Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sola

Sola pieczona w migdałach

 

Składniki:

 

  • 125 g dzikiego ryżu,
  • 60 g posiekanych migdałów,
  • 2 łyżki otrębów pszennych,
  • 4 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • 2 białka,
  • 4 filety z soli,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 400 g przebranego szpinaku,
  • 2 jabłka z czerwoną skórką pokrojone w ósemki,
  • 1 starta marchewka   

 

Sola

Sola ryba atlantycka z rodziny solowatych, z grupy płastug. Żyje w wodach ciepłych. Występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym i Morzu Śródziemnym. Kształt ciała soli przypomina kroplę: z przodu owalnie zaokrągloną i zbiegającą się ku tyłowi; asymatrycznie spłaszczoną, także rozróżnia się stronę oczną i stronę bezoczną. Sole mają małe, blisko siebie osadzone oczy, umiejscowione po…