Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

gruszki

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #44317
    admin
    Keymaster

    jad³am niedawno pikantn± potrawkê z gruszek serwowan± na ciep³o do drugiego dania. Czy kto¶ mo¿e wie, jak takie gruszki przyrz±dziæ?

    #44325
    marek
    Participant

    Sk³adniki:
    1 kg dojrza³ych, twardych gruszek
    0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
    1 cytryna
    5 szklanek czerwonego octu winnego
    1 szklanka cukru
    25 dag miodu
    ziarna czarnego pieprzu
    go¼dziki
    ziele angielskie
    cynamon
    li¶cie laurowe

    Gruszki obraæ, w³o¿yæ do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do naczynia wlaæ ocet i wino, w³o¿yæ cukier, miód i przyprawy, zagotowaæ, odszumowaæ i gotowaæ 5 min. W³o¿yæ gruszki na ok. 30 min. Ju¿ miêkkie owoce wyj±æ i u³o¿yæ w s³oikach. Syrop zagotowaæ, a¿ po³owa wyparuje i zgêstnieje. Zalaæ nim owoce, by by³y ca³kowicie przykryte, szczelnie zamkn±æ s³oiki. Odstawiæ w ch³odne miejsce.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.