Skład:
- 400 g ciasta kruchego lub pół-kruchego
- 800 g twarogu
- 100 ml śmietany
- 4 jajka
- 50 g masła
- 350 g cukru pudru
- 3 łyżki mąki kartoflanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko do smarowania
- 3 łyżki lukru
Sposób przyrządzenia:
Rozwałkować cienko 2/3 ciasta i podpiec spód do sernika. Ser zemleć, przetrzeć przez sito i połączyć z roztartym masłem, śmietaną i mąką kartoflaną. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodawać małymi porcjami masę sernikową. Delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę i włożyć na podpieczony spód.
Z pozostałego ciasta zrobić paski i ułożyć je, ukośnie, co 2cm, na serniku. Na pierwszej warstwie pasków ułożyć drugą na krzyż, tak aby powstała kratka. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony sernik udekorować owocami.