Home › Forums › Forum Konkursowe › Trzeci Konkurs Pychotki › Partia nr 1
- This topic has 28 replies, 5 voices, and was last updated 18 years, 11 months ago by marek.
-
AuthorPosts
-
8 grudnia 2005 at 01:00 #44365AdministratorKeymaster
[b]W tym temacie do jego zablokowania nadsyłamy konkursy kulinarne![/b]
22 grudnia 2005 at 12:51 #44401adminKeymaster[b]CASATTE[/b]
SKŁADNIKI:
1 BIAŁY BUDYŃ NA 0,5 LITRA
0,5 LITRA MLEKA
1 KOSTKA PALMY
6 ŁYŻECZEK ŻELATYNY
SZKLANKA CUKRU PUDRU
CUKIER WANILIOWY
RÓŻNE GALARETKI
1 ŁYŻKA CZUBATA KAKAO
4 JAJA
BAKALIE
SPOSÓB WYKONANIAŻelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Budyń ugotować i wystudzić. Palmę z cukrem i żółtkami i wanilią utrzeć. Do masy dodawać po trochę budyniu , rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę dodać do masy. 0,5 masy wyłożyć na formę . Do reszty dodać kakao i wyłożyć na białą masę. 1 galaretkę zalać szklanką wody gorącej. Gęstniejącą galaretkę połączyć z ubitą pianą białek , dołożyć bakalie . Wylać na masę i włożyć do lodówki. Po zgęstnieniu ułożyć owoce i zalać drugą galaretką . Całość może być na cienkim biszkopcie
[b]SZARLOTKA JAPOŃSKA[/b]
SKŁADNIKI:
CIASTO:
8 JAJ
25 DAG MARGARYNY
40 DAG CUKRU PUDRU
30 DAG MAKU
60 DAG JABŁEK
10 ŁYŻEK KASZKI MANNEJ
PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
BAKALIEPOLEWA:
1/2 KOSTKI MARGARYNY
1/2 SZKLANKI CUKRU
2 CZUBATE ŁYŻKI KAKAO
2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODYWYKONAIE:
Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.[b]CIASTO MAKOWO-SEROWE[/b]
SKŁADNIKI:
WARSTWA MAKOWA
20 DAG MAKU
4 JAJA
1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1,5 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
2 DAG RODZYNEK
ŁYŻKA POSIEKANYCH ORZECHÓW
20 DAG CUKRU
1-2 ŁYŻKI MIODU
WARSTWA SEROWA
50 DAG PÓŁTŁUSTEGO SERA
4 JAJA
12 DAG MASŁA
ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ
20 DAG CUKRU PUDRU
3 DAG RODZYNEK
WARSTWA ORZECHOWA
15 DAG ZMIELONYCH ORZECHÓW
4 JAJA
2 ŁYŻKI MĄKI
2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
5 ŁYŻEK MIAŁKIEGO CUKRU
1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIAWYKONANIE:
Warstwa makowa
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać sparzony trzykrotnie zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pianę ubitą z białek i resztę składników. Wymieszać i przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.Warstwa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem. Mieszając, dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, roztopione, ale chłodne masło, rodzynki i pianę ubitą z białek. Wyłożyć na warstwę makową.Warstwa orzechowa
Z białek ubić pianę, starannie wymieszać ją z cukrem, żółtkami, orzechami i proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Wyłożyć na warstwę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 40 minut. Upieczony placek posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.[b]CIASTO MARCHEWKOWE[/b]
SKŁADNIKI:
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki pszennej mąki
2 szklanki cukru
kostka masła – 20 dag
4 jajka
czubata łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody
szczypta soli
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
blacha 30x30x8 cmWYKONANIE:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok .Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3
razy i zmienić kolor na prawie biały. Do masy jajeczne dodajemy mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki i orzechy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.[b]AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA [/b]
SKŁADNIKI:
4 JAJKA, ZOLTKA I BIALKA OSOBNO
1 2/3 SZKLANKI CUKRU
1 KOSTKA MASLA
1 SZKLANKA MOCNEJ WYSTUDZONEJ HERBATY
2 SZKLANKI MAKI
1 1/2 LYZKI STOLOWEJ PROSZKU DO PIECZENIA
1/3 SZKLANKI BULKI TARTEJ
1/3 SZKLANKI GORZKIEGO KAKAO
1 SZKLANKA ORZECHOW LAASKOWYCH LUB WLOSKICH (NIEKONIECZNIE)WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) masłem i wysypać mąką. Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając. Stopniowo dodawać zimna herbatę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać orzechy i bułkę tarta, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momenty połączenia się obu mas. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z masa i wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 40 minutach – jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na druciana siateczkę do kompletnego wystygnięcia.[b]SERNIK Z WIŚNIAMI[/b]
SKŁADNIKI:
SPÓD
30 DAG MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
20 DAG MARGARYNY
20 DAG CUKRU
CUKIER WANILIOWY
2 DAG KAKAO
3 JAJAMASA SEROWA
1 kg twarogu
15 dag cukru
10 dag margaryny
budyń śmietankowy
4 jajaWYKONANIE:
Spód:
Mąkę, proszek, kakao – wymieszać. Cukier, margaryna – utrzeć i stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę i ubite białka. Odstawić na 30 minut.
Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka i twaróg . Dodać proszek budyniowy i ubite białka.
3/4 ciasta na spód – na blaszkę wysmarowana tłuszczem. Wyłożyć masę twarogową, ułożyć wiśnie. resztę ciasta ze spodu rozkładać wilgotnymi rękami na ciasto.
