[b]Kotlety z ry¿u[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 i 1/2 szklanki ry¿u
2 szklanki wody
1 szklanka mleka
2 jajka
5 dag selera
5 dag pieczarek
1-2 ³yzki posiekanej natki pietruszki
2 ³yzki bu³ki tartej
tluszcz
sól
pieprz
[i]Sposób wykonania:[/i]
Ryz op³ukac kilka razy i w³ozyc do wrz±cej wody z mlekiem, dodaæ 2 dag tluszczu, osoliæ i gotowaæ. Gdy prawie wchlonie wodê, zdj±æ z gazu zawin±æ naczynie w koc i odstawiæ. Seler obraæ i zetrzeæ na tarce o otworach ¶redniej wielko¶ci. Pieczarki oczy¶ciæ i drobniutko pokroiæ. Na patelni, na tluszczu, podsma¿yæ pieczarki i wtedy dodaæ do nich seler,. Sma¿yæ dalej, ci±gle mieszaj±c, a na koñcu dodaæ 1/2 ry¿u i podsma¿yæ. Drug± polowê ry¿u zmieliæ w maszynce, dodaæ zawarto¶æ z patelni i natkê pietruszki, jajka, sól i pieprz. Dok³adnie wymieszaæ. Uformowaæ wa³ek, wylozyc na stolnicê posypan± bu³k± tart±. No¿em odcinaæ równe kotlety i sma¿yc odrazu. Kotlety mozna polewac sosami np. pieczarkowym
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)