Salami powstaje z wyselekcjonowanego kawałka mięsa i nadaje się doskonale do przyrządzenia w warunkach domowych wspaniałej włoskiej pizzy.
Salami to wyrób wymagający zaawansowanej technologii produkcji, dlatego żeby zaoferować produkt wysokiej jakości należy przeznaczyć spore nakłady na cały cykl produkcyjny. Salami najlepiej smakuje pokrojone w cienkie, niemal przezroczyste plastry. Powinniśmy przechowywać je w temperaturze 5-15 stopni w przewiewnym pomieszczeniu. W lodówce na najwyższej półce może leżeć do dwóch miesięcy. Jednak pokrojone w plasterki powinno być spożyte w ciągu 5 dni. Orientacyjna cena detaliczna salami 28-35 zł za kg.

Niskokaloryczna i pyszna sałata z salami
Składniki:
mała główka sałaty rzymskiej
20 dag salami
3 papryki,
30 dag pomidorów koktajlowych
5-6 szparagów
pół pęczka bazylii
cytryna
sos winegret

Przygotowanie:
Sałatę opłukać, liście rozerwać na kawałki i włożyć do miski. Oczyszczoną paprykę pokroić w paseczki. Pomidory koktajlowe umyć, przekroić na połówki. Ugotowane i wystudzone szparagi pokroić w poziome paski. Warzywa i zwinięte w rozetki plasterki salami ułożyć na sałacie. Polać sosem winegret, lekko wymieszać. Posypać oderwanymi z gałązek listkami bazylii i udekorować cytryną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *