Składniki: – 800 g filetów z tilapi pokrojonych na paluszki Marynata: – lekko ubite białko z jednego jajak – drobno posiekana natka kolendry (lub dwie łyżki natki pietruszki i dwie łyżki soku z limonki lub cytryny) – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki cukru – pieprz – łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej Ciasto: –…
Tag: przepisy kulinarne
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Pomelo
by tinca • • 16 komentarzy
Pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Uprawia się je w Indiach, Chinach, Tajlandii, na Malajach. Pomelo są największymi owocami z rodziny cytrusów. Średnica niektórych okazów przekracza 20 cm, a waga 2 kg. Owoc przypomina duży grejpfrut – jest kulisty, ma żółtą, żółtozieloną lub różową, gąbczastą skórkę, której grubość dochodzi do 5 cm. Miąższ podzielony jest na ściśle…
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Papaja
by tinca • • 10 komentarzy
Papaja jest drzewem podobnym do palmy, pochodzi z Meksyku i od najdawniejszych czasów jest uprawiana w Ameryce Środkowej. Dzisiaj hoduje się ją w wielu krajach tropikalnych. Jej owoce mają owalny kształt, różnią się kolorem i wielkością. Najpopularniejsze są owoce niewielkie (20 – 30 dag), ale zdarzają się okazy ważące nawet 6 kg. Papaja pokryta jest…
Dorsz
Dorsz w śmietanie
by Ania • • 0 Comments
Skład: 75 dkg filetów szklanka mleka 4 dkg mąki 25 dkg kwaśnej śmietany 2 dkg tartego żółtego sera tłuszcz do smażenia sól do smaku nać pietruszki Sposób przyrządzenia:Filety umyć, zalać mlekiem w celu usunięcia morskiego zapachu i odstawić na ok. 30 min. Po wyjęciu z mleka filety osączyć, wyporcjować, posolić, oprószyć mąką i usmażyć na…
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Melon
by tinca • • 7 komentarzy
Wraz z arbuzem, ogórkiem, dynią i cukinią, melon tworzy rodzinę jednorocznych roślin dyniowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Azji lub Afryki, choć naukowcy nie są co do tego zgodni. Do dziś na obydwu tych kontynentach można spotkać jego dziko rosnące odmiany. Nazwa melon wywodzi się z języka greckiego, w którym wyraz melopepon oznacza dojrzałe, miękkie jabłko. Ten…