Piec 50 minut 175 stopni.
Dekoracja: śmietana i wiśnie.[b]PACZKI Z TWAROŻKU[/b]
SKŁADNIKI:
1,5 SZKLANKI MAKI
3 JAJKA
1 TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIAWYKONANIE:
Jaja trochę ubić , dodać na przemian mąkę z twarożkiem . Łyżką kłaść jak pączki do oleju. Oprószyć cukrem pudrem.[b]CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM, POWIDŁAMI[/b]
SKŁADNIKI:
½ KOSTKI DROŻDŻY (50 GRAM)
¾ SZKLANKI CUKRU
2 i ½ LETNIEGO MLEKA
½ ŁYŻECZKI SOLI
7 SZKLANEK MĄKI
2/3 KOSTKI ROZPUSZCZONEJ MARGARYNY
NA FARSZ
CYNAMON,
CUKIER,
ROZPUSZCZONA MARGARYNAWYKONANIE:
Drożdże, mleko, cukier wymieszać i poczekać aż zacznie bąbelkować. Połączyć składniki i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i posmarować margaryną. Posypać cynamonem i cukrem lub posmarować powidłami. Zawinąć w rulon o odkrawać 1 cm odcinki. Lekko spłaszczać i układać na wysmarowanej blasze.
Można posmarować białkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8 minut.[b]POTRAWKA KALAFIOROWA Z JAJKIEM[/b]
SKŁADNIKI:
80 DAG ZIEMNIAKÓW
1/2 KG KALAFIORA
SÓL
5 DAG MASŁA LUB MARGARYNY
5 DAG MĄKI
1/4 LITRA MLEKA
4 JAJKA
1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI
BIAŁY PIEPRZ
PĘCZEK SZCZYPIORKU
2 ŁYŻECZKI ROSOŁU (W PROSZKU)
SZCZYPTA STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJWYKONANIE:
Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do 3/4 litra osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić, odmierzyć 1/2 litra wywaru. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z gotowania kalafiora oraz mlekiem, gotować 5 minut. Jajka ugotować na półmiękko. Dodać po-siekaną natkę i szczypiorek, przyprawić sos do smaku rosołem w proszku, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Włożyć do sosu różyczki kalafiora, podgrzać. Odcedzić ziemniaki. Jajka obrać, podzielić na połówki. Potrawkę kalafiorową przełożyć z jajkami do miski. Podawać razem z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.[b]
MIELONY Z KAPUSTA[/b]SKŁADNIKI:
GŁÓWKA KAPUSTY
½ KG MIELONEGO
1 SZKLANKA KASZKI MANNEJ
2 JAJA
2 CEBULE
½ LITRA ROSOŁKU
3 ŁYŻKI KONCENTRATUWYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować , wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować paluszki i obtoczyć w bułce tartej . Podsmażyć na patelni, następnie ułożyć w półmisku żaroodpornym zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem . Zapiekać w temp. 200 stop. Przez l godz.[b]KURCZAK KFC[/b]
SKŁADNIKI:
PIERŚ Z KURCZAKA
SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA
150G MĄKI
PÓŁ SZKLANKI MLEKA
2 JAJKA
OKOŁO 2 SZKLANEK BUŁKI TARTEJ
OKOŁO 2 SZKLANEK ROZGNIECIONYCH PŁATKÓW OWSIANYCHWYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy. Z mąki, mleka i jajek przygotowujemy ciasto naleśnikowe (musi być dość gęste). Ciasto przyprawiamy tak jak kurczaka. Bułkę i płatki wymieszać. Kawałki kurczaka maczać w cieście i następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.„Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Annę Muchowską
22 grudnia 2005 at 12:55 #44402Anna MuchowskaParticipant[b]Muchowa napisał:[/b]
[quote][b]CASATTE[/b]
SKŁADNIKI:
1 BIAŁY BUDYŃ NA 0,5 LITRA
0,5 LITRA MLEKA
1 KOSTKA PALMY
6 ŁYŻECZEK ŻELATYNY
SZKLANKA CUKRU PUDRU
CUKIER WANILIOWY
RÓŻNE GALARETKI
1 ŁYŻKA CZUBATA KAKAO
4 JAJA
BAKALIE
SPOSÓB WYKONANIAŻelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Budyń ugotować i wystudzić. Palmę z cukrem i żółtkami i wanilią utrzeć. Do masy dodawać po trochę budyniu , rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę dodać do masy. 0,5 masy wyłożyć na formę . Do reszty dodać kakao i wyłożyć na białą masę. 1 galaretkę zalać szklanką wody gorącej. Gęstniejącą galaretkę połączyć z ubitą pianą białek , dołożyć bakalie . Wylać na masę i włożyć do lodówki. Po zgęstnieniu ułożyć owoce i zalać drugą galaretką . Całość może być na cienkim biszkopcie
[b]SZARLOTKA JAPOŃSKA[/b]
SKŁADNIKI:
CIASTO:
8 JAJ
25 DAG MARGARYNY
40 DAG CUKRU PUDRU
30 DAG MAKU
60 DAG JABŁEK
10 ŁYŻEK KASZKI MANNEJ
PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
BAKALIEPOLEWA:
1/2 KOSTKI MARGARYNY
1/2 SZKLANKI CUKRU
2 CZUBATE ŁYŻKI KAKAO
2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODYWYKONAIE:
Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.[b]CIASTO MAKOWO-SEROWE[/b]
SKŁADNIKI:
WARSTWA MAKOWA
20 DAG MAKU
4 JAJA
1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1,5 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
