Składniki: czerwona papryka 3-4 pomidory oliwki ser feta makaron muszelki Sos: koncentrat pomidorowy 5-lyzek oleju zioła prowansalskie pieprz Sposób przygotowania: Paprykę kroimy w kostkę dodajemy do miski, z pomidorów zdejmujemy skórkę kroimy w kostkę dorzucamy. Ugotowany makaron dodajemy, do tego dorzucamy oliwki przekrajane w pół, oraz w kostkę pokrojony ser feta. W miedzy czasie przygotowujemy…
Tag: staropolska kuchnia
Sałatki
Sałatka Czosnkowa!!
by Góra • • 1 Comment
Jest to super sałatka łatwa i szybka! Składniki: 3 serki farmerskie lub wiejskie 3 łyżki majonezu 5-6 ząbków czosnku sos(najlepiej kim-lan)słodko-pikantny puszka tuńczyka(w sosie własnym) opakowanie krakersów Sposób przygotowania: Serki dodać do miseczki, dodać majonez, zgnieść czosnek dodać i wszystko wymieszac. Na górę wylewany sos, równomiernie smarujemy na koniec na gore dodajemy rozdrobnionego tuńczyka.…
Sola i Flądra
Sola faszerowana
by marek • • 0 Comments
Składniki: (6 porcji) Sola filet – ok. 1 kg Cetfish – 300 g Krewetki – 200 g Marchew – 250 g Por – 100 g Szpinak św. – 2 pęczki Koniak Martell – 150 ml Pieprz biały – do smaku Sól – do smaku Ziemniaki – 800 g Śliwka – 700 g Porto – 100…
Sałatki
Sałatka z kalafiorów
by Lila • • 0 Comments
Składniki: 60 dag kalafiorów 10 dag pieczarek tłuszcz 100 ml śmietany natka pietruszki 2 dag orzechów włoskich bez łupin (niekoniecznie) 3 dag sera żółtego sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Kalafior ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odsączyć, ułożyć na półmisku. Pieczarki oczyścić, opłukać drobno pokrajać, usmażyć, połączyć…
Porady i Ciekawostki
Żywność która leczy
by marek • • 0 Comments
Wielu pacjentów narzeka na brak pieniędzy na lekarstwa. Prostsza i tańsza jest zmiana diety i wzbogacenie jej w odpowiednie produkty. Zainteresowanie żywnością funkcjonalną o udowodnionym naukowo korzystnym wpływie na zdrowie jest coraz większe. Dzięki jej zastosowaniu można skutecznie zapobiegać chorobom cywilizacyjnym takim jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca czy nadciśnienie tętnicze. Koncepcja żywności funkcjonalnej…