Znalazlam na innym forum taki przepis:
duzy seler, 1/3 szklanki octu winnego. Do miski wlac 2 szklanki przegotowanej zimnej wody, zakwasic ja octem. Seler obrac, sparzyc i zetrzec na tarce do jarzyn o malych otworach wprost do miski z wodą i octem. Wstawic do lodówki na 2-3 godz. Takiego selera uzywam do salatek np. z porem, seler mozna zetrzec na tarce na plastry w/g gustu.
Takze znalazlam przepis na karczochy marynowane i mysle, ze mozna tak samo postapic z selerem. Procz tego moja rada: idz do sklepu i kup sobie 1 sloiczek lub puszke marynowanego selera, takie, gdzie jest podany sklad. Proporcje sobie dobierzesz sama np. wg. przepisu na karczochy, albo inne marynaty warzywne. Warto troche pobuszowac po roznych stronach kulinarnych i korzystac z wyszukiwarek, takze na Google, ale tam nie ma marynowanego selera jeszcze, choc napewno znajdziesz inne marynaty warzywne na wzor. Anerite.
http://www.wirtualnakuchnia.pl/przepisy_kulinarne/warzywa,_owoce/karczochy_marynowane/