Home › Forums › Przepisy czytelników › Porady czytelników › Sushi
- This topic has 14 replies, 7 voices, and was last updated 12 years, 10 months ago by Anna Wesoła.
-
AuthorPosts
-
2 stycznia 2011 at 17:24 #45996Mariola StapelParticipant
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moim domowym sposobem na przygotowanie sushi. Będziemy robić dwa najprostsze w przygotowaniu rodzaje tej potrawy: maki i nigri.
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moim domowym sposobem na przygotowanie sushi.Będziemy robić dwa najprostsze w przygotowaniu rodzaje tej potrawy: maki i nigri.Porcja, którą przygotowałam wystarczyła na obiad dla 4 osób.
Produkty:
1. Paczka ryżu do sushi 500 g. Koniecznie musi być specjalny.
2. Paczka prasowanych alg nori (są pakowane po 10)
3. Ocet ryżowy.
4. Sos sojowy.
5. Marynowany imbir, do podania.
6. Chrzan wasabi.
7. Majonez.
8. 12 paluszków krabowych.
9. 1 świeży, obrany ogórek.
10. Pół obranego awokado
11. Paczka dużych mrożonych krewetek, przygotowanych specjalnie do wyrobu sushi
12. Średnia paczka wędzonego łososia
13. Kilka kawałków marynowanej dyni (to już mój pomysł, tak więc nie jest obowiązkowa)Wszystkie produkty są dostępne w dużych centrach handlowych, można je również kupić przez Internet.
Pomoce kuchenne
1. Bardzo ostry nóż do krojenia sushi maki
2. Drewniana łyżka do mieszania
3. Mata do zawijania sushi makiPrzygotowanie ryżu
Do obydwu rodzajów sushi będzie nam potrzebny odpowiednio przygotowany ryż.Należy pamiętać o tym, aby przygotowanie go zacząć ponad godzinę wcześniej. Musi zostać odpowiednio ugotowany, przyprawiony i zdążyć wystygnąć zanim zaczniemy wykorzystywać go do robienia sushi.
1. Bardzo dokładnie płuczemy ryż i odsączamy.
2. Zalewamy wodą i pozostawiamy przynajmniej na 30 min.
3. Odlewamy wodę i zalewamy ponownie (1 szklanka ryżu zalana 1,2 szklanki wody).
4. Przelewamy wszystko do rondla.
5. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy dalsze 10 min. Radzę od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką! Woda szybko paruje, ryż przykleja się do dna i może się łatwo przypalić!
6. Wyłączamy gaz i zostawiamy, aby ryż dojrzał na 10-15 minut. Przez cały ten czas nie zdejmujemy pokrywki.
Często na opakowaniu znajdują się ścisłe instrukcje gotowania. Ja często korzystam właśnie z nich. Dotyczy to również sosu. Często zamiast sosu sojowego, stosuje się zwykłą sól. Czytajcie zatem instrukcje!
Sos do ryżu
Najlepiej przygotować go podczas gotowania ryżu.7-8 łyżek octu ryżowego1 łyżka sosu sojowego japońskiegodo 4 łyżek cukru
Sushi maki
Najwygodniej jest przygotować sobie wszystkie składniki na dużym półmisku.
1. Obieramy ogórka i awokado i kroimy je w podłużne małe kawałki. Kawałki ogórka mogą być długie
2. Paluszki krabowe rozmrażamy, każdy kawałeczek możemy pokroić na cztery części lub wykorzystać cały. To już zależy od Was.
3. Połowę plasterków łososia kroimy na malutkie cząstki
4. Dynię kroimy na małe kawałki
5. Na macie do zwijania sushi kładziemy płatek glonów, po stronie chropowatej rozprowadzamy warstwę ryżu. Trudno jest mi określić ile dokładnie. Jest to dosyć cienka warstwa. Dojdziecie do wprawy metodą prób i błędów. Krojąc porcję przygotowaną z trzeciego płatka glonów, stwierdzicie na pewno, że ilość ryżu jest odpowiednia. Niektórzy radzą zostawić 1/5 nori nie przykrytą ryżem, by tam układać ryby i inne dodatki. Ja tak nigdy nie robiłam. A sushi i tak zawsze się udaje. Są różne szkoły. Na opakowaniu glonów często znajdują się instrukcje w języku polskim. Zachęcam do ich czytania! Są bardzo pomocne dla początkujących.
6. Jeden koniec smarujemy cieniutką warstwą wasabi. Ja dodaje często cienką warstwę majonezu. Z tej samej strony przez całą szerokość płatka glonów układamy składniki. Możliwe są różne kombinacje:– wędzony łosoś + ogórek
– wędzony łosoś + ogórek + awokado
– paluszek krabowy + awokado
– kilka kawałków ogórka- tylko wędzony łosoś
– wędzony łosoś + marynowana dynia
Wszystko zależy od Was i Waszej inwencji! Zachęcam do eksperymentowania. Można również połączyć wędzonego łososia z gotowanym jajkiem lub użyć tuńczyka z puszki. W specjalistycznych sklepach można też kupić odpowiednio przygotowane surowe ryby. Nie radzę eksperymentować samemu. Może się to skończyć niestrawnością.
Sami, po wielu eksperymentach, zdecydujecie, co najbardziej Wam smakuje.
7. Po ułożeniu wszystkich składników, zawijamy glony. Przypomina to zawijanie rolady i bardzo pomocna jest przy tym mata. Wielu osobom wydaje się to skomplikowane, ale w istocie tak nie jest i szybko można się tego nauczyć. Trzeba mieć tylko cierpliwość.
8.
