Skład:
- 8jaj
- 25dag margaryny
- 40dag cukru pudru
- 30 dag maku
- 60dag jabłek,
- 10 łyżek kaszy manny
- łyżeczka proszku do pieczeni
- bakalie.
Sposób przyrządzenia:
Margarynie ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku i dalej ucieramy. Następnie dodajmy starte na dużych oczkach jabłka i mieszamy. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek, kasze mannę i bakalie i lekko mieszamy. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 50 minut. POLEWA: pół kostki margaryny, pół szklanki cukru,2 czubate łyżki kakao i 2 łyżki zimnej wody. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i gotować ok. 4 minuty. Polać wystudzone ciasto. Pyszne i niedrogie ciasto ,które polecam każdej gospodyni.
1 comment for “Szarlotka po japońsku”