Ogolna prosba do podajacych przepisy.
Strony kulinarne ( i inne) sa czytane na calym swiecie i sa chyba dla wszystkich, w zwiazku z tym nalezy podawac dokladnie wage czy pojemnosc skladnikow. Cos takiego, jak opakowanie czy nawet 1 opakowanie czegos, albo sloiczek, karton, woreczek lub nawet puszka czegos, nic nie mowi. Te same produkty sa sprzedawane w roznych wagach czy pojemnosciach i moga sie roznic iloscia zasadniczo nawet z jednego regionu do drugiego w Polsce, albo w poszczegolnych firmach, a co dopiero na swiecie. Czesto sa pytania, tego rodzaju, opakowanie, to ile – przy tak podanych przepisach. Co innego np.: srednia, mala czy duza cebula, albo przyprawy do smaku, ale przepisy na opakowania nie maja sensu.
Druga sprawa, to jakies lokalne produkty powstale z polaczenia kilku skladnikow. Nie mozna na to liczyc, ze to samo jest wszedzie na calym swiecie, a nawet w innej czesci kraju, dlatego trzeba napisac nie tylko jaki to produkt, ale takze podac sklad i proporcje, zeby kazdy mogl sobie sam zrobic. jesli nie moze kupic. Dokladne podanie przepisu jest potrzebne, jesli wszystko na oko, to to nie jest przepis tylko sugestia i nie mozna liczyc na to, ze to wiadomo. Szczegolnie w przypadku konkursow kulinarnych niedokladne przepisy sie nie nadaja. Wazne jest tez dokladne podanie czynnosci, bo moze nie kazdy ma takie samo doswiadczenie kulinarne. Anerite.
Edytowany przez: Anerite, w: 2006/04/11 23:18