2 DAG RODZYNEK
ŁYŻKA POSIEKANYCH ORZECHÓW
20 DAG CUKRU
1-2 ŁYŻKI MIODU
WARSTWA SEROWA
50 DAG PÓŁTŁUSTEGO SERA
4 JAJA
12 DAG MASŁA
ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ
20 DAG CUKRU PUDRU
3 DAG RODZYNEK
WARSTWA ORZECHOWA
15 DAG ZMIELONYCH ORZECHÓW
4 JAJA
2 ŁYŻKI MĄKI
2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
5 ŁYŻEK MIAŁKIEGO CUKRU
1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIAWYKONANIE:
Warstwa makowa
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać sparzony trzykrotnie zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pianę ubitą z białek i resztę składników. Wymieszać i przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.Warstwa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem. Mieszając, dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, roztopione, ale chłodne masło, rodzynki i pianę ubitą z białek. Wyłożyć na warstwę makową.Warstwa orzechowa
Z białek ubić pianę, starannie wymieszać ją z cukrem, żółtkami, orzechami i proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Wyłożyć na warstwę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 40 minut. Upieczony placek posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.[b]CIASTO MARCHEWKOWE[/b]
SKŁADNIKI:
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki pszennej mąki
2 szklanki cukru
kostka masła – 20 dag
4 jajka
czubata łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody
szczypta soli
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
blacha 30x30x8 cmWYKONANIE:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok .Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3
razy i zmienić kolor na prawie biały. Do masy jajeczne dodajemy mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki i orzechy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.[b]AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA [/b]
SKŁADNIKI:
4 JAJKA, ZOLTKA I BIALKA OSOBNO
1 2/3 SZKLANKI CUKRU
1 KOSTKA MASLA
1 SZKLANKA MOCNEJ WYSTUDZONEJ HERBATY
2 SZKLANKI MAKI
1 1/2 LYZKI STOLOWEJ PROSZKU DO PIECZENIA
1/3 SZKLANKI BULKI TARTEJ
1/3 SZKLANKI GORZKIEGO KAKAO
1 SZKLANKA ORZECHOW LAASKOWYCH LUB WLOSKICH (NIEKONIECZNIE)WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) masłem i wysypać mąką. Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając. Stopniowo dodawać zimna herbatę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać orzechy i bułkę tarta, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momenty połączenia się obu mas. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z masa i wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 40 minutach – jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na druciana siateczkę do kompletnego wystygnięcia.[b]SERNIK Z WIŚNIAMI[/b]
SKŁADNIKI:
SPÓD
30 DAG MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
20 DAG MARGARYNY
20 DAG CUKRU
CUKIER WANILIOWY
2 DAG KAKAO
3 JAJAMASA SEROWA
1 kg twarogu
15 dag cukru
10 dag margaryny
budyń śmietankowy
4 jajaWYKONANIE:
Spód:
Mąkę, proszek, kakao – wymieszać. Cukier, margaryna – utrzeć i stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę i ubite białka. Odstawić na 30 minut.
Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka i twaróg . Dodać proszek budyniowy i ubite białka.
3/4 ciasta na spód – na blaszkę wysmarowana tłuszczem. Wyłożyć masę twarogową, ułożyć wiśnie. resztę ciasta ze spodu rozkładać wilgotnymi rękami na ciasto.
Piec 50 minut 175 stopni.
Dekoracja: śmietana i wiśnie.[b]PACZKI Z TWAROŻKU[/b]
SKŁADNIKI:
1,5 SZKLANKI MAKI
3 JAJKA
1 TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIAWYKONANIE:
Jaja trochę ubić , dodać na przemian mąkę z twarożkiem . Łyżką kłaść jak pączki do oleju. Oprószyć cukrem pudrem.[b]CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM, POWIDŁAMI[/b]
SKŁADNIKI:
½ KOSTKI DROŻDŻY (50 GRAM)
¾ SZKLANKI CUKRU
2 i ½ LETNIEGO MLEKA
½ ŁYŻECZKI SOLI
7 SZKLANEK MĄKI
2/3 KOSTKI ROZPUSZCZONEJ MARGARYNY
NA FARSZ
CYNAMON,
CUKIER,
ROZPUSZCZONA MARGARYNAWYKONANIE:
Drożdże, mleko, cukier wymieszać i poczekać aż zacznie bąbelkować. Połączyć składniki i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i posmarować margaryną. Posypać cynamonem i cukrem lub posmarować powidłami. Zawinąć w rulon o odkrawać 1 cm odcinki. Lekko spłaszczać i układać na wysmarowanej blasze.
