Składniki: ciasto: 25 dag mąki, 2 dag drożdży, 3 dag cukru, szczypta soli, 1 jajko, 100 ml mleka, 3 dag masła, tłuszcz do wysmarowania formy. nadzienie i polewa: 40 dag czerwonych porzeczek, 8 dag masła, szczypta soli, 5 dag cukru, 2 jajka, 125 ml gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru pudru. Sposób przyrządzenia: Mleko podgrzać,…
Tag: z porzeczkami
Dziczyzna
Kuropatwy z porzeczkami
by A. • • 0 Comments
Skład: 2 duże kuropatwy, łyżka masła, 3 plastry wędzonego boczku, szklanka czerwonego wina, łyżka maki, 2 łyżki galaretki porzeczkowej, łyżka cukru, kawałek cynamonu, 2 zgniecione ziarna jałowca, 2 goździki, kawałek wyszorowanej skorki cytr. kilka gron porzeczek do ozdoby, 4 duże grzanki z bulki paryskiej, sól, pieprz, cukier. Sposób wykonania: Kuropatwy natrzeć sola, pieprzem i…