Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: brandy

Brandy daisy

Składniki: – 50 ml brandy – 25 ml benedyktyna – 25 ml soku cytrynowego – 1 łyżeczka cukru – 2 chlusty soku z Grenadine lub soku malinowego – 100 dag świeżych sezonowych owoców Przyrządzić w shakerze, odcedzić od lodu do gobletu, włożyć 1 kostkę lodu i świeże, drobno pokrojone owoce. Podawać z syfonem; konsument sam…

Kawowy flip

Składniki: – 20 ml brandy – 20 ml likieru kawowego – 20 ml naparu kawy – 1 żółtko – 1 łyżeczka cukru – szczypta gałki muszkatołowej Przyrządzić w szeikerze, odcedzić od lodu. Podawać w dużym kieliszku cocktailowym po oprószeniu tartą gałką muszkatołową. Podwać ze słomką.

Brandy fix

Składniki: – 40 ml brandy – 40 ml wiśniówki – sok z 0,5 cytryny – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka wody – 100 ml wody mineralnej Do wysokiej szklanki wsypać cukier, zalać łyżeczką wody, dodać pozostałe składniki, włożyć drobno potłuczony lód, tyle by wypełnić szklankę do 3/4 objętości i delikatnie zamieszać. Dopełnić szklankę zimną…

Egg Sour

Składniki: – 25 ml coracao – 25 ml brandy – 1 jajko – 1 chlust wytrawnego wermutu – 1 łyżeczka cukru – 1 plasterek pomarańczy – sok z 0,5 cytryny Silnie szeikerować do spienienia, odcedzić od lodu, podawać w kieliszku do białego wina, ze słomką i z włożonymi do napoju plasterkiem cytryny ze skórką.