Można posmarować białkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8 minut.[b]POTRAWKA KALAFIOROWA Z JAJKIEM[/b]
SKŁADNIKI:
80 DAG ZIEMNIAKÓW
1/2 KG KALAFIORA
SÓL
5 DAG MASŁA LUB MARGARYNY
5 DAG MĄKI
1/4 LITRA MLEKA
4 JAJKA
1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI
BIAŁY PIEPRZ
PĘCZEK SZCZYPIORKU
2 ŁYŻECZKI ROSOŁU (W PROSZKU)
SZCZYPTA STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJWYKONANIE:
Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do 3/4 litra osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić, odmierzyć 1/2 litra wywaru. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z gotowania kalafiora oraz mlekiem, gotować 5 minut. Jajka ugotować na półmiękko. Dodać po-siekaną natkę i szczypiorek, przyprawić sos do smaku rosołem w proszku, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Włożyć do sosu różyczki kalafiora, podgrzać. Odcedzić ziemniaki. Jajka obrać, podzielić na połówki. Potrawkę kalafiorową przełożyć z jajkami do miski. Podawać razem z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.[b]
MIELONY Z KAPUSTA[/b]SKŁADNIKI:
GŁÓWKA KAPUSTY
½ KG MIELONEGO
1 SZKLANKA KASZKI MANNEJ
2 JAJA
2 CEBULE
½ LITRA ROSOŁKU
3 ŁYŻKI KONCENTRATUWYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować , wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować paluszki i obtoczyć w bułce tartej . Podsmażyć na patelni, następnie ułożyć w półmisku żaroodpornym zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem . Zapiekać w temp. 200 stop. Przez l godz.[b]KURCZAK KFC[/b]
SKŁADNIKI:
PIERŚ Z KURCZAKA
SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA
150G MĄKI
PÓŁ SZKLANKI MLEKA
2 JAJKA
OKOŁO 2 SZKLANEK BUŁKI TARTEJ
OKOŁO 2 SZKLANEK ROZGNIECIONYCH PŁATKÓW OWSIANYCHWYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy. Z mąki, mleka i jajek przygotowujemy ciasto naleśnikowe (musi być dość gęste). Ciasto przyprawiamy tak jak kurczaka. Bułkę i płatki wymieszać. Kawałki kurczaka maczać w cieście i następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.„Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Annę Muchowską[/quote]
Już się zalogowałam 🙂
22 grudnia 2005 at 13:04 #44403Anna MuchowskaParticipant[b]KLOPSIKI Z MIELONEGO W SOSIE POMIDOROWYM[/b]
SKŁADNIKI:
60 DAG MIESZANEGO MIELONEGO MIĘSA
4 JAJKA
4 ŁYŻKI TARTEJ BUŁKI
4 ŁYŻECZKI MUSZTARDY
SÓL, PIEPRZ
8 ŁYŻEK OLEJU
1 KG PORÓW
80 DAG POMIDORÓW W ZALEWIE
4 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
200 ML ROSOŁU WARZYWNEGO
OREGANO, BAZYLIA, TYMIANEK
NATKA PIETRUSZKI LUB ŚWIEŻE ZIOŁA
2 MARCHEWKIWYKONANIE:
Mielone zagnieść z jajkiem, tartą bułką i musztardą. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i ziołami, uformować małe kulki. Rozgrzać olej, smażyć klopsiki przez 10 minut. Pory pokroić w krążki, marchewkę w zapałki – usmażyć na tłuszczu po klopsikach, dusić mieszając. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Podlać rosołem, gotować 5 minut. Następnie polać rosołem, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Do sosu dodać klopsiki.
Podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.[b]NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z WIŚNIAMI[/b]
SKŁADNIKI:
KILKA NALEŚNIKÓW
NADZIENIE: WISNIE DRYLOWANE, TWAROŻEK
2 JAJKA
200 ML MLEKA
2 ŁYŻKI CUKRU
PACZKA HERBATNIKÓW
¼ KOSTKI MASŁAWYKONANIE:
Naleśniki nadziewać i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym cukrem. Mleko, cukier i jajka wymieszać i polać na naleśniki. Całość posypać pokruszonymi herbatnikami i polać roztopionym masłem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.[b]PARÓWKI W CIEŚCIE[/b]
SKŁADNIKI:
CIASTO:
2 SZKLANKI MĄKI
1 ŻÓŁTKO
3/4 SZKLANKI MLEKA
3 DKG DROŻDŻY
ŁYŻKA OLEJU
SÓLWYKONANIE:
Ciasto ugnieść , rozwałkować . Pokroić w paseczki, owijać parówki. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w 220 st.[b]ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH[/b]
SKŁADNIKI:
3 SERKI TOPIONE (KOSTKI)
2 LITRY WYWARU
0,25 KG MIELONEGO
2-3 ZIEMNIAKI
½ ŁYŻECZKI ZIÓL PROWANSALSKICH
WARZYWA MROZONE LUB SWIEŻE
PAPRYKA MIELONA
SOS TABASCO
NATKA PIETRUSZKI
1 STARTA CEBULA
2 ZĄBKI CZOSNKUWYKONANIE:
Do wywaru dodać serki. Mielone podsmażyć, ziemniaki pokroić. Do gotującego się wywaru dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz mielone. Podgotować i dodać warzywa, ziemniaki oraz paprykę i sos tabasco. Gotować aż warzywa będą miękkie, na koniec dodać cebulę, czosnek natkę.[b]WŁOSKA ZUPA CEBULOWA[/b]
SKŁADNIKI:
PÓŁ KURCZAKA
2 SZKLANKI MLEKA
2 ŻÓŁTKA
ŁYŻKA MARGARYNY
2 MARCHEWKI
2 PIETRUSZKI
PÓŁ SELERA
40 DAG CEBULI
4 ŁYŻKI RYŻU
PĘCZEK NATKI ,PRZYPRAWYWYKONANIE:
Przygotowanie wywaru : dwie ćwiartki kurczaka gotować pod przykryciem co najmniej pół godziny . Warzywa dodać do drobiowego wywary i gotować do miękkości. Odcedzić .
