[b]Czekolada w³asnej roboty[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
[li]1 kostka mas³a[/li]
[li]1/4 kg mleka w proszku[/li]
[li]1i 1/2 szklanki cukru[/li]
[li]3 czubate ³y¿ki kakao[/li]
[li]orzechy (dowolna ilo¶æ)[/li]
[li]mniej ni¿ 1/2 szklanki mleka[/li]
[li]oliwa z oliwek[/li]
[li]*zapach arakowy (mo¿na bez zapachu)[/li]
[li]*spirytus lub koniak (mo¿na bez alkoholu)[/li]
[i]Sposób wykonania:[/i]
Maslo, cukier i mleko podgrzaæ mieszaj±c. Dodaæ kakao i mieszaj±c gotowaæ 10 minut.. Odstawiæ, odczekaæ kilka minut , dodawac mleko w proszku, jednocze¶nie ucieraæ, tak aby nie by³o grudek. Po utarciu dodaæ orzechy i odrobinê zapachu arakowego oraz odrobinê spirytusu lub koniaku. Dokladnie wymieszaæ. U³o¿yæw formie lub na blaszce wysmarowanej lekko oliw± z oliwek. Odstawiæ na kilka godzin do ca³kowitego wystygniêcia, a potem na kilka godzin do lodówki.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/17 12:18