17 marca 2005 at 20:16
#43330
Edyta
Participant
[b]Wieprzowina z pieczarkami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]60 dag wieprzowiny z ³opatki lub schabu[/li]
[li]10 dag pieczarek[/li]
[li]2 cebule[/li]
[li]1 szklanka ¶mietany[/li]
[li]1 ³y¿ka m±ki[/li]
[li]pieprz[/li]
[li]sól[/li]
[li]natka pietruszki[/li]
[i]Sposób wykonania:[/i]
Miêso pokroiæ w poprzek w³ókien na 5 jednakowych porcji, lekko rozbiæ i uformowaæ owalne bitki. Oprószyæ miêso pieprzem i m±k±. Cebulê pokroiæ w pó³kr±¿ki, pieczarki w paseczki i podsma¿yæ na t³uszczu. Na drugiej patelni rozgrzaæ t³uszcz i obsma¿yæ szybko miêso. Do miêsa dodaæ pieczarki i cebulê, zalaæ ¶mietan± i dusiæ kilka minut, dodaæ soli. Przy podaniu posypaæ natk± pietruszki.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)