Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z jajkami przepiórki i szpinakiem

Sos:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

    Sposób wykonania:

    1. Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
      Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

      Ciasto:

    2. 100g ml ciepłego mleka
    3. 200 g mąki
    4. ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
    5. 1 łyżeczka cukru
    6. 1 łyżeczka soli
    7. 3 łyżki oleju z oliwek
    8. 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

      Sposób wykonania:
      Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
      Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

       Autorką przepisu na sos i ciasto jest Vjesja

      Filing:

    9. 10 przepiórczych jaj
    10. 50 dkg szpinaku
    11. 2 pokrojone cebule
    12. 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    13. 2 łyżki roztopionego masła
    14. 15 dkg tartego żółtego sera
    15. szczypta tartej gałki muszkatołowej
    16. sól, pieprz

      Sposób przyrządzenia:
      Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać rozmrożony lub jeśli Świerzy pokrojony w paski szpinak, smażyć mieszając aż płyn odparuje, schłodzić. Do zawartości patelni dodać 6 jajek, wymieszać. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać tartymi serami, na środek wybić 2 jajka. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *