Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z krewetkami i szpinakiem

Sos
Składniki:
1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
½ kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana
Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Autorką przepisu na sos  Vjesja.

Ciasto:
1 szklanka ciepłego piwa
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soli gruboziarnistej
4 dkg świeżych drożdży
2,75 – 3, 25 szklanki mąki

Sposób przyrządzenia:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże.  Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.

Filling
Składniki:
40 dkg oczyszczonych odwłoków dużych krewetek
15 dkg młodych oczyszczonych listków szpinaku
2 szklanki tartego sera mozzarella

Sposób przyrządzenia:
Liście szpinaku zalać na 2 minuty wrzątkiem, odcedzić, obsączyć. Odwłoki krewetek dokładnie wypłukać, obsuszyć. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć liście szpinaku, posypać tartym serem, na nim rozłożyć odwłoki krewetek i posypać resztą sera. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *