Home › Forums › Temat Specjalny › Walentynki i inne ważne dni. › Pomóżcie zabujanemu małolatowi…
- This topic has 10 replies, 4 voices, and was last updated 17 years, 11 months ago by Anerite.
-
AuthorPosts
-
7 grudnia 2006 at 20:05 #45155Mateusz SmolanaParticipant
Nie ma co ukrywać zabujałem się…:blush: Chcę coś przyżądzić na romantyczną kolację, coś w miarę prostego ale wykwintnego.
Mam (i tu proszę się nie śmiać) 16 lat więc prosiłbym bez tekstów w stylu "otwórz czerwone wino".
Błagam pomórzcie!!!
Z góry dziękuję i proszę potraktujcie mnie poważnie7 grudnia 2006 at 22:24 #45156adminKeymasterMateuszku, gratulacje, powodzenia.
Poczytaj sobie tematy w tym linku: http://www.google.com/search?hl=en&q=romantyczna+kolacja&btnG=Google+Search a w szczegolnosci w tym: http://www.pinezka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1327 ale czytaj tez pozostale. Masa dobrych i latwych pomyslow i mozesz dobrac sobie cos odpowiedniego. Swiece i kwiaty na stole sa konieczne. Wino do kolacji mozesz opuscic, ale jesli ma byc skladnikiem potrawy, to trzeba zastosowac. Alkohol wyparuje, a dobry smak zostanie.
Podaj tez swieze owoce, jesli sa, np. winogrona, pomarancze.
Mozesz zrobic rodzaj lemoniady, np. dobra herbata z cukrem i miodem do smaku i z wycisnieta cytryna albo jakis coctail bezalkoholowy. Przykladowe przepisy (ze zbiorku W.H Brodzinskich: Coctaile i napoje mieszane), proporcje na 1 szklanke:
2-3 kostki lodu, Coca cola, kulka lodow waniliowych, 25 g. smietanki, do wysokiej szklanki wlej cole, dodaj lody i dopelnij smietanka. Podawaj z mieszadelkiem i slomka ozdobiona wisienkami.
Kruszony lod, sok z 1 cytryny, 2 lyzki syropu malinowego. W wysokiej szklance dopelnic woda sodowa i ozdobic plasterkami pomaranczy.
Kostka lodu, 100g. soku z gapefruita i 100 wody sodowej, ozdobic wisienka.
Link do coctaili bezalkoholowych:
http://www.google.com/search?hl=en&q=coctaile+bezalkoholowe&btnG=Google+SearchNapisz, czy cos z tego Ci sie przyda. Anerite.
9 grudnia 2006 at 22:10 #45159adminKeymasterDziękuję za to, że podałaś mi te strony.
Wydaję mi się, że dobre będzie spaghetti lub krewetki(chociaż krewetek się boję:dry: nigdy ich nie robiłem w przeciwieństwie do spaghetti).
Zrobię też jeden z coctaili bezalkoholowych. To był dobry pomysł dziękuję;)
Już i tak bardzo mi pomogłaś, ale jeśli miałabyś jeszcze jakieś fajne przepisy to bardzo o nie poproszę. Byłoby super gdyby były wykwintne (kocham gotować także mogą być to przepisy trudniejsze, ale też bez przesady do Pascala mi jeszcze brakuje:P )
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:silly:
9 grudnia 2006 at 22:48 #45160AneriteParticipantCiesze sie, ze pomoc sie przydala. W podanych linkach sa tez wykwintne potrawy, trzeba uwaznie przeczytac przepisy. Do eleganckich dan naleza dania z poledwicy, szparagi, dania zapiekane pod beszamelem, Strogonow, niektore dania z kurczaka (kijew, de volai) nadziewana kaczka z jablkami, nadziewany kurczak (polski klasyk). Przepisy ( w tym moje pod tym samym nickiem lub po A. ) znajdziesz na Pychotce szukajac w dzialach lub uzywajac wyszukiwarki. Mozesz tez wpisywac hasla w wyszukiwarce Google, zawsze sporo znajdziesz. Ale bez przesady, jesli bedziecie tylko dwoje, to ile mozna zjesc? Wystarczy 1- 2 dania, przystawka, salatka i deser. Kurczak po polsku moze sie nadac, jesli maly, wtedy polowka na osobe, kaczka bedzie wieksza. Strogonow (specjalny gulasz) jest podzielny i dobry do odgrzania, jesli zostanie i jest uwazany za wykwintna potrawe, jesli dobrze zrobiony ( z poledwicy), bez niepotrzebnych dodatkow niektorych poprawiaczy. Ma byc klasyk. Mozesz zrobic tez dania polmiesne, np. nadziewana papryka (moja jest pyszna), takze golabki. Sa rozne przystawki np. z szynka, poszukaj na Google. Moze tez jakas ryba, ale tego nie moge polecic, bo nie jadam, popros admina albo sprawdz w dziale ryb. Jest taki slynny deser "zabajone" ale wymaga troche wprawy i tam jest alkohol, ale ten wyparuje, bo sie robi na parze. Tez dobrym deserem jest tiramisu, ale to juz bardzo oklepane.