Przygotowanie zupy : cebule drobno posiekać , podsmażyć na margarynie , zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie . Zmiksować . Ryż zalać wywarem z drobiu , ugotować i połączyć z cebulą .gotować przez chwilę razem , wymieszać z żółtkami i posiekaną natką. Doprawić do smaku[b]ZUPA POMIDOROWO – PIECZARKOWA Z PULPETAMI[/b]
SKŁADNIKI:
250 G MIELONEJ WIEPRZOWINY
250 G PIECZAREK
MAŁY SELER
JAJKO
CEBULA
0,5 PUSZKI GROSZKU
2 ŁYŻKI OLEJU
MAŁA PUSZKA KONCENTRATU
3 ŁYŻKI POSIEKANEJ NATKI
KOSTKA ROSOŁOWA
SŁODKA PAPRYKA
ZIELONY PIEPRZ
CUKIER, SÓLWYKONANIE:
Seler zetrzeć na drobnej tarce. pieczarki poszatkować .na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć seler i pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać litr wody, zagotować wrzucić kostkę rosołową, gotować 10 minut.
Cebulę obrać posiekać i razem z jajkiem dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Z masy mięsnej formować kulki. Wkładać je do wrzącej zupy i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę posypać natką[b]ZAPIEKANKA Z MAKARANU Z WIŚNIAMI NA SŁODKO[/b]
SKŁADNIKI:
20 DAG MAKARONU MUSZELKI
700 ML MLEKA
2 CYTRYNY
2 OPAKOWANIA CUKRU WANILIOWEGO
12 DAG MASŁA
10 DAG CUKRU
4 JAJKA
50 DAG TWAROGU
1 BUDYŃ WANILIOWY
1 SŁOIK WIŚNI DRYLOWANYCH
SÓLWYKONANIE:
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mleko zagotować z połową porcji skórki, cukrem waniliowym i solą. Makaron wsypać do gorącego mleka, gotować około 10 minut. Makaron odcedzić i wymieszać z 2 dag masła. Pozostałą skórkę z cytryny i 8 dag masła utrzeć na puszystą masę z cukrem i jajkami. Dodać pokruszony twaróg i budyń, całość utrzeć. Wiśnie osączyć. Makaron wymieszać z masą twarogową i wiśniami. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 175 st.[b]MAKARON PO PROWANSALSKU[/b]
SKŁADNIKI:
400 G MAKARONU WSTĄŻKI
PO JEDNEJ CZERWONEJ, ZIELONEJ I ŻÓŁTEJ PAPRYCE
2 CEBULE
400 G MIĘSA MIELONEGO
ZĄBEK CZOSNKU
PUSZKA POMIDORÓW
200 G PIECZAREK
ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH
SÓL, PIEPRZ
100 G ŻÓŁTEGO SERA
150 G ŚMIETANY
KILKA GAŁĄZEK SZCZYPIORKUWYKONANIE:
Makaron ugotować na półtwardo, przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Papryki pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, smażyć 5 minut. Dodać pomidory wraz z zalewą, paprykę i czosnek, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oprószyć ziołami. Dusić 8-10 minut, wyłożyć na makaron.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną, polać wierzch potrawy. Zapiekać około 20 minut wtemp.200°C.[b]MAKARON W SOSIE TUNCZYKOWO-PIECZARKOWYM [/b]
SKŁADNIKI:
200 GRAMÓW PIECZAREK
1 CEBULA
1 PUSZKA TUNCZYKA W SOSIE WLASNYM
NATKA PIETRUSZKI POCIETA
1 LYZKA SOSU SOJOWEGO
ZĄBEK CZOSNKU
POL OPAKOWANIA JOGURTU NATURALNEGO LUB SLODKIEJ SMIETANKI
SOL PIEPRZ
MAKARONWYKONANIE:
Cebule i czosnek pociąć drobno i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki dodać do zeszklonej cebuli i smażyć aż puszcza sok, dopiero wtedy posolić, popieprzyć, dodać sos sojowy, dodać odsączony tuńczyk. Dodać jogurt oraz natkę, trochę poddusić. Dodać ugotowany makaron al dente , wymieszać dobrze.[b]POTRAWKA Z KIEŁBASKAMI[/b]
SKŁADNIKI:
3 ŚREDNIE CEBULE
4 KIEŁBASKI
3 CZERWONE PAPRYKI
1 PUSZKA KUKURYDZY
1 PUSZKA CZERWONEJ FASOLI
3 ŁYZKI OLEJU
200 ML ROSOŁU WARZYWNEGO
8 ŁYŻEK KECZUPU
4 ŁUZKI OCTU WINNEGO
KILKA GAŁĄZEK NATKI PIETRUSZKI
SÓL, PIEPRZWYKONANIE:
Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paseczki. Kiełbasę pokroić w grube, ukośne plastry. Cebulę podsmażyć z kiełbaskami, na tym samym tłuszczu usmażyć paprykę, dołożyć cebulkę z kiełbaskami, kukurydzę, fasolę – krótko wszystko podsmażyć. Potrawkę podlać rosołem i octem. Na koniec dodać keczup. Wszystkie składniki gotować na małym ogniu około 4 minut. Pietruszkę posiekać i wrzucić do potrawki.„Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez muchowa
22 grudnia 2005 at 13:23 #44404AdministratorKeymasterProszę nie pisać składników dużymi literami!!!
8 stycznia 2006 at 20:48 #44433Olga SzałataParticipant[b]SERNIK Z ROSĄ[/b]
[b]Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
10 dag margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko + 2 żółtka
[u]Masa serowa:[/u]
4 kostki (1 kg) sera tłustego
2 jaja + 4 żółtka
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
budyń śmietankowy
3 szklanki mleka
aromat
[u]Piana:[/u]
6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
[b]Sposób wykonania:[/b]
Składniki na ciasto zagniatamy, następnie należy rozwałkować i lekko podpiec. Ser przekręcić przez maszynkę. Jaja, żółtka i cukier (z masy serowej) ubijamy. Po ubiciu dodajemy przekręcony ser. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec 45minut, do 1 godziny, w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasta, ubitą pianę wylać na ciasto i piec jeszcze 15 minut.[b]SERNIK Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
Składniki:[/b]
5 jaj
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 serki homogenizowane (3x150g)
3 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
[b]Sposób wykonania:[/b]
Zmiksować: jaja+cukier+cukier waniliowy= uzyskujemy rzadką masę. Dodajemy 3 serki homogenizowane, mąkę oraz roztopioną margarynę- miksować. Wlać do wysmarowanej formy. Piec w piekarniku ok. 1 godziny w temp. ok 200 stopni.
