Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: curacao

Curacao z brzoskwinią

Składniki:• curacao 50 ml• sok brzoskwiniowy 100 ml• brzoskwinia 1/2 owocu• lód Sposób przyrządzenia: Do szklanki wrzucamy lód i pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię. Nalewamy curacao i sok brzoskwiniowy. Ozdabiamy kawałkiem świeżej brzoskwini i podajemy ze słomką. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Blue devils

Ja bardzo lubię drinki z curacao Składniki:• curacao blue 20 ml• wódka lub gin 20 ml• wino musujące lub sprite do uzupełnienia Sposób przyrządzenia: Wymieszać curacao i wódkę lub gin w shakerze z lodem. Odcedzić i dolać wina. Podawać lekko schłodzone z wisienką koktajlową. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Śniadaniowy egg nogg

Składniki: – 40 ml brandy – 20 ml curacao – 1 jajko – 200 ml mleka – szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie:Przyrządzić w szeikerze lub w mikserze, bez mleka, ubijając do spienienia. Przecedzić do wysokiej szklanki i dopełnić zimnym mlekiem. Jeszcze arz dobrze wymieszać łyżeczką barowż. Przed podaniem pianę posypać odrobiną gałki muszkatołowej. Podawć z 2…

Grapefruit flip

Składniki: – 40 ml ginu – 40 ml soku grapefruitowego – 1 chlust curacao – 1 jajko – 2 łyżeczki cukro pudru – skórka cytrynowa Przyrządzić w szeikerze, odcedzić od lodu, podawać w kieliszku do wina. Oprószyć tartą skórką cytrynową. Podawać z 2 słomkami.

Czerwony flip

Składniki: – 50 ml curacao – 1 łyżeczka cukru – 1 jajko – 25 ml czerwonego wina – szczypta gałki muszkatołowej Składniki, z wyjątkiem wina, silnie i długo szeikerować, odcedzić od lodu do pękatego kieliszka wina. Tuż nad kieliszkiem utrzeć odrobinę gałki, na wierzch nalać ostrożnie czerwone wino. Natychmiast podać z 2 słomkami.