Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

INDYK CZY INDYCZKA ?

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. INDYK CZY INDYCZKA ?

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #44394
    admin
    Keymaster

    Witam Wszystkich 🙂 jestem raczkujacą domową kuchareczką wrobioną podstępnie przez 👿 rodzinę w pieczenie indyka. Ogólne pojęcie o pieczeniu :silly: tej zwierzyny mam ale zastanawia mnie czy po za róznicą cenową i gabarytową między indykiem a indyczką jest jeszcze smakowa i czy sposób przyrządzenia zasadniczo się jakoś różni :unsure: ? Byłabym wdzięczna za każdą wskazówkę, podpowiedź. Z góry dziękuję :cheer:

    #44397
    Anerite
    Participant

    Podawalam komus przepis na indyka po amerykansku, bo taka byla prosba. Mozna robic innaczej. Indyk czy indyczka to chyba niewielka roznica, glownie chodzi o wiek ptaka, mianowicie najlepszy jest mlody, czyli o mniejszej wadze. Lepiej kupic 2 male indory (jesli rodzina duza) niz 1 duzy, bo bedzie stary i dluzej sie piecze. a tu podaje ten przepis:
    Tradycyjny indyk z nadzieniem po amerykansku
    Nadzienie (eksluzywna wersja):
    cwierc kostki masla
    1 duza cebula
    2 lodygi selera naciowego
    po 12 dkg mielonej cieleciny i wieprzowiny
    1 watrobka z indyka
    sol, pieprz, pol lyzeczki slodkiej czerw. papryki
    6 szklanek pokrojonego w kostki czerstwego chleba lub grzanek
    natka pietruszki
    roztrzepane jajko
    5 plastrow bekonu
    pol kg kasztanow upieczonych, obranych i posiekanych
    To jest elegancka wersja nadzienia (z encyklopedii kreatywnego gotowania), i przyzadzenie, nie wiem czy ktos tak robi, bo takie popularne nadzienie jest bez miesa, kasztanow i jajka.
    Sos:
    wyjac podroby z indora, umyc, odciac tluszcz, zalac zimna woda i postawic do gotowania (szyja, zoladek, serce i dolne czesci skrzydel bez watrobki), watrobke uzyc do nadzienia.
    Gotowanie podrobow (wg. Fannie Farmers):
    do podrobow dodac lyzeczke tymianku, grubo pokrojona cebule, i pokrojona lodyge selera z liscmi, sol i pierz, mozna dodac kawalek masla i gotowac na malym ogniu 45 min albo do miekkosci. Wyjac podroby z rosolu i drobno posiekac. Watrobke mozna dodac usmazona na masle i posiekana, ale lepiej do nadzienia.
    Upieczonego indora wyjac z brytwanny, owinac w folie alum. i zostawic na 20 min. przed krojeniem. Tymczasem zebrac nadmiar tluszczu z brytwanki, zostawiajac 4 lyzki, a gdyby tluszczu bylo za malo to dodac masla. Postawic brytwanke na malym ogniu, albo przelac zawartosc do rondelka. Zeskrobac dokladnie osad z pieczenia z dna brytwanki, podlewaja troszke rosolem, dodac potem do sosu, daje najlepszy smak.
    Do tluszczu (4 lyzki) dosypac 3 lyzki maki, lekko zasmazyc na srednim ogniu ( 3 min) na jasny braz, dodac sol i pieprz i dodac pokrojone podroby, stopniowo pomalu dolewac rosol z podrobow (zostawiajac kilka lyzek do nadzienia) i dodac osad z pieczenia. Wymieszac na gladko i dusic na malym ogniu, mieszajac – 10 min.
    Nadzienie:
    stopic maslo w rondlu, wrzucic drobno posiekana cebule i pokrojone selery bez lisci, na m.w. 2 cm. kawalki, zaszklic na srednim ogniu, nie rumienic, wyjac i przelozyc do sporej miski dziurkowana lyzka (zeby osaczyc z tluszczu), a na ten tluszcz wlozyc mieso i posiekana watrobke, udusic (mozna lekko podlac) dodajac sol i pieprz. Polaczyc wszystkie skladniki nadzienia, nalozyc do indora, pospinac, ulozyc piersia do gory, oblozyc plastrami bekonu, piec w nagrzanym piekarniku – 165 C ok. 4 godzin, albo kiedy w srodku temperatura osiagnie 90 C.
    Nadzienie proste:
    1 cebula posiekana i zaszklona
    3 lyzki masla
    3 szklanki chleba w kostkach albo grzanek
    lyzeczka soli, pieprz (swiezo mielony) i mozna dac przyprawe do drobiu
    natka pietruszki posiekana
    zaszklic cebule, nie rumienic, wymieszac z reszta sklanikow, podlac kilkoma lyzkami rosolu, jesli za suche, zrobic gestosc wg. uznania, albo na miekko dolewajac wiecej plynu i lekko poddusic, albo troszke chrupiaco. To jest takie zwykle nadzienie, ktore sie robi osobno, najbardziej popularne i tak robia najczesciej, nie nadziewajac indora, ktory sie piecze osobno. Nigdy nie jadlam nadziewanego ani z kasztanami, ani z miesem ani nawet z watrobka, tak chyba jedza w bogatych domach, a normalnie ludzie robia prosto. Podam jeszcze jak sie piecze indora, to ze starej amerykanskiej ksiazki kucharskiej slynnej Fannie Farmers, wyd. 1896, zreszta tu polaczylam troche przepis jej z tym z encyklopedii, bo podala troche lepiej, co stara kuchnia, to stara. A wiec jak sie powinno piec indora bez nadzienia, ktore wlasnie mozna podac osobno (wtedy bez jajka).
    Umytego indora wysmarowac od srodka sola – 1 lyzeczka i dodac troszke przyprawy do drobiu (jak nie ma, to nie), do srodka wlozyc 5 galazek natki, 4 lodygi naciowego selera (pociete do rozmiaru) i 3 obrane cebule w cwiartkach i tak piec.
    Fannie zaleca pieczenie indora ( w nagrzanym piekarniku, jw.) najpierw piersia w dol i obficie wysmarowanego maslem (bez bekonu), pol kostki masla, cwiartka do wysmarowania a reszta stopiona z 1/4 szkl. wody do polewania w czasie pieczenia, potem wytworzonym sosem. Polewa sie co 20 min. Piecze sie 15 minut na kazde pol kg. jesli indor wazy do 8 kg., a 12 minut, na pol kg. jesli jest ciezszy. Indora sie obraca na plecy po godzinie pieczenia piersia w dol, albo po 1,5 godz. jesli jest ciezszy i piecze dalej polewajac. Pieczenie najpierw piersia do spodu ma na celu osiagniecie bardziej soczystego miesa na piersiach.
    Tu sprzedaja duze indory, ale jesli mozesz dostac mniejszy, to moze nadziac, a jesli nie, to nadzienie osobno. Zapewniam, ze nadzienie nic nie traci na smaku ani indor, robione osobno. Caly smak w nadzieniu daje ten seler naciowy i ten ma byc. Do nadzienia mozna dodac troche rodzynkow. Tradycyjnie sie podaje indora pikrojonego w plastry troche piersi i troche z nog, a mnie bardzie smakuje z nog i z tym nadzieniem obok. Jesli maly indyk, to nadzienia bedzie malo, lepiej zrobic osobno, bo nadzienie przepyszne, choc moze tak nie wyglada z opisu. Do tego sos podany osobno i koniecznie czerwone borowki smazone z dodatkiem gruszek. Procz tego rozne gotowane jarzyny, tradycyjnie fasolka szparagowa, moze byc z puszki, marynaty i ziemniaki pure. Jarzynki jakie chcesz, gotowane marchewki, brokuly, kalafior, brukselka i tu tez daja cos, jak kalarepa, ale niezbyt lubie, i moga byc surowki do wyboru. Jesli duzo osob, to dodatki sie przydadza. W razie watpliwosci, pytaj, a borowki wiesz jak sie robi, czy mam podac? to koniecznie do indora i do pieczonego kurczaka tez. Nie zapomnij o dobrym winie i moze jakis kompot. Ja zawsze piekac drob jeszcze dodaje kilka jablek obranych i w cwiartkach, tak na pol godz. przed koncem piecienia, zeby sie zbyt nie rozciapaly. A jarzynki ja gotuje osobno na parze i to polecam. Jesli mmoje rady na cos sie przydaly, prosze o wiadomosc jak sie udalo. Pozdrawiam, Anerite.