[u]Dodatek:[/u]
Schłodzony sernik można posypać cukrem pudrem, a także zrobić z rodzynkami. Można także pokryć pianą z białek i cukru- podpiec 15min.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
8 stycznia 2006 at 20:54 #44434Olga SzałataParticipant[b]CREPY
Składniki:[/b]
ciasto naleśnikowe
kiełbasa
20 dag sera żółtego
pieczarki
kukurydza z puszki
kapusta
cebula
skwarki ze słoniny
inne dodatki według upodobania
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę- podsmażyć. Kapustę posolić i poszatkować, pieczarki pokroić. Wszystko podsmażyć. Zrobić ciasto naleśnikowe i dodać do niego część kiełbasy i cebuli. Usmażyć naleśniki. Po odwróceniu na drugą stronę posypać startym serem. Jako farsz należy wykorzystać: pieczarki+ kiełbasa+ cebula+ skwarki+ser+kapusta+kukurydza.[b]KRUCHE SERDUSZKA
Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
[u]Krem:[/u]
przepis kremu karpatkowego
[b]Sposób wykonania:[/b]
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, sól, żółtko- posiekać z margaryną, dodać śmietanę. Zagnieść ciasto i schłodzić (godzina lub dwie w lodówce). Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, pociąć radełkiem na prostokąty (lub kółka), w co drugim wyciąć serduszko (lub jakiś inny kształt). Piec ok. 10min. w temp. 180 stopni. Ostudzić. Sporządzić krem. Na każde pełne ciastko nałożyć krem, przykryć prostokątem z wyciętym serduszkiem. Ciastka schłodzić, posypać cukrem pudrem.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
8 stycznia 2006 at 21:21 #44435Olga SzałataParticipant[b]BABKA PUCHOWA
Składniki:[/b]
6 jaj
25 dag margaryny lub masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
[b]Sposób wykonania:[/b]
Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejne jaja. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40 min w temp 175 stopni. Jeszcze ciepłą babkę można posypać cukrem pudrem i udekorować.[b]BISZKOPT ROMUALDY
Składniki:[/b]
6 (8) jaj
6 (8) łyżek cukru
6 (8) łyżek mąki
sól
proszek do pieczenia
[b]Sposób wykonania:[/b]
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać, dodać szczyptę soli. Ubijać białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka- delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać mąkę (+ szczypta proszku do pieczenia), delikatnie wymieszać. Piec w temp. 100 stopni, z termoobiegiem, aż do uzyskania złocistego koloru..[b]TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC
Składniki:[/b]
60dag truskawek
sok z 4 pomarańczy
300g podłużnych piszkoptów
220g cukru pudru
2 łyżki cukru kryształu
cukier waniliowy
500g dwukrotnie zmielonego twarodu
4 łyżki śmietany kremówki
[b]Sposób wykonania:[/b]
Oczyszczone truskawki posypać 2 łyżkami cukru i polać sokiem. Odstawić na 20 min. Osączyć, zachowując sok. Twaróg zmiksować ze śmietaną i cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Formę wyłożyć folią lub pergaminem. Ułożyć 1/3 biszkoptów. Wyłożyć 1/2 masy serowej i owoców, przykryć biszkoptami. Tak samo ułożyć drugą warstwę. Brzegi folii zawinąć, na wierzchu położyć deseczkę i obciążyć ciężarkiem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Zamiast twarogu można użyć serki homogenizowane. Nie dodawać wtedy cukru pudru. Ubić kremówkę przed dodaniem do sera.[b]MUS JOGURTOWY Z OWOCAMI
Składniki:[/b]
500g czarnych jagód
300g jeżyn
1/2 l naturalnego jogurtu
400 ml śmietany kremówki
1/4 szkl. śmietany (12%)
8 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
4 listki żelatyny
4 łyżki likieru cassis (niekoniecznie)
sok z cytryny
[b]Sposób wykonania:[/b]
Śmietankę podgrzać. Żelatynę zalać 4 łyż. zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącej śmietance. Wystudzić. Jogurt wymieszać z żelatyną. Odstawić do lodówki. Owoce przebrać, opłukać, dokładnie osączyć. 2/3 owoców zmiksować z 2-3 łyż. cukru pudru. Wymieszać z sokiem z cytryny i likierem. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać gęstniejącym jogurtem. Mus jogurtowy układać warstwowo z przecierem z owoców, tak by na wierzchu był mus. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem deser udekorować resztą owoców.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
8 stycznia 2006 at 21:53 #44436Olga SzałataParticipant[b]KOLOROWA SAŁATKA (dla 4 osób)
Składniki:[/b]
kilka listków zielonej sałaty
3 pomidory
2 dymki
¼ główki młodej czerwonej kapusty
po pół strąka zielonej i żółtej papryki
2 marchewki
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier
[b]Sposób wykonania:[/b]
Sałatę opłukać, osączyć. Porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w cząstki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, a paprykę w paski. Kapustę poszatkować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na sałacie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.[b]SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:[/b]
