[b]Utopenec -czeska zak±ska do piwa lub wódki[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]25 dag parówek[/li]
[li]2 cebule[/li]
[li]1 marchew[/li]
[li]li¶æ laurowy[/li]
[li]ziele angielskie[/li]
[li]sól[/li]
[li]cukier[/li]
[li]pieprz[/li]
[li]ocet[/li]
[li]woda[/li]
[li]1 litr wody[/li]
[i]Sposób wykonania:[/i]
Parówki obraæ i pokroiæ w du¿e plastry ( na skos). Cebulê i marchew obraæ, pokroiæ w plastry. Do wody wrzuciæ cebulê, marchew, przyprawy i zagotowaæ. Dodaæ octu wg uznania ( im wiêcej tym zak±ska bardziej ostra). Plastry parówek uk³adaæ w s³ojach razem z marchewk± i cebul±, zalaæ wod± z octem. Odstawiæ do lodówki. Dobre po kilku dniach.
* Sama robi³am tylko z parówek, dalam przepis znajomym i mówili ,¿e próbowali serdelki i mortadelê w taki sposób przyrz±dzon±. Zazwyczaj wykorzystujê parówki, które kupi³am i okazaly siê, ¿e mi nie smakuj±.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)