    #44398
    marek
    Participant

    Tak Irenko podawałaś, Twoj indyk jest tutaj:
    [url]http://pychotka.pl/pychotka/content/view/789/104/[/url]

    A tutaj inne ciekawe przepisy:
    [url]http://pychotka.pl/pychotka/content/view/722/104/[/url]

    [url]http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2552/104/[/url]

    [size=4][color=#0000FF]Bardzo proszę, zanim zapytacie o coś sporawdzajcie w indeksie Wszystko A-Z[/color][/size]
    [url]http://pychotka.pl/pychotka/content/blogsection/3/135/[/url]

    #44407
    admin
    Keymaster

    Bardzo, bardzo dziękuję za wskazówki, :woohoo: jutro mój wielki dzień B) pieczenie indyka z … podręcznym zestawem warzywnym , przygotowanym wg Twoich podpowiedzi. Trzymałabym za siebie kciuki :whistle: ale obawiam sie , że mogłoby to być zbyt kłopotliwe przy przygotowywaniu tego indora :laugh:
    ps. Wybrałam indyka o średniej wadze, z dobrej rodziny, apetycznej prezencji i w średnim wieku :silly:

    #44408
    marek
    Participant

    A był przystojny? 😉 Uda Ci się, trzymam kciuki, smacznego.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.