skladniki – szpinak (mrozony lub surowy), zabek czosnku (mozna pominac jesli ktos nie lubi), pokrojona w kostke, zeszklona cebula, kostka rosolowa lub 'ziarenka smaku’, gotowany bialy ryz (1 torebka na 1 kg szpinaku).
szpinak wrzucic na patelnie, dodac zeszklona wczesniej cebule, zmiazdzony zabek czosnku, kostke rosolowa – dusic 10 minut. na koncu dodac wczesniej ugotowany ryz i dokladnie wymieszac.
Ryz ma za zadanie scalenie szpinakowej konsystencji tak aby nie przypominaly sie nam czasy przedszkolenego szpinaku paparajdy 🙂
przy takiej ilosci szpinaku (0,5 kilo, 0,5 torebki ryzu lub 1 kg – 1 torebka) jest prawie nie wyczuwalny – traktowac go nalezy jako kolejny skladnik szpinakowej potrawy – jak cebule czy czosnek.
Podawac z duszonymi ziemniaczkami i sadzonym jajem 🙂
do 'popicia’ polecam kefir lub naturalny jogurt.