- This topic has 5 replies, 4 voices, and was last updated 20 years, 3 months ago by
marek.
-
AuthorPosts
-
6 września 2005 at 21:47 #44218
admin
Keymasterczy mogê prosiæ kogo¶ kto wie co to jest polêdwica wieprzowa, która to czê¶æ wieprza
7 września 2005 at 00:26 #44219marek
ParticipantMiêso pierwszej jako¶ci.
1. Polêdwica (kuper) – s³u¿y do wyrobu kie³bas. 2 Schab (górnica, kotlet, zewnêtrzna polêdwica) – nadaje siê na pieczeñ i kotlety. 3 Szynka tylna.
Miêso drugiej jako¶ci.
4 Karkówka (karczek, baleron) – u¿ywa siê w stanie peklowanym lub jako dodatku do lepszych kie³bas. 5 £opatka (-szynka przednia, plecówka).
Miêso trzeciej jako¶ci.
6 Boczek (¿eberka). 7 S³abizna (brzuch, pachwina) – nie nadaje siê do spo¿ycia, wytapia siê na smalec. 8. Golonka – (gruba noga, kolanko) przednia i tylna. 9. Biodrówka (wilk).
Miêso czwartej jako¶ci.
10. Podgardle – u¿ywane jest na smak do zup oraz jako dodatek do kie³bas. 11. G³owa (g³owizna, ³eb, ryj) – do wyrobu salcesonu. 12. Nó¿ki (stopka, raciczki) – po oparzeniu i zdjêciu raciczek s± u¿ywane na galarety oraz do salcesonów, jako zawieraj±ce wiele substancji klejorodnych. 13. Ogon – u¿ywany w stanie surowym lub wêdzonym jako smak do zup.
[img size=150]http://img230.imageshack.us/img230/1146/wieprzowina3wa.jpg[/img][url]http://krzych17.webpark.pl/mieso.html[/url]
8 września 2005 at 22:03 #44224Jola
ParticipantJedno z tego jest zgodne z prawd±,to jest miêso PIERWSZEJ jako¶ci.Jest to kawa³ek miê¶nia po drugiej stronie ko¶ci schabowej.Jest on niewielki,ale tak delikatny,¿e kotleciki z niego sma¿y siê po 30 sekund z ka¿dej strony i dodaje sie do niego bardzo ma³o przypraw,bo sam jest najsmaczniejsz± czê¶ci± ¶wini.Mo¿na go piec na grilu po krótkim pobycie w marynacie lub sma¿yæ albo dusiæ po wypchaniu farszem.Robienie z niej kie³bas by³oby najwiêksz± z mo¿liwych zbrodni± kulinarn±.sporo przepisów na polêdwiczki ma Kuroñ
Post edited by: jobi, at: 2005/09/08 20:12
8 września 2005 at 22:09 #44225Jola
ParticipantPadres strony :[url] http://www.kuron.com.pl/%5B/url%5D
Post edited by: jobi, at: 2005/09/08 20:17
8 września 2005 at 22:22 #44226Anerite
ParticipantZgadzam sie z Jobi. To najsmaczniejsze mieso i dania z niego naleza do b. wykwintnych i eleganckich ze wzgledu na wyjatkowy smak i jest najdrozsze. Watpie czy ktos marnuje to na kielbase. To samo dotyczy poledwicy wolowej i cielecej. Anerite.
8 września 2005 at 23:00 #44227marek
ParticipantZgadzam siê z opini± ¿e poledwiczki wieprzowe to wysokiej klasy, wy¶mienite miêsko i szkoda go na wyrób wêdlin, chocia¿ je¶li kto¶ lubi……
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.