Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żołędziewska

Home Forums Forum Konkursowe Konkurs Pychotka i Kamis Żołędziewska

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #44594
    admin
    Keymaster

    Nazwa przepisu: [b]Rolady z dzika (lub z wołowiny) [/b]
    Składniki:
    [b]Ilość produktów zależna od ilości roladek:[/b]
    szynka z dzika ( dla nie lubiących dziczyzny może być młoda wołowina, ale radzę spróbować dziczyzny, palce lizać)
    Warzywa: Papryka czerwona (może być konserwowa), ogórek kwaszony, cebula.
    Boczek wędzony, kawałek kiełbasy wędzonej „obsuszanej”(może być też zwykła „śląska”).
    Przyprawy: Sól, Musztarda sarepska „Kamis” (dla lubiących może być Francuska), Pieprz kolorowy „Kamis”(może być czarny ale polecam smak mieszanego), Papryka słodka „Kamis” (dobra jest papryka słodka w płatkach „Kamis”), jałowiec „Kamis”, „Warzywko” do smaku.
    Tłuszcz do smażenia.
    [b]Sposób wykonania: [/b]
    Mięso z dzika wymoczyć, pokroić na kotlety, potraktować tłuczkiem do mięsa. Każdy z kotletów posolić i dość gorliwie „namielić” na każdy kotlet pieprzu kolorowego (jeśli korzystasz z czarnego to nie przesadzaj).
    Warzywa pokroić w prążki, podobnie boczek i kiełbasę.
    Kotlety posmarować musztardą, nakładać na każdy po kilka kawałków warzyw, kiełbasy i boczku w ilości pozwalającej na zwinięcie rolady (najwięcej jak się da). Jeśli używasz papryki konserwowej to daj mniej ogórka, chyba, że lubisz ostre potrawy.
    Zwiń rolady. Zabezpiecz nitką lub klamerkami do rolad.
    W rondlu podgrzej tłuszcz jaki zwykle używasz do smażenia, układaj rolady kiedy się rozgrzeje. Podsmaż każdą roladę z każdej strony. Podlej wodą.
    Ja dodaję do rondla wszystkie produktu (paprykę, cebulę, ogórek, kiełbasę i boczek), które zostały, ale jeśli lubisz jednolity sos to nie dodawaj.
    Rozgnieć jałowiec (ilość ziarenek do smaku, około 4 ziaren). Dodaj do rondla. Posól z wierzchu mięso, ale nie za dużo i dodaj jeszcze trochę kolorowego pieprzu. Duś roladki około godziny i wtedy dodaj trochę czerwonej, słodkiej papryki lub papryki w płatkach. Sprawdź, czy sos jest wystarczająco słony. Jeśli nie dodaj warzywko.
    Dziczyzna zazwyczaj potrzebuje około 2 godzin duszenia, ale najlepiej sprawdzić, czy mięso jest miękkie.
    Do sosu nie radzę dodawać śmietany, bo sos jest za „ciężki”.
    Można też zrobić rolady z sarny, ale wtedy do duszenia trzeba dodać jeszcze łyżeczkę musztardy żeby mięso zmiękło.
    Ważna w tym przepisie jest papryka, która nadaje wspaniały aromat.
    W świątecznym wydaniu tej potrawy zamiast podlewania mięsa wodą używam czerwonego, wytrawnego wina.
    Smacznego!

    Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Katarzynę Żołędziewską
    e-mail: [email protected]

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.