Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia 7

Home Forums Re:Partia 7

#43389
Edyta
Participant

[b]Sa³atka z makaronem i kie³bas±[/b]

[i]Sk³adniki:[/i]
[li]25 dag makarony[/li]
[li]25 dag kie³basy (grubej nie suszonej)[/li]
[li]8 korniszonów[/li]
[li]20 dag mro¿onego groszku[/li]
[li]8 pomidorków koktajlowych[/li]
[li]natka pietruszki[/li]
[li]2 jajka[/li]
sos:
[li]1/2 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru[/li]
[li]1/2 szklanki majonezu[/li]
[li]2 ³y¿ki octu winnego[/li]
[li]sól[/li]
[li]pieprz[/li]

[i]Sposób wykonania:[/i]
Makaron ugotowaæ w oslonej wodzie "al dente", odcedziæ i przelaæ zimn± wod±. Groszek prze³o¿yæ do garnka i zalaæ niewielk± i lo¶ci± wody, dusiæ oko³o 7 minut. Odstawiæ z gazu i odczekaæ 20 minut przed os±czaniem. Kie³basê obraæ ze skóry i pokroiæ w spor± kostkê, ogórki pokroiæ w ma³± kosteczkê. Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ i pokroiæ na æwiarki wzd³u¿. 2 ³y¿ki wody z groszku wymieszaæ z octem. Natkê posiekaæ , pomidorki pokroiæ na pó³. Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ obrócz jajek i 4 pomidorków przekrojonych na pó³. Sa³atkê wstawiæ do lodówki na 30 minut. Potem przyprawiæ sol± i pieprzem (je¶li jest za sucha mo¿na dolaæ trochê wody z groszku). Majonez wymieszaæ z jogurtem i wod± z octem, przyprawiæ sol± i pieprzem. Sa³tkê udekorowaæ jajkami i pomidorkami. Sosem polewaæ bezpo¶rednio na talerzach.

Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)