Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 9

Home Forums Re:Partia nr 9

#43558
Kasia
Participant

Ciasto Pychotka:

40 dag m±ki.
20 dag margaryny.
16 dag cukru pudru.
4 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany.
4 ¿ó³tka.
1/2 ³y¿eczki amoniaku, 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia.
15 dag orzechów ³uskanych.
ma³y s³oiczek powide³.

Amoniak i proszek wymieszaæ w ¶mietanie, gdy zacznie rosn±æ wlaæ do posiekanej margaryny z m±k± cukrem i ¿ó³tkami,zagnie¶æ ciasto. Podzieliæ na dwa placki i posmarowaæ powid³em, posypaæ posiekanymi orzechami Ubiæ pianê z 4 bia³ek, utrwaliæ 16 ³y¿eczkami cukru, wylaæ j± na te dwa placki .Upiec na z³oty kolor.

Masa:

1 kostka mas³a.
1/2 litra mleka.
3 ca³e jajka.
1 ³y¿ka m±ki pszennej.
1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej.
1 szkl. cukru.
1 cukier wanilinowy.

Mleko zagotowaæ z cukrem, jajka roztrzepaæ z m±kami. Ugotowaæ z tego budyñ. Mas³o utrzeæ z wystudzonym budyniem. Posmarowaæ jeden placek, po³o¿yæ drugi- beza na wierzchu.
Przepis zosta³nades³any na Drug± Edycjê konkursu Pychotki przez Ga¼dzinê.