Home › Forums › Przepisy czytelników › Porady czytelników › Ksiazka uczaca gotowac. (nie tylko przepisy)
- This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated 15 years, 3 months ago by Anerite.
-
AuthorPosts
-
7 sierpnia 2009 at 22:33 #45785LukaszParticipant
Czesc!
Jestem mlodym chlopakiem, ktory zdecydowal zabrac sie za nauke gotowania z checia, aby kiedys bylo ono w moim malym paluszku. Ze mna jest jednak tak, ze lubie najpierw zglebic (choc troche) dziedzine, zanim sie w niej zaglebie praktycznie.
Dlatego chcialbym was spytac, czy nie znacie ksiazki, ktora mozecie mi polecic, ktorej glownym celem nie jest podanie przepisow, ale zglebienie „sztuki” gotowania, czyli wszystkiego co sie z tym wiaze.
Rodzaje opisane pokrotce lub dokladniej(gotowanie, smazenie, pieczenie, peklowanie itp. – czym sie roznia itd.) Rozne kruczki, ktore sie zawsze przydaja, jak np. dodajac smietane, lepiej do malego kubka ze smietana najpierw wlac troche zupy. W jakiej temperaturze najlepiej przyrzadzac takie i takie mieso. Co sie dzieje, gdy cos zrobimy tak, albo inaczej. Wiem, ze takie rzeczy mozna nabyc z doswiadczeniem, ale byc moze jest ksiazka, ktorej glownym zadaniem jest nauka SZTUKI gotowania(a nie podaje przepisy oraz krotki opis przyrzadzenia), ktora uczy calego garnituru roznych technik czy detali kucharskich, ktore moze wydaja sie male, ale na pewno sprawiaja duza roznice w tym jak na koncu potrawa smakuje/pachnie/wyglada.
Jesli mozecie polecic mi taka ksiazke/ksiazki, bede wam bardzo zobowiazany.
pozdrawiam was serdecznie
8 sierpnia 2009 at 23:30 #45786AneriteParticipantNie mam pewnosci na 100%, ale zdaje mi sie, ze taka publikacja nie istnieje jako calosc. Moze sa jakies pojedyncze tematyczne poradniki, ale najczejsciej dokladne wskazowki sa zamieszczane w ksiazkach kucharskich grupowo, jako teoria w dzialach gotowania lub pieczenia. Bardzo dokladne porady zawsze byly w ksiazkach z lat 60-70 ubieglego wieku, z ktorych naprawde mozna bylo sie nauczyc gotowania. Moze taki ogolny poradnik by sie przydal, ale nie robi sie wszystkiego naraz, wiec stopniowe opanowanie techniki kulinarnej przy okazji gotowania lub pieczenia w konkretnych rodzajach przepisow jest bardziej przydatne. Powiedzmy sobie, ze robisz pieczen, ale jak upiec mieso zalezy od rodzaju miesa i jaki rodzaj pieczeni to ma byc. Nie da sie podac ogolnych wskazowek, byloby to znaczne rozdrabnianie. Lepiej jest podac wskazowki przy konkretnych odmianach dan i rodzaju produktu. Z pieczeniem jest jeszcze wiecej komplikacji, poniewaz isnieje wiele gatunkow ciast i nie da sie tak ogolnie poradzic, bo nawet w pewnej grupie ciast sa roznice wykonania, to samo w sprawie peklowania, wytwarzaniu win itd.
W nowszych ksiazkach jest troche mniej porad, ale jak sie raz zapozna z zasadmi, to sie juz je pamieta, z tym, ze jest duzo wyjatkow, ktore nie sa ujete w ogolnych poradach. Moim zdaniem porady w ksiazkach w danych dzialach sa bardziej przydatne. Zwykle porady sa przed pewna grupa przepisow, a nie osobno i np. jesli sprawdzisz na Google pod haslem „poradnik kulinarny” (mozesz ulozyc inne haslo) to znajdziesz porady ale w grupach dan razem z przepisami, co ma wiecej sensu. Mysle, ze tak samo znajdziesz w pieczeniu, peklowaniu itd.
Jesli chodzi Ci o bardziej szczegolowe sekrety kuchni, to w pewnej mierze ja moge pomoc, takze pomoga inni z doswiadczenia. Przydatne sa tez wiadomosci ogolne i technika sporzadzania, np. co robic, aby cebula nie wyciskala lez przy krojeniu, jak rozdrabniac czosnek itd.Pytaj smialo, dostaniesz odpowiedzi od wielu osob i ja chetnie pomoge w miare mozliwosci. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.