Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na zupę

Chłodnik litewski na surowej śmietanie

1 ½ litra mleka zsiadłego nie zbieranego ubić dobrze miotełką w garnki polewanym; osobno też ubić pół litra młodej śmietany, zmieszać razem z mlekiem i jeszcze trochę ubijać, aby na wierzchu .pęcherzyki wystąpiły; potem wlać w to kwaterkę kwasu ogórkowego, lub barszczu burakowego przedtem przegotowanego i wystudzonego, botwiny, t. j. świeżych młodych listków i natki…

Zupa rakowa

Zupę tę można dawać w dni mięsne i postne; w pierwszym wypadku używa się do rozprowadzenia jej rosołu, w drugim smaku z włoszczyzny. Na 6 osób ugotować z koprem w solonej wodzie 2 mendle raków, które poprzednio trzeba sparzyć i wyczyścić. Skoro ugotowane, muszą przestygnąć, potem wybrać szyjki i tyle skorupek, ile do nadziewania ich…

Grochówka z ogonem

Składniki:

• 30 dag ogona wieprzowego
• 1,5 szklanki mielonego suszonego grochu
• 2 łyżki margaryny lub smalcu
• 3 łyżki mąki
• 2 l wody
• cebula
• 4 suszone grzyby
• ząbek czosnku
• ogórek kwaszony
• pęczek włoszczyzny
• 2 – 3 łyżki wypieczonej kaszy jaglanej lub grzanek z chleba (1 szklanka)
• pieprz
• sól

Zupa ozorkowa

Składniki: • 3 skrzydełka drobiowe • 1/2 ozorka cielęcego • 1 marchewka • 1 mały por • 1/2 selera • 1 pietruszka • 2 ziemniaki • 1/2 szklanki śmietany • 2 łyżeczki pokrojonego koperku • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Skrzydełka i ozorek umyć, osuszyć. Marchewkę, seler, pietruszkę i por obrać, umyć. Warzywa i skrzydełka włożyć…

Barszcz mazowiecki z botwiną

Składniki: • 0,25 kg mąki żytniej • 1,5 litra przegotowanej wody • pęczek młodych buraczków • łyżeczka stołowa posiekanego młodego koperku • łyżeczka stołowa szczypiorku • sól do smaku • 0,5 szklanki śmietany • 2 jaja Sposób przyrządzenia: Mąkę zalać ciepłą przegotowaną wodą, postawić na jakiś czas w ciepłym miejscu. Oczyszczone i drobne pokrojone buraczki…