Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

’zwarty’ szpinak

Home Forums Działy Forum Szpinakowe ’zwarty’ szpinak

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • #44882
    admin
    Keymaster

    skladniki – szpinak (mrozony lub surowy), zabek czosnku (mozna pominac jesli ktos nie lubi), pokrojona w kostke, zeszklona cebula, kostka rosolowa lub 'ziarenka smaku’, gotowany bialy ryz (1 torebka na 1 kg szpinaku).

    szpinak wrzucic na patelnie, dodac zeszklona wczesniej cebule, zmiazdzony zabek czosnku, kostke rosolowa – dusic 10 minut. na koncu dodac wczesniej ugotowany ryz i dokladnie wymieszac.

    Ryz ma za zadanie scalenie szpinakowej konsystencji tak aby nie przypominaly sie nam czasy przedszkolenego szpinaku paparajdy 🙂
    przy takiej ilosci szpinaku (0,5 kilo, 0,5 torebki ryzu lub 1 kg – 1 torebka) jest prawie nie wyczuwalny – traktowac go nalezy jako kolejny skladnik szpinakowej potrawy – jak cebule czy czosnek.

    Podawac z duszonymi ziemniaczkami i sadzonym jajem 🙂
    do 'popicia’ polecam kefir lub naturalny jogurt.

    #44883
    marek
    Participant

    Zabrzmiało smakowicie 🙂 też chcę…..

    #44960
    admin
    Keymaster

    Kiedys moja corka powiedziala mi o swoim koledze, ktory uwielbia nalesniki ze szpinakiem i sosem grzybowym.Troche mnie wzdryglo, ale po jakims czasie stwierdzilam, ze jezeli zjada to mlody chlopak trzeba sprobowac. Danie okazalo sie rewelacja.Polecam.Szpinak przygotowujemy oczywiscie z czosnkiem na gesto.Robie ze szpinaku mrozonego,ale swiezy jest lepszy.Zageszczam 30% smietana bez maki.Nalesniki smaze tradycyjnie, ale kiedy wylewam ciasto posypuje szybko ziarna sezamu i slonecznika na wierzch,potem przewracam.Sos grzybowy,oczywiscie najlepszy ze swiezych grzybkow,po sezonie pozostaje nam z torebki.Pycha.Warto sprobowac.Znikaja szybko z talerza i mlodszych i starszych.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.