28 marca 2005 at 19:44
#43561
Kasia
Participant
Ro¿ki kruchodro¿d¿owe:
1 kg. m±ki.
40 dag. margaryny.
10 dag. dro¿d¿y
8 ³y¿ek kwa¶nej ¶mietany.
4 ³y¿ki cukru.
3 ca³e jajka, 1 ¿ó³tko.
marmolada do ¶rodka.
Do przesianej m±ki wlewamy roztopiony ostudzony t³uszcz, dodajemy jajka cukier i dro¿d¿e wymieszane w ¶mietanie. Zagniatamy ciasto gdyby by³o zbyt twarde dodajemy ¶mietany. Rozwa³kowujemy, wykrawamy do¶æ du¿e ko³a , dzielimy na ósemki, smarujemy marmolad± i zawijamy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym bia³kiem i pieczemy 20 min.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.