[color=#FF6600][b]Ziemniaczany omlet z pomidorami[/b][/color]
[b]Sk³adniki:[/b]
[li]25 dag ziemniaków[/li]
[li]5 dag sloniny[/li]
[li]5 dag cebuli[/li]
[li]1 ma³y pêczek szczypiorku[/li]
[li]1-2 pomidory[/li]
[li]2-3 jajka[/li]
[li]2-3 ³y¿ki mleka[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li]
[b]Sposób wykonania:[/b]
Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach. Obraæ i poczekaæ a¿ wystygn±. Pokroic na plasterki grubo¶ci oko³o 1 cm. S³onine pokroiæ w malutk± kosteczkê, cebulê obraæ i pokroiæ w cieniutkie talarki. Sloninê w³o¿yæ na patelniê i wysma¿yæ j± a¿ bêdzie chrupi±ca. Ziemniaki po³ozyæ na s³oninie i opiec je z obu stron na zloty kolor. Dodaæ cebulê i zapiec potrawê. Jajka rozmieszaæ, dodaæ mleka, soli i pieprzu. Pomidory pokroic w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno posiekaæ. Patelniê przestawic na najmniejszy ogien, wlaæ jajka, tak aby przykry³y ziemniaki, poczekaæ a¿ siê zetn±. Na koniec po³ozyæ na wierzch pomidory i posypaæ szczypiorkiem.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/24 06:38