Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

młoda kapusta

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 27 total)
  • Author
    Posts
  • #43838
    admin
    Keymaster

    Juz pokazala sie m³oda kapusta ..zna kto¶ ciekawy przepis ..by³abym wdziêczna..Maja

    #43839
    marek
    Participant

    Mniammmmm, uwielbiam…..
    Kapustê poszatkowaæ niezbyt drobno, obgotowaæ, odcedziæ. Dodaæ odrobinê mas³a (t³uszczu), du¿ooooo posiekanego koperku, przyprawy, chwilê poddusiæ. Ja zakwaszam ugotowan± kapustê sokiem cytrynowym, lub przesma¿onym pomidorem. Smacznego.

    #43840
    Wiesia
    Participant

    Nie ma to jak kapusniak z mlodej kapusty! Ale zazdroszcze, jeszcze pamietam ten smak! Tutaj jest tez mloda kapusta ale smakiem to sie nie rozni od starej.:huh:
    Co wymyslic z mlodej kapusty? Ona jest tak smaczna, ze ja to jadlabym ja na surowo!:laugh:

    Post edited by: vjesja, at: 2005/04/22 16:18

    #43844
    Ewa
    Participant

    JEEEEEJKU mniam chyba na niedzielny obiad bedzie sama mloda kapucha .Hmmmm ale co poczac z pozniejszymi wzdeciami ?????

    #43851
    admin
    Keymaster

    tinca…jak zwykle ratujesz mnie super dzieki bardzo

    #43852
    Ewa
    Participant

    Majeczko receprura super ale moznaby cos odmiennego . Np swieza kapusta poszatkowana , potarkowana marchewka ;cwierc jablka (zielonego) i duuuuzo kwaszomej smietany mniam z dodatkem soli i pieprzu .

    Post edited by: ewaa, at: 2005/04/24 18:40

    #43854
    maja
    Participant

    Ewa ka¿dy przepis jest super bo inny a jest na czasie wiêc go zastosuje dziêki :rolleyes:

    #43857
    maja
    Participant

    EwaA…kapusta sie dopiero pokazuje wiec ka¿dy przepis jest mile widziany ,bo kapustkê moja rodzina lubi ..tylko kurcze… trace linie przez te pysznosci :laugh:

    #43858
    Ewa
    Participant

    Majeczko nie ty jedyna figure tracisz przez pysznosci , ale co tam jak zyc to zyc .HIHIHI . A tak na marginesie u mnie dzisiaj flaczki a jutro szlenstwo grillowania (tutaj to sie nazywa BBQ)

    #43859
    maja
    Participant

    potrafisz podniesæ na duchu EwaA masz racje raz sie ¿yje :laugh:

    #43880
    admin
    Keymaster

    Pod koniec gotowania dodajê do kapusty rozrobion± zupê ogonow± w proszku. kapusta jest wtedy troche zageszczona , doprawiona i ma orginalny smak. A gotuje ró¿ni z wêdlin±, z miêsem, z koperkiem …. to zale¿y co mam w lodówce i na co mam akurat ochttê. A jesli dodaje sie zuoê ogonow± nie trzeba dodawaæ przecieru pomidorowego.

    #43915
    Dagmara
    Participant

    Uwielbiam m³od± kapustê! Mo¿na j± je¶æ na wiele sposobów. Poni¿ej trzy proste potrawy, trzeba pamiêtaæ, ¿e do nich nadaje siê tylko bardzo m³oda kapusta, tzn. taka z ciemnozielonymi "lu¼nymi" listkami (nie mo¿e byæ zbita).
    1. Kapusta na parze
    Ma³± gotujê ca³± – du¿± dzielê na pó³. Gotujê dos³ownie kilka minut – musi byæ nadal jêdrna i intensywnie zielona, jak siê przegotuje, robi siê kapeæ. Wyj±æ. Pokroiæ w æwiartki. Solê odrobinê przed podaniem. Podawaæ posypana tart± bu³k± i polana mase³kiem.
    2. Sma¿ona na ma¶le
    Szatkujê kapustkê i wrzucam na rozgrzane mase³ko, sma¿ê tylko kilka chwil, aby nie straci³a jêdrno¶ci – musi chrupaæ.
    Je¶li chcecie, aby ³adnie wygl±da³a, mo¿na dodaæ marchewkê. Umyt± i obran± marchewkê traktujemy wzd³u¿ obieraczkiem do warzyw, dziêki czemu uzyskujemy d³ugi i bardzo cienkie plasterki. Blanszujemy, a nastêpnie wrzucamy na mas³o przed kapust±.
    3. Sma¿ona na s³odko
    Gar¶æ orzechów arachidowych (niesolonych), pokroiæ lub ut³uc (kawa³ki nie moga byc za du¿e, ale nie chodzi nam o mielonkê). Wrzucic na gor±c± patelniê. Podpra¿yæ. Odsypaæ na talerzyk. Rozgrzaæ na patelni trochê mas³a, wrzuciæ poszatkowan± kapustê. Chwilê podsma¿yæ. Dodaæ ³y¿eczke miodu (wszystko oczywi¶cie zale¿y od ilo¶ci kapusty, ale nie nale¿y przesadzaæ, ma mieæ tylko lekki s³odki posmak, to nie deser!). Podsma¿yæ – powinna siê odrobinê przypaliæ – miodek musi trochê skarmelizowaæ, pod koniec sma¿enia dodaæ orzeszki.
    To tyle

    #43916
    Dagmara
    Participant

    zapomnia³am napisaæ, ¿e sma¿on± na ma¶le oczywi¶cie solê.

    #43917
    Dagmara
    Participant

    chyba we wszystkich przepisach zapomnialam o soli! Tê na s³odko tez odrobinê solê w trakcie sma¿enia.

    #43924
    Wiesia
    Participant

    dao swietne sa Twoje przpisy. Moze daloby sie je jednak zastosowac do kapusty troche juz podstarzalej. Bede musiala sprobowac, szczegolnie te na slodko. Jaka szkoda, ze nigdzie nie dostane takiej mlodej kapusty.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 27 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.