Przygotowaną w ten sposób „małą roladę” kroimy w kawałki w 1,5 centymetrowych odstępach. Tak przygotowane maki układamy na talerzu. Podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.Sushi nigri
Przygotowujemy rozmrożone wcześniej krewetki do sushi, małe plastry wędzonego łososia, ryż.
1. Z ryżu formujemy niewielkie kulki, mogą mieć kształt małych jajeczek.
2. Smarujemy je niewielką ilością chrzanu wasabi.
3. Na wierzchu układamy plasterek łososia lub jedną krewetkę. Składniki powinny przykrywać górną część ryżu.
4. Układamy na talerzu, podajemy.
5. Sushi z krewetka nazywa się Ebi, z łososiem Sushi SakeDo przygotowania sushi nigri można wykorzystać dostępne w specjalistycznych sklepach mrożone półprodukty. Są one specjalnie porcjowane. Polecam rybę maślaną i tuńczyka.
2 listopada 2011 at 19:49 #46107Grillcenter_plParticipantSushi niestety nie należy do moich ulubionych potraw,jakoś nie potrafie się przełamać aby spróbować. A z czym Wy najbardziej lubicie to jeść? Bo przepis już mam.
2 listopada 2011 at 19:49 #46438Grillcenter_plParticipantSushi niestety nie należy do moich ulubionych potraw,jakoś nie potrafie się przełamać aby spróbować. A z czym Wy najbardziej lubicie to jeść? Bo przepis już mam.
4 listopada 2011 at 18:39 #46116Zuzanna PaprockaParticipantja jadam troche taka zmodyfikowana wersje makow mianowicie dodaje jeszcz do lososia i awokado troszke serka pholadelfia. Mniam mniam.
Ogolnie to co mnie fascyniuje w sushi zo to miedzy innymi to ze zamawiasz dostajesz tego nieduzo, jest to mga dobre i jeszcze najadasz sie do pelna.
Zrdowo i przepysznie.
4 listopada 2011 at 18:39 #46447Zuzanna PaprockaParticipantja jadam troche taka zmodyfikowana wersje makow mianowicie dodaje jeszcz do lososia i awokado troszke serka pholadelfia. Mniam mniam.
Ogolnie to co mnie fascyniuje w sushi zo to miedzy innymi to ze zamawiasz dostajesz tego nieduzo, jest to mga dobre i jeszcze najadasz sie do pelna.
Zrdowo i przepysznie.
26 stycznia 2012 at 17:21 #46203dorota pipiorkaParticipantmy nie zamawiamy, zawsze robimy sami, za każdym razem wychodzi pyszne i robi furorę na imprezach 😉
26 stycznia 2012 at 17:21 #46534dorota pipiorkaParticipantmy nie zamawiamy, zawsze robimy sami, za każdym razem wychodzi pyszne i robi furorę na imprezach 😉
28 stycznia 2012 at 01:14 #46217Stefańska MagdalenaParticipantA ja tylko marzę, że kiedyś zrobię:P
28 stycznia 2012 at 01:14 #46548Stefańska MagdalenaParticipantA ja tylko marzę, że kiedyś zrobię:P
9 lutego 2012 at 14:17 #46264Grillcenter_plParticipantNic nie stoi na przeszkodzie,powyżej masz już jeden dobry przepis na sushi:) Może ja także z czasem się przełame i spróbuję,w końcu trzeba poznawać nowe smaki,także kuchni orientalnej.
9 lutego 2012 at 14:17 #46595Grillcenter_plParticipantNic nie stoi na przeszkodzie,powyżej masz już jeden dobry przepis na sushi:) Może ja także z czasem się przełame i spróbuję,w końcu trzeba poznawać nowe smaki,także kuchni orientalnej.
9 lutego 2012 at 22:18 #46276Karina KazimierczakParticipantZa przepisy dziękuję, na pewno skorzystam bo jestem lubicielem sushi 🙂
Ja też robię sushi sama w domu 🙂
Korzystam z różnych przepisów znalezionych w sieci oraz z książeczki którą kupiłam wraz z zestawem produktów do przygotowania sushi.
jeśli robicie często sushi w domu to polecam zajrzeć do sklepu internetowego „Świat na talerzu” i kupić taki zestaw jak mój[img size=268]http://pychotka.pl/images/fbfiles/images/hghfdfgr.jpg[/img]
9 lutego 2012 at 22:18 #46607Karina KazimierczakParticipantZa przepisy dziękuję, na pewno skorzystam bo jestem lubicielem sushi 🙂
Ja też robię sushi sama w domu 🙂
Korzystam z różnych przepisów znalezionych w sieci oraz z książeczki którą kupiłam wraz z zestawem produktów do przygotowania sushi.
jeśli robicie często sushi w domu to polecam zajrzeć do sklepu internetowego „Świat na talerzu” i kupić taki zestaw jak mój[img size=268]http://pychotka.pl/images/fbfiles/images/hghfdfgr.jpg[/img]
13 lutego 2012 at 16:32 #46278Anna WesołaParticipantja odkryłam sushi jak się przeprowadziłam do Niemic, tutaj produkty do jego zrobienia kosztują groszę ale w Polsce też potaniały, jest to bradzo prosty pomysł na fajną kolację lub jako przekąska przy spotkaniu ze znajomymi. Polecam robienie w domu szybkie i proste tylko trochę trzeba chcieć
13 lutego 2012 at 16:32 #46609Anna WesołaParticipantja odkryłam sushi jak się przeprowadziłam do Niemic, tutaj produkty do jego zrobienia kosztują groszę ale w Polsce też potaniały, jest to bradzo prosty pomysł na fajną kolację lub jako przekąska przy spotkaniu ze znajomymi. Polecam robienie w domu szybkie i proste tylko trochę trzeba chcieć
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.