po 30 dag białej i czerwonej kapusty
cebula
marynowana papryka
2 kiszone ogórki
2 pomidory
2 ząbki czosnku
majonez
3 łyż. keczupu
natka pietruszki- posiekane – 2 łyżki
ocet winny
sól, pieprz, ostra papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Kapusty oczyścić, opłukać, oddzielnie poszatkować. Czerwoną parzyć 2 minuty w lekko osolonym i zakwaszonym octem wrzątku. Pokroić cebulę w talarki, paprykę i ogórki w cienkie paseczki, pomidory w cząstki. Zrobić sos- majonez, keczup, czosnek, sól, pieprz, papryka. Wymieszać. Posypać natką[b]SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM
Składniki:[/b]
5 jaj
puszka ananasa
20 dag szynki
kukurydza
seler konserwowy
1 por
2 duże jabłka
majonez
[b]Sposób wykonania:[/b]
Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Szynkę, ananas i jabłka także pokroić w kostkę. Do naczynia przełożyć ananas, kukurydzę, seler, jabłka, jajka i szynkę- wymieszać i zostawić na noc. Dodać por i majonez następnego dnia.[b]SAŁATKA- RYBA Z BRZOSKWINIĄ
Składniki:[/b]
filety smażone (ok. 1kg)
4-6 szt. cebuli
3 szt. papryki czerwonej
1 puszka brzoskwiń
3 łyż koncentratu pomidorowego
keczup
[b]Sposób wykonania: [/b]
Cebulę pokroić w piórka, paprykę i brzoskwinie w paseczki. Cebulę zeszklić na patelni, paprykę poddusić- wymieszać. Sporządzić sos z soku z brzoskwini, koncentratu pomidorowego i keczupu. Przekładać warstwami rybę, cebulę+paprykę+brzoskwinie, sos.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
8 stycznia 2006 at 21:54 #44437Olga SzałataParticipant[b]KOLOROWA SAŁATKA (dla 4 osób)
Składniki:[/b]
kilka listków zielonej sałaty
3 pomidory
2 dymki
¼ główki młodej czerwonej kapusty
po pół strąka zielonej i żółtej papryki
2 marchewki
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier
[b]Sposób wykonania:[/b]
Sałatę opłukać, osączyć. Porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w cząstki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, a paprykę w paski. Kapustę poszatkować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na sałacie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.[b]SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:[/b]
po 30 dag białej i czerwonej kapusty
cebula
marynowana papryka
2 kiszone ogórki
2 pomidory
2 ząbki czosnku
majonez
3 łyż. keczupu
natka pietruszki- posiekane – 2 łyżki
ocet winny
sól, pieprz, ostra papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Kapusty oczyścić, opłukać, oddzielnie poszatkować. Czerwoną parzyć 2 minuty w lekko osolonym i zakwaszonym octem wrzątku. Pokroić cebulę w talarki, paprykę i ogórki w cienkie paseczki, pomidory w cząstki. Zrobić sos- majonez, keczup, czosnek, sól, pieprz, papryka. Wymieszać. Posypać natką[b]SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM
Składniki:[/b]
5 jaj
puszka ananasa
20 dag szynki
kukurydza
seler konserwowy
1 por
2 duże jabłka
majonez
[b]Sposób wykonania:[/b]
Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Szynkę, ananas i jabłka także pokroić w kostkę. Do naczynia przełożyć ananas, kukurydzę, seler, jabłka, jajka i szynkę- wymieszać i zostawić na noc. Dodać por i majonez następnego dnia.[b]SAŁATKA- RYBA Z BRZOSKWINIĄ
Składniki:[/b]
filety smażone (ok. 1kg)
4-6 szt. cebuli
3 szt. papryki czerwonej
1 puszka brzoskwiń
3 łyż koncentratu pomidorowego
keczup
[b]Sposób wykonania: [/b]
Cebulę pokroić w piórka, paprykę i brzoskwinie w paseczki. Cebulę zeszklić na patelni, paprykę poddusić- wymieszać. Sporządzić sos z soku z brzoskwini, koncentratu pomidorowego i keczupu. Przekładać warstwami rybę, cebulę+paprykę+brzoskwinie, sos.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
8 stycznia 2006 at 21:59 #44438Olga SzałataParticipantprzepraszam za powtorzenie wpisu nr4, prawdopodobnie nacisnelam dwukrotnie, bardzo przepraszam za zamieszanie.
8 stycznia 2006 at 22:30 #44439Olga SzałataParticipant[b]CIASTO "PANI WALEWSKA"
Składniki:[/b]
[u]Ciasto kruche:[/u]
30 dag mąki
20 dag tłuszczu ( 10 masła, 10 margaryny)
10 dag cukru pudru
4 żółtka
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
[u]Piana:[/u]
4 białka
30 dag cukru pudru
16 dag orzechów włoskich
dżem (kwaśny)
[u]Masa:[/u]
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyż. mąki pszennej
1 łyż. mąki ziemniaczanej
1 żółtko
[b]Sposób wykonania:[/b]
[u]Ciasto:[/u] Zagnieść składniki, ciasto podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 2h. Potem wyłożyć na blachę.
[u]Piana:[/u] Ubić porządnie białka z cukrem. Na surowe ciasto położyć dżem, ubitą pianę i posypać całość rozkruszonymi orzechami.
[u]Masa: [/u] Składniki na masę połączyć i ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z 1 kostką masła.
