Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawa

Kawa na rauszu – z rumem i portwajnem

Skład: – 1/3 szklanki gorącej kawy – 1/3 szklanki brązowego rumu– 1/3 szklanki białego portwajnu – 2 łyżeczki cukru   Sposób wykonania: Kawę, rum i portwajn wlać do rondelka. podgrzewać kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dodac cukier, mieszac aż się rozpuści. Gorący napój przelac do wysokiej szklanki.

Kawa na rauszu – mrożona

– 1/2 szklanki zimnej, mocnej kawy– 20ml likieru pomarańczowego – łyżeczka cukru – 2 kulki lodów waniliowych – 3 łyżki śmietanki – wiórki czekoladowe Kawe wymieszać z cukrem i likierem. śmietankę ubić na sztywno. Lody przenieść do szklanego pucharka, zalać kawą. Na wierz nałożyć bitą śmietanę i posypać wiórkami czekoladowymi

Kawa na rauszu – czekoladowa

– filiżanka mocnej gorącej kawy – 20ml likieru kakaowego – 4 kostki gorzkiej czekolady – łyżka cukru – szczypta cynamonu – 2 łyżki bitej śmietany Przygotowanie: Kawe wlać do rondelka, dodać cynamon, cukier, czekoladę i likier kakaowy. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Przelać kawę przez sito do szklanego pucharka, połozyć na wierzch bitą śmietanę.

Kawa na rauszu – po irlandzku

– filiżanka gorącej mocnej kawy– 40ml irlandzkiej whisky   (admin: po irlandzku whiskey, np Jameson)– 2kostki brązowego lub białego cukru  Kostki cukru włożyć do pustej szklanki. Wlać whisky, poczekać, aż wsiąknie w cukier. Przelać gorącą kawę, zamierszać. Na wierzch można włożyć 1-2 łyżki ubitej śmietany

Kawa na rauszu – z winiakiem

-filiżanka gorącej kawy – mała laska cynamonu – 40ml winiaku – 2 goździki – mandarynka Mandarynkę sparzyc, przepołowić. Odkroić plasterek, resztę obrać, z miąższu wycisnąć sok. Kawę wlać do rondelka, dodać cynamon, goździki, sok i winiak. Podgrzać,przelać przez sitko do szklanki. Ozdobić skórką i plasterkiem mandarynki