Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ze szpinaku

Szpinak ze śmietaną

Poodbierane z szypułek liście szpinaku opłukać czysto, wyrzucić do gotującej się osolonej wody, zagotować przez 5 minut, odcedzić i kilkakrotnie przelać zimną wodą; tym sposobem zatrzymuje ładny zielony kolor. Gdy dobrze z wody ocieknie, przesiekać go, przetasować przez sito włosienne i włożyć do radia, w którym zasmażyć na biało łyżkę masła z łyżką mąki i rozprowadzić pół szklanką słodkiej śmietanki. W ostateczności może być i mleko. Dodać trochę cukru do smaku i poddusić jeszcze szpinak, aż się dobrze wysadzi. Podać do kotletów, cielęciny lub jako jarzynę, obłożony grzankami, kasztanami, omletem lub jajami sadzonymi na maśle.

Szpinak zapiekany z rosyjskiej kuchni

Składniki: 1/2kg szpinaku, mniej niz pół szkl. mleka, 15 g tartej bułki, 4 jajka, maslo lub margaryna Sposób przyrządzenia: Umyty szpinak sparzyc w osolonej wodzie, osaczyc, przesmazyc na tluszczu, posolic. (ja bym dodala troche czosnku). Ulozyc w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tluszczem i posypanym tarta bulka, wyrownac. Jajka roztrzepac z mlekiem, wylac na szpinak i…

Surówka ze szpinaku.

Świeże listki młodego szpinaku (tzw. baby spinach) po umyciu odsączam bardzo delikatnie jak najlepiej w wody , delikatnie drę do miski na mniejsze kawałki do tego dodaje siekany szczypiorek i rzodkiewkę , wszystko zalewam kwaśną śmietana(taka gęstą) roztrzepana z mlekiem i szczypta soli . Tutaj gdzie mieszkam baby spinach jest dostępny zawsze i gotowy do…