Ciasto z pianą piec w piekarniku ok 20-30 min w temp. 175 stopni. Ostudzone przekroić na połowę. Jedną połówkę posmarować masą, przełożyć drugą częścią. Schłodzić.[b]MURZYNEK RENATKI
Składniki:[/b]
1,5 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2 łyż. kakao
6 łyż. wody
3 jaja
1,5 szkl. mąki
prosze do pieczenia
bakalie
[b]Sposób wykonania:[/b]
Cukier+margaryna+kakao+woda= zagotować i wystudzić. Dodać 3 żółtka. Odlać 1/3 szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać bakalie. Wymieszać. Na wierzch położyć pianę ubitą z 3 białek. Piec 50 minut w temperaturze 150 stopni. Nie wyjmować od razu z pieca. Polać po wierzchu polewą.[b]TARTA Z POMARAŃCZAMI
Składniki:[/b]
100g masła
2 szkl. mąki
2 żółtka
1/4 szkl. cukru
sok z 3 pomarańczy
1/4 szkl. cukru
60g roztopionego masła
5 ubitych jaj
sól, cukier
[b]Sposób wykonania: [/b] Masło posiekaj i połącz z mąką, dodaj żółtka, sól i cukier. Zmiksuj. Naczynie do pieczenia posmaruj masłem. Ułóż ciasto. Połącz sok z cukrem, rozpuszczonym masłem i ubitymi jajkami. Podgrzewaj na parze mieszając, następnie wyłóż na ciasto i piecz około 20 minut. Przestudź i udekoruj pomarańczami w plastrach. Polej syropem z pomarańczy.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
8 stycznia 2006 at 22:54 #44440Olga SzałataParticipant[b]SOS KOKTAJLOWY [/b]
[b]Składniki:[/b]
majonez- 6 łyżek
keczup- 3 łyżki
sok z 1/2 pomarańczy (+skórka)
tabasco
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Wymieszać składniki. Dodać przyprawy.[b]SOS MUSZTARDOWY[/b]
[b]Składniki:[/b]
majonez- 5 łyżek
musztarda ostra- 1 łyżka czubata
śmietana- 4 łyżki
keczup- 1 łyżka
cebula ( w kostce- przyprawa)
sól, pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Wymieszać składniki. Przyprawić pieprzem i solą według uznania.[b]SOS MAJONEZOWO- KEFIROWY[/b]
[b]Składniki:[/b]
majonez
kefir
sól, pieprz, cukier
czosnek ( w kostce)
musztarda
[b]Sposób wykonania:[/b]
Wymieszać składniki w proporcjach wedle gustu. Przyprawić.[b]SOS SEROWY[/b]
[b]Składniki:[/b]
100g bryndzy lub fety
ząbek czosnku
3 łyżki mleka
2 łyżki oliwy
4 łyżki twarodu
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
sól, pieprz
sos worcester
[b]Sposób wykonania:[/b]
Bryndzę zmiksować z czonskiem, mlekiem, oliwą. Wymieszać z twarogiem. Dodać posiekane oliwki. Doprawić wedle gustu.[b]SOS Z POMIDORÓW I PAPRYKI[/b]
[b]Składniki:[/b]
1/2 cebuli
4 korniszony
po 1/4 strąka czerwonej i zielonej papryki
2 ugotowane i posiekane żółtka
2 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
łyżka keczupu
sól, słodka papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pokroić drobno cebulę, korniszony, paprykę. Wymieszać z żółtkami, majonezem, śmietaną, keczupem. Doprawić.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
8 stycznia 2006 at 23:15 #44441marekParticipantDziekuję Wam 🙂
9 stycznia 2006 at 01:22 #44442Olga SzałataParticipant[b]PASTA JAJECZNA[/b]
[b]Składniki:[/b]
3-4 jaja
1 cebula
1,5 łyż. margaryny lub masła (miękkie)
sól, pieprz
majonez
musztarda
[b]Sposób wykonania:[/b]
Rozetrzeć żółtka z masłem. Dodać pieprz i sól. Drobno pokroić białko z cebulką. Wymieszać, dodać majonez i musztardę.[b]SAŁATKA MEKSYKAŃSKA[/b]
[b]Składniki:[/b]
150g ryżu lub kaszy gryczanej
3 pomidory
1 duża zielona papryka pokrojona w kostkę
4 łyżki majonezu
przyprawy
sok z cytryny
olej
kilka grubych plastrów szynki
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ugotuj ryż. Sparz pomidory wrzątkiem i zdejmich z nich skórkę. Plasterki pomidora pokrój w ćwiartki. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny i olej. Przyprawione warzywa delikatnie wymieszaj z ryżem. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Zemiszaj całość z majonezem. Podawaj schłodzone. Do przybrania możesz użyć szczypiorku.[b]SAŁATKA Z SEREM "FETA"[/b]
[b]Składniki:[/b]
sałata pekińska
pomidory- 4 szt.
ser "feta"- 2 opakowania
sos do sałatek
ogórek surowy
czerwona, zielona papryka
[b]Sposób wykonania:[/b]
Sałatę drobno posiekać. Pomidory, ser, ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać delikatnie, dodać sos do sałatek. Dla smaku doprawić pieprzem i solą. Podawać na dużym półmisku.[b]SAŁATKA KRABOWA[/b]
[b]Składniki:[/b]
pałeczki krabowe
ananas
pieczarki
papryka czerwona
majonez
keczup
cukier
pieprz
[b]Sposób wykonania:[/b]
Posiekać pałeczki krabowe, pokroić drobno ananas. Surowe pieczarki pokroić wraz z papryką w kosteczkę. Wymieszać z sosem (2 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu), dodać cukier i pieprz wedle uznania.
Podawać z białym winem półwytrawnym, plastrem cytryny i lodem.„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.