Szukaj w Google pod haslem "afrodyzjaki" – dostaniesz kupe roznych przepisow, ale bez przesady powtarzam. Lepiej zrobic mniej a dobrze, niz za duzo i tak sobie. Wez pod uwage, ile mozecie zjesc w jeden wieczor a nie wg. zasady: zastaw sie a postaw sie. Ma byc elegancko i w miare. Anerite.
PS. Zrobilam z Ciebie Mateusza, jesli to blad, to przepraszam.
———————————————————————-
Marku – przy okazji dziekuje za wykasowanie powtorki, ale wlasnie zauwazylam, ze jestem teraz "gosciem". Moze stad sa te moje klopoty z zamieszczaniem komentarzy. To niewatpliwie jakas pomylka, ktora jednak zaistniala, dlatego nie bez kozery prosze o sprawdzenie poprawnosci funkcji na stronie.9 grudnia 2006 at 22:52 #45161AneriteParticipantMarku, znowu powtorka, ktorej nie moge skasowac. Tu juz jestem uzytkownikiem ale powyzej bylam gosciem. Anerite.
10 grudnia 2006 at 00:59 #45162marekParticipantTak w skasowanym poscie jak i tym który pozostawiem jeste jako uytkownik. Irenko to nie wina wortalu, ja i inni nie mamy tych problemów. A co sie dzieje niestety nie wiem, to po pierwsze, a po drugie jestem w L i wracam dopiero w nowym roku. Pa.Pozdrawiam.
10 grudnia 2006 at 01:09 #45163AneriteParticipantPS. do Matesza i do Marka:
PS. do Matesza. Jeszcze proponuje b. dobre i naprawde eleganckie danie pt. "zrazy zawijane, klasyk" – moj przepis. Znajdziesz w dziale wolowiny na 3 stronie. Linku nie moge podac, bo nie widze, ale znajdziesz jesli chcesz. Anerite.
Pozwolisz ze pomoge podajac adres : [url]http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/wo%b3owina/zrazy-zawijane%2c-klasyk.html[/url] (administrator)——————————————-
Do Marka – jednak dalej sledzisz stronke, czyli jestes odpowiedzialny i to Ci sie chwali.
Milych wrazen z L i wszystkiego najlepszego, Anerite.Edytowany przez: tinca, w: 2006/12/10 11:41
10 grudnia 2006 at 14:43 #45165marekParticipantDziekuje Irenko z pozdrowienia. Dodalem link do Twoich zrazów.
10 grudnia 2006 at 15:43 #45167Mateusz SmolanaParticipantMam problem bo nie wiem komu bardziej dziękować:P
Dlatego dziękuję wam obojgu tak samo mocno i serdecznie Was pozdrawiam:silly:
10 grudnia 2006 at 17:17 #45168marekParticipantIrence, to ona Ci podpowiadaa, ale i ja dziekuje, milej zabawy ;P
13 grudnia 2006 at 01:14 #45175AneriteParticipantA ja sie tylko ciesze, kiedy moge pomoc bo o to mi chodzi i serdecznie dziekuje za odpowiedz Mateszku. Dziekowac nie musisz. Powodzenia.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.